Ruim een kwart van de werkenden heeft te maken met treiteren, roddelen of pesten op het werk. Dit blijkt uit onderzoek van CNV onder haar leden. Ook geeft 16 procent van de ondervraagden aan te worden getreiterd door hun leidinggevenden. In veel gevallen wordt er niks tegen het pesten op de werkvloer gedaan.
"Ik ben er eigenlijk wel heel erg van geschrokken", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin in het NOS Radio 1 Journaal. "Het is een heel hoog getal. Dan gaat het over iemand negeren, iemand niet mee laten doen aan een project of lacherige opmerkingen maken over collega's. Het betreft van groot naar klein, maar het gebeurt dus heel vaak."
Ook het aantal leidinggevenden dat pest op de werkvloer is te hoog, vindt Fortuin. "Eén op de zes doet eraan mee", blijkt uit het onderzoek van CNV. Daarin kwam ook naar voren dat het overal voorkomt. "Wat opvalt is dat hoe groter de organisatie is, hoe meer het gebeurt. In kleine organisaties, zoals familiebedrijven, gebeurt het minder."
Bespreekbaar maken
Er moet wat veranderen om pestgedrag tegen te gaan. "Het is belangrijk dat het bespreekbaar wordt gemaakt", is Fortuin van mening. "Daar hebben vertrouwenspersonen een belangrijke rol in. Bedrijven met meer dan tien medewerkers moeten er eentje hebben. Je kan het ook neerleggen bij personeelszaken of de ondernemingsraad. Maar dat gebeurt te weinig."
"Heel veel medewerkers vragen zich ook af of ze het niet te groot maken", ziet Fortuin. "Het is ook een reden voor ziekteverzuim. Daarom moet het bespreekbaar worden gemaakt bij vertrouwenspersonen. Die kunnen dan weer het gesprek aangaan met de leidinggevenden of collega's met de vraag hoe we met elkaar omgaan."
Protocollen
Er bestaan protocollen tegen pesten op de werkvloer. "Maar het is ook een stukje bewustwording", zegt Fortuin. "Uit ons onderzoek blijkt dat heel veel mensen niet weten hoe het bij hun op de werkvloer gaat. Daardoor voelen mensen zich ook niet altijd veilig. Dus ik denk dat we met elkaar iets te doen hebben in het land."
Bron NPO1
Kenniscentrum Pesten per doelgroep
Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.
Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:
► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Schooldirectie & MT / Anti-pest coördinator / Leerkracht / Mentor / Ouderraad & MR
- Leerlingen & opvoeders: Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Bestuurders / Coaches, Trainers & Begeleiders / (Top)Sporters & Scheidsrechters
- Jonge leden & ouders Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het Werk
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Directie en bestuurders / HRM / MT en Leidinggevenden / Medewerkers / Ondernemersraden / Vertrouwenspersonen
► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra
Breng snel een bezoekje aan ...
► Kenniscentrum (Klassiek) Pesten
► Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)
► Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets / Handleidingen / Lesmaterialen / Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken
► Ik word gepest, wat kan ik doen