De start van het schooljaar is cruciaal voor het vormen van een positieve groepsdynamiek. Tijdens de Gouden Weken kunnen leraren een stevige basis leggen voor een fijne sfeer in de klas, wat de rest van het jaar ten goede komt.
Hier zijn enkele tips en ideeën om dit te bereiken:
- Focus op kennismaking: Plan activiteiten die leerlingen stimuleren om elkaar te leren kennen. Denk aan spelletjes en samenwerkingsopdrachten.
- Stel samen groepsregels op: Betrek de leerlingen bij het opstellen van regels en normen. Dit bevordert een gevoel van verantwoordelijkheid en eigenaarschap.
- Gebruik positieve bekrachtiging: Geef meer complimenten dan kritiek. Erken positief gedrag publiekelijk en corrigeer negatief gedrag discreet.
- Creëer een veilige omgeving: Zorg dat elke leerling zich gezien en gehoord voelt. Maak oogcontact, luister actief en toon interesse in hun verhalen en ervaringen.
- Werk samen met ouders en opvoeders: Maak aan het begin van het jaar persoonlijk contact met alle ouders en opvoeders. Dit versterkt de samenwerking en zorgt voor een gemeenschappelijke basis.
Waarom zijn de Gouden Weken belangrijk?
- Groepsvorming: In de eerste weken vormen zich de groepsdynamieken en hiërarchieën die de rest van het jaar zullen bepalen. Dit is het moment om een positieve groepscultuur te stimuleren.
- Voorkomen van pesten: Een sterke, hechte groep met duidelijke normen en waarden biedt minder ruimte voor pestgedrag.
- Leerklimaat: Een positieve groepssfeer draagt bij aan een beter leerklimaat, waardoor leerlingen zich veiliger voelen en beter presteren. Inspiratie voor activiteiten
- Energizers: Korte, leuke activiteiten die de groepscohesie bevorderen en zorgen voor een energieke start van de dag.
- Samenwerkingsopdrachten: Opdrachten waarbij leerlingen moeten samenwerken om een doel te bereiken, zoals een project of een presentatie.
- Reflectiemomenten: Regelmatige momenten waarop de klas samen reflecteert op het groepsproces en persoonlijke ervaringen deelt.
Tip!
Kenniscentrum Pesten per doelgroep
Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.
Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:
► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Schooldirectie & MT / Anti-pest coördinator / Leerkracht / Mentor / Ouderraad & MR
- Leerlingen & opvoeders: Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Bestuurders / Coaches, Trainers & Begeleiders / (Top)Sporters & Scheidsrechters
- Jonge leden & ouders Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het Werk
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Directie en bestuurders / HRM / MT en Leidinggevenden / Medewerkers / Ondernemersraden / Vertrouwenspersonen
► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra
Breng snel een bezoekje aan ...
► Kenniscentrum (Klassiek) Pesten
► Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)
► Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets / Handleidingen / Lesmaterialen / Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken
► Ik word gepest, wat kan ik doen