In de basiscursus anti-pest coördinator duiken we diep in de verschillende aspecten van pesten, en krijg je de kennis en tools die je nodig hebt om pestgedrag effectief aan te pakken en sociale veiligheid binnen je school te waarborgen. De cursus is verdeeld in twee dagdelen van 3 uur online.
Bij Stop Pesten Nu draait alles om het actief stoppen van pesten, niet alleen door te begrijpen wat het is, maar door er samen echt iets aan te doen. Patricia Bolwerk gelooft in een wereld waarin pesten geen plek heeft. Haar levensdoel is het creëren van een omgeving waarin iedereen zich veilig en gewaardeerd voelt. Elke cursus, training of workshop is een kans om anderen te inspireren om een verschil te maken, niet alleen in hun werk, maar ook in hun persoonlijke impact op de groepsdynamiek.
Onze aanpak is niet zomaar een verzameling trainingen of losse tips. Het is ontstaan vanuit een diepgewortelde overtuiging dat pesten structureel kan worden gestopt. Patricia combineert wetenschappelijke kennis met haar jarenlange praktijkervaring, en zet dit om in praktische, toegankelijke oplossingen. Het gaat niet alleen om het ‘wat’, maar vooral om het ‘waarom’
Programma
In het eerste dagdeel behandelen we de basisprincipes van pesten. We gaan in op wat pesten precies is, de cijfers die het probleem onderbouwen, en wat de definitie van pesten is. Ook besteden we aandacht aan de verschillen tussen plagen, pesten, ruzie, conflict en grapjes, zodat je een helder onderscheid kunt maken. We kijken naar veelvoorkomende fabels over pesten, en we ontkrachten deze met feiten en cijfers. Daarnaast onderzoeken we wat er op dit moment op jouw school aanwezig is aan antipestbeleid en waar we verbeteringen kunnen aanbrengen.
In dit eerste deel kijken we verder naar de verschillende rollen die er bij pesten spelen, zoals de rol van het slachtoffer, de pester en de omstanders, en de rol van de school als geheel. Ook bespreken we de wet veiligheid op school en de verplichtingen die dit met zich meebrengt. We sluiten dit gedeelte af met het takenpakket van de anti-pest coördinator. Wat wordt er precies van jou verwacht? Welke verantwoordelijkheden en taken komen er op je pad als je deze rol vervult?
Tussen de twee dagdelen krijg je huiswerkopdrachten, die we tijdens het tweede dagdeel samen zullen bespreken. In dit tweede dagdeel richten we ons onder andere op online pesten, een onderwerp dat tegenwoordig steeds belangrijker wordt. We leren hoe je online pestgedrag kunt herkennen en wat je kunt doen om het aan te pakken, zowel preventief als curatief.
Vervolgens gaan we dieper in op het sanctiemodel, waaronder het vierladenmodel, en de manieren waarop je pesten effectief kunt sanctioneren en stoppen. Je leert een 24 maandenplanning op te stellen, zodat je niet alleen op korte termijn, maar ook op lange termijn kunt werken aan het creëren van een pestvrije school. Daarbij bespreken we adviezen die jongeren zelf geven over hoe we pesten kunnen verminderen en aanpakken.
Ook gaan we aan de slag met het pestprotocol in de praktijk. Je leert hoe je zo’n protocol opzet, wat daarin moet staan, en hoe je het effectief implementeert op jouw school. We kijken ook naar de afspraken die je hebt gemaakt over het takenpakket van de anti-pest coördinator, en hoe je jezelf als coördinator kunt presenteren binnen je schoolorganisatie.
Q & A
Aan het eind van de cursus krijg je ruimte voor het stellen van vragen en het bespreken van eventuele onduidelijkheden. Zo zorgen we ervoor dat je goed voorbereid bent om de rol van anti-pest coördinator op je te nemen en daadwerkelijk een verschil te maken op jouw school.
Prijs
- Onderwijsinstellingen & non-profitorganisaties: €711 (40% korting)
- Profit-organisaties: €1.185
Certificaat
Na afloop van de basiscursus anti-pest coördinator ontvang je een certificaat van deelname, waarmee je kunt aantonen dat je de kennis en vaardigheden hebt opgedaan om effectief pestgedrag aan te pakken en sociale veiligheid te waarborgen op jouw school.