Ouders zijn zich vaak van geen kwaad bewust wanneer het om het online gedrag van hun kind gaat. Psycholoog en opvoeddeskundige Tamar de Vos – van der Hoeven vertelt hoe je grip op je kind krijgt én houdt.
Uit onderzoek van de Saxion Hogeschool blijkt dat gemiddeld twee tot drie kinderen per klas slachtoffer zijn van online pestgedrag.
BAGATELLISEREN
Vooral ouders van gepeste kinderen kloppen bij De Vos – Van Der Hoeven aan. “Ik geef advies over hoe ze het beste contact kunnen opnemen met de ouders van de pestkop. Die het gedrag van hun kind soms bagatelliseren met reacties als: ‘Oh, maar zo bedoelt hij het niet’, ‘dat is toch maar een grapje’ of ‘je kind moet wat harder worden.'”
“Ik snap die reacties ook wel, want het is heel lastig om toe te geven dat je kind iets doet dat jij misschien afkeurt. Het is belangrijk om kinderen te leren hoe ze online met anderen moeten omgaan. Net zoals op straat, dan zeg je ook niet zomaar iets onaardigs tegen iemand.”
FYSIEK EN ONLINE
Uit studies blijkt dat pestgedrag niet per se toeneemt, in vergelijking met tien of vijftien jaar geleden. “Fysiek pesten gebeurt nog steeds meer dan online pesten. Ik zie wel vaker dat het in combinatie voorkomt. Dus dat een kind op school getreiterd wordt, en dat dit online doorgaat,” aldus De Vos – Van Der Hoeven.
“Dat gaat van foto’s bewerken en online delen, gemene opmerkingen maken in groepsgesprekken of – in het ergste geval – tot bedreigingen. Bijvoorbeeld: ‘Als je straks naar school komt, slaan we je in elkaar.’ Pesters hebben vaak last van groepsdruk of een onprettige thuissituatie.”
TOON INTERESSE
“Het is als ouder belangrijk om de ‘online wereld’ te bespreken met je kind. Vraag niet alleen hoe het op school was, maar ook of ze online nog wat hebben meegemaakt,” vertelt De Vos – Van Der Hoeven. “Dat kan op een hele laagdrempelige manier. Door interesse te tonen, voelt het kind zich prettiger om verhalen te delen. ”
“Ik ben zelf geen voorstander van het controleren van bijvoorbeeld WhatsAppgroepen. Daarmee kun je een gevoel van wantrouwen creëren. Maar als het kind te maken krijgt met cyberpesten is het een ander verhaal. Dan kun je de afspraak maken om er af en toe samen doorheen te gaan.”
STAPPEN ZETTEN
Kijk samen met je kind naar wat er gebeurt. “Is er echt sprake van pestgedrag of is het meer een beetje plagen? Zodra dat is vastgesteld kan er gekeken worden naar een oplossing. Onthoud: niet alle kinderen vinden het fijn als de ouder(s) met school of met de pester in kwestie gaan praten. ”
“Het is het allerbelangrijkst om te kijken waar het kind zich prettig bij voelt. Daarnaast raad ik aan om niks te verbieden. Kinderen gaan het dan vaak stiekem doen of zeggen niets als er echt iets aan de hand is,” vertelt De Vos -Van Der Hoeven. “Probeer samen tot afspraken te komen waar jullie je beiden aan gaan houden. Zo geef je als ouder ook meteen het goede voorbeeld.”
Bron Linda
Kenniscentrum Pesten per doelgroep
Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.
Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:
► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Schooldirectie & MT / Anti-pest coördinator / Leerkracht / Mentor / Ouderraad & MR
- Leerlingen & opvoeders: Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Bestuurders / Coaches, Trainers & Begeleiders / (Top)Sporters & Scheidsrechters
- Jonge leden & ouders Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het Werk
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Directie en bestuurders / HRM / MT en Leidinggevenden / Medewerkers / Ondernemersraden / Vertrouwenspersonen
► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra
Breng snel een bezoekje aan ...
► Kenniscentrum (Klassiek) Pesten
► Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)
► Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets / Handleidingen / Lesmaterialen / Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken
► Ik word gepest, wat kan ik doen