Er heerst al jaren een angstcultuur bij WNL. Verschillende presentatrices zijn uit de school geklapt over omroepbaas Bert Huisjes. Een van die voormalige medewerkers, Eva Jinek, ging gisteravond op de radio iets dieper in op de beschuldigingen.
Bekende presentatrices als Nikki Herr, Eva Jinek, Leonie ter Braak en Merel Westrik zeggen dat WNL-baas Bert Huisjes bij de omroep zorgt voor „een angstcultuur” en dat hij „onvoorspelbaar en onveilig” zou zijn. Dat vertellen zij, en een aantal anonieme (oud-)medewerkers aan het AD.
„Het is niet voor niets dat ik daar zo kort heb gewerkt”, zei Jinek tegen de krant. „Helaas, ik herken de verhalen. Ik hoop dat er nu iets gaat veranderen voor alle jonge mensen die er werken en die niet in dit soort situaties terecht mogen komen.”
Volgens Nikki Herr, die van 2017 tot 2022 onder meer Goedemorgen Nederland presenteerde, was „de strijd” met Huisjes niet te winnen. „Sterker: het kon ervoor zorgen dat je op het strafbankje moest. Dan werd je genegeerd of kreeg je te horen dat WNL misschien niet meer de plek voor jou was.” Leonie ter Braak zegt vaak bang te zijn geweest om haar baan te verliezen, Merel Westrik spreekt van „alleen maar druk en dreiging”.
Eva Jinek over angstcultuur bij WNP
Jinek was gisteravond te gast in de uitzending van Kunststof op NPO Radio 1. Daar sprak ze over de angstcultuur, al zei ze niet in detail te willen treden over haar ervaringen.
„Het is meer dan twaalf jaar geleden dat ik daar werkte, maar je moet je voorstellen dat daar nog steeds jonge journalisten werken, zoals ik dat destijds was”, zegt Jinek in het radioprogramma. „Ik vind dat jonge mensen die bij de publieke omroep werken gewoon in een normale werkomgeving moeten kunnen functioneren.”
Een plek waar mensen „gepest en geïntimideerd” worden, is volgens Jinek niet in orde. „En dat is jouw eerste verantwoordelijkheid als baas, dat dat niet zo gebeurt.”
Jinek vindt zeker dat ook zij als talkshowpresentatrice een verantwoordelijkheid draagt voor de manier waarop wordt omgegaan met medewerkers. „En ik voel dat na alles wat er is gebeurd nog meer. Maar ik hoef niet na te denken of ik normaal doe tegen mensen, dat is gewoon hoe ik opgevoed ben, hoe ik altijd met mensen omga”, zegt ze. „Uiteindelijk is het heel eenvoudig: doe gewoon normaal.”
Bron Metro Nieuws
Kenniscentrum Pesten per doelgroep
Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.
Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:
► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Schooldirectie & MT / Anti-pest coördinator / Leerkracht / Mentor / Ouderraad & MR
- Leerlingen & opvoeders: Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Bestuurders / Coaches, Trainers & Begeleiders / (Top)Sporters & Scheidsrechters
- Jonge leden & ouders Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het Werk
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Directie en bestuurders / HRM / MT en Leidinggevenden / Medewerkers / Ondernemersraden / Vertrouwenspersonen
► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra
Breng snel een bezoekje aan ...
► Kenniscentrum (Klassiek) Pesten
► Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)
► Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets / Handleidingen / Lesmaterialen / Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken
► Ik word gepest, wat kan ik doen