Nog altijd stress door ruzie op werkvloer: 'Maatschappij is wel aan het veranderen' | Stop Pesten NU

Nog altijd stress door ruzie op werkvloer: 'Maatschappij is wel aan het veranderen'

Veel Nederlanders ervaren stress op de werkvloer. Conflicten, ongewenst gedrag en emotionele belasting zijn de grootste boosdoeners. Wat doen werkgevers om die stress te voorkomen of weg te nemen?

Voor bijna 10 procent van de werknemers komt die werkstress door een hoge emotionele belasting, blijkt uit onderzoek van statistiekbureau CBS en TNO. Meer dan een kwart van de werknemers had in het afgelopen jaar stress vanwege een conflict op het werk en 17 procent van alle werknemers zegt in het afgelopen jaar met ongewenst gedrag op het werk te maken hebben gehad.

Met ongewenst gedrag, zoals seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten, krijgen voornamelijk vrouwen te maken. Ruim 1 op de 5 vrouwelijke werknemers had in het afgelopen jaar te maken met ongewenst gedrag tijdens het werk. Bij mannen was dat aantal een stuk lager, zo'n 1 op de 10 mannen spreekt van ongewenst gedrag op de werkvloer.

Als mensen te maken krijgen met conflicten, hoge emotionele belasting en ongewenst gedrag melden veel werknemers zich vaker ziek. In 2022 verzuimden werknemers zo'n 13,8 miljoen dagen als gevolg van stress op het werk.

Werkstress bespreekbaar maken

Om werkstress te verminderen zetten veel werkgevers in op het bevorderen van een open cultuur. "Dat betekent dat werkgevers arbeidsrisico's, zoals werkstress, bespreekbaar willen maken", zegt Lisa van Dam, wetenschapper bij TNO.

Om dat te bereiken zetten steeds meer bedrijven een vertrouwenspersoon in. "Je ziet dat er een maatschappelijke verandering plaatsvindt", zegt Jannes van der Velde, woordvoerder bij werkgeversvereniging AWVN. "Gedrag dat misschien wel nooit gewenst was, wordt nu echt door bedrijven aangepakt. Dat spreek je met elkaar af, bijvoorbeeld in gedragsregels. Als er dan tóch ongewenst gedrag voorkomt, is er een plek waar je terecht kan. Dat is de vertrouwenspersoon."

Ook vinden veel werknemers het belangrijk hun tijd flexibel in te richten. Ook dat gebeurt steeds vaker. Uit de cijfers blijkt dat meer dan de helft van de werkgevers werknemers ruimte gegeven om hun eigen werkzaamheden in te plannen.

Dat kan de balans tussen het werk en je privéleven flink verbeteren, geeft Van der Velde aan. "Vooral als je andere taken hebt, zoals het opvoeden van kinderen. De maatschappij ziet er anders uit dan veertig jaar geleden. Vaak werken beide ouders. Als er afspraken gemaakt worden over wanneer je wel en niet op kantoor werkt, en hoe je je werktijden indeelt, kan dat al veel schelen."

Niet opnemen als de baas (buiten werktijd) belt

Daarnaast wordt er steeds vaker gesproken over het recht op onbereikbaarheid. Ook dat kan werknemers helpen minder werkdruk te ervaren, zegt Van der Velde.

In andere landen, zoals Australië, is het verboden een werknemer te bellen buiten werktijd. Ook in Nederland worden daar volgens Van der Velde steeds vaker afspraken over gemaakt. "Toch is dat vaak nog maatwerk en moeilijk om in een cao vast te leggen. "In geval van nood moet je soms iemand wel kunnen bereiken, dus helemaal onbereikbaar zijn we nog niet."

Bron Nu.nl

Kenniscentrum Pesten per doelgroep

Doneer button

Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.

Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:

Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen