Schelden doet geen pijn of toch….. | Stop Pesten NU

Schelden doet geen pijn of toch…..

Sommige woorden kunnen pijn doen, en deze nieuwe studie kan verklaren waarom.

Stokken en stenen kunnen mijn botten breken, maar woorden kunnen mij nooit pijn doen. Laten we onszelf echter niet voor de gek houden. We hebben geen pauze meer en we weten allemaal dat sommige woorden echt pijn doen. Neem bijvoorbeeld beledigingen. In een nieuw onderzoek ontdekten onderzoekers van de Universiteit Utrecht dat het horen van beledigingen hetzelfde is als het ontvangen van een lexicale ‘mini-klap in het gezicht’, ongeacht of de belediging zelf wel of niet tegen ons of iemand anders gericht is.

Beledigingen worden door de hersenen verwerkt als 'een mini-klap in het gezicht'

Waarom beledigingen altijd je aandacht zullen trekken

Sommige woorden en zinnen zijn saai, andere zijn opwindend. Sommige zijn empowerend, terwijl andere bedoeld zijn om je naar beneden te halen. Soms als mensen over liefde of met liefde spreken , voelen wij dat ook daadwerkelijk. Omgekeerd kunnen haatzaaiende uitlatingen ervoor zorgen dat we ons ongemakkelijk, angstig en misschien zelfs haatdragend voelen.

Hoe taal emoties precies reguleert is nog niet zo goed begrepen, maar wat het onderzoek lijkt aan te tonen is dat woorden zowel psychologische als fysiologische effecten kunnen hebben. In één onderzoek volgden Maria Richter en collega's de neurale reactie van mensen die naar negatieve woorden luisterden of deze lazen. Ze ontdekten uiteindelijk dat blootstelling aan deze negatieve woorden de impliciete verwerking (IMP) binnen de subgenuale anterieure cingulaire cortex (sACC) verhoogde - dat is slechts een technische manier om te zeggen dat negatieve woorden stress en angstopwekkende hormonen vrijgeven.

In een ander gerelateerd onderzoek ontdekten onderzoekers dat kinderen met veel negatieve zelfpraat een hoger angstniveau hadden.

We weten dus dat negatief taalgebruik zowel op de korte als op de lange termijn gevolgen kan hebben voor onze cognitie en emotioneel welzijn. Maar hoe zit het met diep kwetsende taal, zoals beledigingen?

Als zeer sociale soort hebben mensen geleerd complexe sociale netwerken en hiërarchieën te weven, van eenvoudige stammen tot machtige rijken. Samenwerking is een van de sleutels tot ons succes gebleken, maar dit betekent ook dat als u niet goed wordt gewaardeerd of gewaardeerd in uw gemeenschap, de kans groot is dat u niet zult kunnen gedijen – en op een bepaald moment in de geschiedenis is dat misschien ook niet het geval geweest. overleefde zelfs.

Het is dan ook geen wonder dat beledigingen, die onze reputatie en onze positie in de gemeenschap schaden, onze oren als een pijl kunnen doorboren.

Onderzoekers onder leiding van dr. Marijn Struiksma wilden meer te weten komen over hoe we beledigingen versus complimenten verwerken. Ze wilden ook zien hoe gevoelig elk van hen is voor herhaling (dat wil zeggen: worden we ongevoelig voor het keer op keer horen van dezelfde belediging of compliment?), als onderdeel van een breder onderzoeksproject dat het verband tussen taal en emotie onderzoekt.

“Het project concentreerde zich op het verband tussen taal en emotie en welk onderwerp beter om dit verband te bestuderen dan beledigingen en complimenten. Het spreekwoord ‘ Stokken en stenen kunnen mijn botten breken, maar woorden zullen mij nooit pijn doen’, werd aan kinderen geleerd om op pesten te reageren. Wij zijn echter van mening dat dit niet waar is, woorden kunnen zeker pijn doen. Bovendien lijken beledigingen, in tegenstelling tot complimenten, waarvan het effect vrij snel lijkt te verdwijnen, hun prikkel niet te verliezen. In de huidige studie was ons hoofddoel om deze informele observaties te nemen en ze in het laboratorium te bestuderen. We wilden onderzoeken of we bewijs konden vinden voor een snelle aanpassing aan herhaalde complimenten en een aanhoudende reactie op verbale beledigingen en zo ja, in welke fase(n) van taalverwerking”, vertelde Struiksma aan ZME Science.

Een lexicale klap in het gezicht

De onderzoekers pasten elektro-encefalografie (EEG) en huidgeleidingselektroden toe op de hoofdhuid van 79 vrouwelijke vrijwilligers. Elke deelnemer las een reeks herhaalde uitspraken voor die drie verschillende betekenissen hadden: beledigingen (“Linda is verschrikkelijk”), complimenten (“Linda is indrukwekkend”) en neutraal (“Linda is Nederlands”). Dit waren nogal milde beledigingen voor mensen die gewend waren online te worden belaagd, maar zelfs deze waren pijnlijk, zoals de onderzoekers later zouden ontdekken.

“Bij het vooraf testen van onze materialen moesten we met een lange lijst van beledigingen komen. We kwamen een heel eind en gelukkig hadden we hulp van onze assistenten. Maar toen we de deelnemers raadpleegden, leerden we dat beledigingen ook achterhaald kunnen zijn!” aldus Struiksma.

De helft van de deelnemers las de drie reeksen uitspraken onder hun eigen naam, terwijl de andere helft die van iemand anders gebruikte. Er was nooit enige interactie tussen de deelnemers en een ander mens, maar de vrijwilligers kregen te horen dat de verklaringen door drie verschillende mannen waren afgelegd.

Onderzoeken hoe mensen reageren op grof taalgebruik is geen gemakkelijke taak, omdat het opzettelijk blootstellen van mensen aan kwetsende dingen op geen enkele manier ethisch is.

Maar ondanks de duidelijke beperkingen van een laboratoriumonderzoek zonder echte menselijke interactie en beledigingen door fictieve mensen, bereikten de beledigingen toch de deelnemers.

Uit de EEG-gegevens bleek dat het horen van een belediging veranderingen veroorzaakte in de amplitude van P2, een golfvormcomponent van het gebeurtenisgerelateerde potentieel (ERP) gemeten op de menselijke hoofdhuid. Deze effecten werden geregistreerd ongeacht tegen wie de belediging was gericht en bleken robuust bij herhaling.

“Onze belangrijkste bevindingen zijn dat de hersenen zeer snel reageren op beledigingen en complimenten en dat deze reactie sterker is op de beledigingen. Deze vroege P2-component in het EEG-signaal wijst op een zeer snelle en stabiele opname van emotionele aandacht, plausibel getriggerd door het ophalen van de betekenis van de beledigingen en complimenten uit het langetermijngeheugen. Het verschil in reactie tussen beledigingen en complimenten wordt in de loop van de tijd robuust. Dus zelfs na vele herhaalde beledigingen leveren de beledigingen een 'mini-klap in het gezicht' op. Deze bevinding heeft betrekking op zulke sterk negatieve evaluatieve woorden die automatisch de aandacht trekken tijdens het zoeken naar woorden. Opmerkelijk is dat we dit in een laboratoriumexperiment vinden zonder enige echte interactie tussen sprekers. Dit weerspiegelt niet alleen onze gevoeligheid voor ongewenst sociaal gedrag, maar sluit ook aan bij het idee dat de evaluatie van dergelijk gedrag tot op zekere hoogte automatisch gebeurt”, aldus Struiksma.

Complimenten lokken ook een P2-effect uit, maar niet zo sterk als beledigingen. Wanneer bij complimenten of beledigingen de naam van de deelnemer werd gebruikt, was het P2-signaal sterker en was de huidgeleiding (een maatstaf voor opwinding) hoger dan in gevallen waarin de deelnemers niet bij naam werden geroepen. Er zou heel goed sprake kunnen zijn van evolutionaire druk die zou kunnen verklaren waarom mensen geëvolueerd zijn om zo afgestemd te zijn op zowel complimenten als beledigingen, vooral als ze op onszelf gericht zijn.

“Beledigingen tegen u vormen een ernstige bedreiging voor uzelf en voor uw reputatie. Voor leden van een ultrasociale soort die gespecialiseerd is in samenwerking buiten het gezin, moeten bedreigingen voor de reputatie niet lichtvaardig worden opgevat. Beledigingen brengen ook schade toe aan anderen, geven informatie over wie daartoe bereid is en signaleren een sociaal conflict in uw omgeving, mogelijk zelfs in uw groep. Leden van een ultrasociale soort willen misschien wel aandacht besteden aan dergelijke verbale ‘klappen in het gezicht’. Voor een soort die sterk investeert in samenwerking kunnen uitingen van een agressieve houding (zoals een verbale of fysieke klap in het gezicht) automatisch negatieve emoties oproepen bij het doelwit van die agressie, maar ook bij degenen die getuige zijn van iemand anders die het doelwit is van de agressie. agressie”, legt Struiksma uit.

Deze bevindingen dragen ook bij aan een hoeveelheid bewijsmateriaal dat suggereert dat mensen een negativiteitsvooroordeel hebben, waarbij selectief meer aandacht wordt besteed aan negatieve versus positieve woorden en situaties, zoals de onderzoeker uitlegde.

“Uit onderzoek naar de negativiteitsbias is gebleken dat mensen gemiddeld bijzonder gevoelig zijn voor negatieve gebeurtenissen: dergelijke gebeurtenissen trekken niet alleen meer aandacht en intensievere verwerking dan neutrale gebeurtenissen, maar doen dit vaak ook in verhouding tot positieve gebeurtenissen. Zoals te verwachten was, zijn vergelijkbare mechanismen voor het trekken van de aandacht en de daaropvolgende geïntensiveerde verwerking aan het werk wanneer mensen emotionele taal lezen of beluisteren. De exacte bron van de vertekening staat momenteel ter discussie, waarbij sommigen beweren dat het eenvoudigweg de statistische eigenschappen van de omgeving weerspiegelt, terwijl anderen een evolutionaire analyse voorstellen die betrekking heeft op de mate waarin negatieve versus positieve stimuli de fitheid beïnvloeden. Ook garandeert de negativiteitsbias niet dat  elke  negatieve stimulus of stimulusset meer aandacht trekt dan elke positieve stimulus of stimulusset. Een knappende schoenveter is immers een stuk minder suggestief dan de geboorte van een kind. De negativiteitsbias is reëel, maar het bestaat als een gemiddeld fenomeen en ontstaat om redenen die nog niet volledig verklaard kunnen worden.”

De bevindingen verschenen in het tijdschrift Frontiers in Communication .

 

Bron ZME Science