Waarom is er een Landelijke Dag tegen Pesten op 19 april? | Stop Pesten NU

Waarom is er een Landelijke Dag tegen Pesten op 19 april?

Pesten komt voor op alle leeftijden en in alle omgevingen: op school, op het werk, in de sportvereniging en in woonzorgcentra. De gevolgen van pesten zijn ernstig en vaak langdurig. Toch blijft het onderwerp vaak onbesproken. Daarom is er jaarlijks op 19 april de Landelijke Dag tegen Pesten. Een dag waarop we stilstaan bij de impact van pesten, de rol die we zelf kunnen spelen en hoe we samen pesten kunnen stoppen.

Wat is de Landelijke Dag tegen Pesten?

De Landelijke Dag tegen Pesten is een bewustwordingsdag die sinds 2015 jaarlijks op 19 april wordt gehouden. Op deze dag roepen we iedereen op om zich zichtbaar uit te spreken tegen pesten. Het is een oproep aan scholen, bedrijven, sportclubs, woonzorgcentra en individuen om het gesprek aan te gaan, te leren over pesten en vooral: om in actie te komen.

Waarom is deze dag nodig?

De cijfers liegen niet: – 17% van de kinderen op de basisschool wordt gepest – 9% in het voortgezet onderwijs – 7% in het mbo, hbo en op universiteiten – 27% van de werknemers ervaart pestgedrag op het werk – 1 op de 5 volwassenen ervaart pesten binnen sportverenigingen – 1 op de 5 ouderen in woonzorginstellingen wordt gepest

Pesten is geen kinderspel.

Het is een systematisch groepsproces met ongelijke machtsverhoudingen. Pesten gebeurt bewust, herhaaldelijk en met de intentie om te kwetsen. De gevolgen zijn groot: verminderde eigenwaarde, angst, stress, depressie en soms zelfs suïcidale gedachten. Veel slachtoffers blijven jarenlang met littekens achter. Door deze dag structureel te herhalen, doorbreken we het zwijgen en veranderen we stap voor stap de norm.

Wat maakt 19 april bijzonder?

Op 19 april vragen we collectief aandacht voor pesten. Dit doen we door: – ORANJE te dragen als zichtbaar statement tegen pesten – De campagne "Pesten stopt, waar jij begint" actief te delen – Activiteiten te organiseren in scholen, bedrijven, verenigingen en instellingen – Verhalen van slachtoffers en betrokkenen te delen – Inspirerende ideeën te verspreiden via de virtuele ideeën gids

Wat willen we bereiken?

De Landelijke Dag tegen Pesten is niet alleen bedoeld om één dag stil te staan. Het doel is om blijvende bewustwording en gedragsverandering te stimuleren. Door ieder jaar de aandacht te vestigen op dit onderwerp, bouwen we aan een cultuur waarin pesten actief wordt herkend, erkend en gestopt. We stimuleren positieve groepsvorming, sociale veiligheid en gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Wat kun jij doen?

  • Spreek je uit tegen pesten, online en offline
  • Draag oranje en leg uit waarom
  • Organiseer een actie binnen jouw school, werkplek, sportvereniging of zorgorganisatie
  • Download en deel onze gratis materialen
  • Laat zien dat jij pesten niet accepteert

 

De Landelijke Dag tegen Pesten op 19 april is een moment van collectieve kracht. Een dag waarop we als samenleving zeggen: zo willen wij met elkaar omgaan. Door kennis te delen, pesten bespreekbaar te maken en zichtbaar op te staan tegen pestgedrag, maken we het verschil. Voor slachtoffers, voor omstanders, voor de samenleving. Maak jij ook het verschil op 19 april?

Kenniscentrum Pesten per doelgroep

Doneer button

Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.

Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:

Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen