Omgaan met pestkoppen | Stop Pesten NU

Omgaan met pestkoppen

Pesten is nooit oké. Of je het nu meemaakt op school, in je buurt, of online, het kan voelen alsof je er alleen voor staat. Maar dat is niet zo. Hier vind je wat stappen om je te helpen stevig in je schoenen te staan.

Pestkoppen herkennen

  • Gemene opmerkingen: Ze maken grappen ten koste van jou of bekritiseren je constant.
  • Fysiek geweld: Duwen, slaan, of je spullen afpakken.
  • Uitsluiting: Ze zorgen dat anderen je negeren of buitensluiten.
  • Online pesten: Nare berichtjes, roddels verspreiden, of gênante foto's delen.

Wat kun je doen tegen pesters?

Pesten is pijnlijk en kan soms eenzaam aanvoelen. De adviezen die je vaak krijgt, zoals "negeer het" of "blijf kalm", klinken misschien eenvoudig, maar ze in praktijk brengen is vaak een ander verhaal. Hier is wat dieper ingegaan op enkele van deze adviezen:

  • Blijf kalm: Het voelt misschien tegennatuurlijk om kalm te blijven als iemand je kwetst. Dat is begrijpelijk. Het gaat er niet om je gevoelens te negeren, maar om te voorkomen dat de pester ziet dat hij of zij je raakt. Dit is moeilijk en vereist veel zelfbeheersing, maar met de tijd en oefening kan het makkelijker worden.
     
  • Negeer het: Als iemand je pijn doet, is het natuurlijke instinct vaak om terug te vechten of te reageren. Maar soms geeft reageren de pester juist wat hij of zij wil: een reactie. Het kan frustrerend zijn om te horen "negeer het gewoon", maar soms kan het de kracht van de pester verminderen.
     
  • Vertel het iemand: Het delen van je ervaringen en gevoelens kan eng zijn. Je kunt je schamen of bang zijn dat niemand je zal geloven. Maar het is zo belangrijk om het te delen, zodat je steun kunt krijgen en zodat er actie kan worden ondernomen.
     
  • Vermijd gevaar: Dit betekent niet dat je moet weglopen van je problemen, maar soms is het veiliger om situaties of plekken te vermijden waar je weet dat je gepest zal worden. Dit kan echter moeilijk zijn, vooral als die plekken onvermijdelijk zijn zoals een schoolroute.
     
  • Leer jezelf te verdedigen: Dit gaat niet over vechten, maar over het opbouwen van zelfvertrouwen. Een zelfverdedigingscursus kan je helpen je sterker en veiliger te voelen, maar het idee kan in het begin intimiderend zijn.

Belangrijk om te weten: Het omgaan met pesten is een proces. Sommige dagen zullen beter zijn dan andere. Het is oké om te erkennen dat deze adviezen niet altijd gemakkelijk zijn. Wat het belangrijkste is, is dat je weet dat je er niet alleen voor staat en dat er hulp en ondersteuning beschikbaar is.

 

Met wie kun je praten?

Als je ooit te maken krijgt met pesten of nare ervaringen online, onthoud dan één ding: je hoeft het niet alleen aan te pakken.

  • Je leraar: Leraren zijn er niet alleen om je te onderwijzen. Ze zijn ook opgeleid om te helpen bij problemen buiten de klas. Als je je zorgen maakt over pesten of iets anders, kan je leraar een goed startpunt zijn om hulp te krijgen.
     
  • Je ouders of verzorgers: Ze houden van je en willen dat je veilig bent, zowel offline als online. Het kan eng zijn om naar voren te komen, maar ze kunnen je helpen bij het navigeren in de situatie en je de steun geven die je nodig hebt.
     
  • De Kindertelefoon: Als je met iemand wilt praten, maar je weet niet zeker met wie, dan is de Kindertelefoon er speciaal voor zulke momenten. Ze bieden een luisterend oor en kunnen je advies geven over wat je kunt doen.