Dit academisch artikel onderzoekt de relaties tussen gevoelloze-onemotionele (CU) trekken, morele ontkoppeling en pestgedrag bij adolescenten in Zweden. Het onderzoek wilde nagaan of CU-trekken direct en indirect (via morele ontkoppeling) verband houden met pesten. De bevindingen suggereren dat CU-trekken positief geassocieerd zijn met zowel morele ontkoppeling als pestgedrag, waarbij vooral ongevoeligheid en onverschilligheid een sterke rol spelen. Interessant is dat onemotioneel gedrag alleen indirect via morele ontkoppeling met pesten samenhing. De studie benadrukt het belang van morele overwegingen in de preventie van pesten.
Download het onderzoek Concurrent Associations Between Callous-Unemotional Traits, Moral Disengagement, and Bullying Perpetration in Adolescence
FAQ over callous-unemotional traits, morele ontkoppeling en pesten bij adolescenten
- Wat zijn Callous-Unemotional (CU) kenmerken en hoe zijn ze relevant voor pestgedrag?
CU-kenmerken verwijzen naar een specifieke affectieve (afwezigheid van schuldgevoel, beperkte emotionele expressie) en interpersoonlijke stijl (gebrek aan empathie, gewetenloos gebruik van anderen voor eigen gewin). Adolescenten met hoge scores op CU-kenmerken vertonen onverschilligheid, een gebrek aan empathie en berouw, oppervlakkige emoties en weinig zorg over hun prestaties. Deze kenmerken vergroten de neiging om morele en sociale normen te overtreden en de waardigheid en rechten van anderen te schenden, waardoor ze vatbaarder zijn voor pestgedrag. - Op welke manieren zijn de verschillende dimensies van CU-kenmerken (ongevoeligheid, onverschilligheid en unemotionaliteit) gerelateerd aan pesten?
De studie toonde aan dat ongevoeligheid (gebrek aan empathie en zorg voor het welzijn van anderen) en onverschilligheid (gebrek aan zorg voor sociale regels en eigen prestaties) direct verband hielden met pestgedrag. Vooral ongevoeligheid bleek de sterkste directe link te hebben. Unemotionaliteit (neiging om emoties niet openlijk te tonen) was niet direct gerelateerd aan pesten, maar had wel een indirecte relatie via morele ontkoppeling. - Wat is morele ontkoppeling en hoe draagt dit bij aan pestgedrag?
Morele ontkoppeling is een psychologisch concept dat beschrijft hoe individuen hun morele zelfregulering kunnen omzeilen door immoreel gedrag te rechtvaardigen of te bagatelliseren, waardoor ze schadelijke handelingen kunnen verrichten zonder schuldgevoel. Dit omvat acht mechanismen, zoals morele rechtvaardiging, eufemistisch taalgebruik, diffusie van verantwoordelijkheid, het minimaliseren van schadelijke gevolgen, dehumanisering en het slachtoffer de schuld geven. Een hoge mate van morele ontkoppeling is geassocieerd met een grotere neiging tot pestgedrag. - Hoe interageren CU-kenmerken en morele ontkoppeling in relatie tot pestgedrag bij adolescenten?
De studie vond dat CU-kenmerken niet alleen direct geassocieerd zijn met pestgedrag, maar ook indirect via morele ontkoppeling. Adolescenten met hogere CU-kenmerken, met name ongevoeligheid en onverschilligheid, vertonen een grotere neiging tot morele ontkoppeling, wat vervolgens de kans op pestgedrag verhoogt. Morele ontkoppeling fungeert als een mechanisme dat de onderliggende neigingen van CU-kenmerken in pestgedrag vertaalt. - Welke specifieke bevindingen werden gedaan over de rol van ongevoeligheid, onverschilligheid en unemotionaliteit in morele ontkoppeling en pesten?
Ongevoeligheid en onverschilligheid waren direct en positief gerelateerd aan zowel morele ontkoppeling als pestgedrag. Ongevoeligheid had de sterkste verbanden. Unemotionaliteit had de zwakste directe link met morele ontkoppeling en was niet direct gerelateerd aan pestgedrag, maar wel indirect via morele ontkoppeling. Dit suggereert dat een gebrek aan emotionele expressie mogelijk leidt tot minder herkenning van de emotionele gevolgen van pesten bij anderen, wat morele ontkoppeling kan faciliteren. - Wat zijn de theoretische implicaties van deze bevindingen, met name in het licht van de sociale-cognitieve theorie en het Social Information Processing (SIP) model?
De bevindingen ondersteunen de sociale-cognitieve theorie van Bandura, die stelt dat morele ontkoppeling een cruciale rol speelt in het verklaren van immoreel gedrag. De studie laat zien hoe CU-kenmerken morele ontkoppeling kunnen beïnvloeden, wat leidt tot pestgedrag. Vanuit het SIP-model suggereren de resultaten dat adolescenten met hoge ongevoeligheid en onverschilligheid mogelijk sneller vijandige schema's activeren en morele ontkoppelingsmechanismen gebruiken bij de verwerking van sociale informatie, waardoor agressief gedrag zoals pesten waarschijnlijker wordt. - Welke praktische implicaties hebben de resultaten van dit onderzoek voor de preventie van pesten op scholen?
De studie benadrukt het belang van het integreren van morele overwegingen in anti-pestprogramma's. Strategieën die gericht zijn op het verminderen van morele ontkoppeling door open discussies en het uitdagen van schadelijke rechtvaardigingen kunnen effectief zijn. Daarnaast kan het bevorderen van een sterke morele identiteit en het vergroten van het morele bewustzijn van omstanders helpen om pestgedrag te voorkomen en te verminderen. Het aanpakken van CU-kenmerken, met name ongevoeligheid en onverschilligheid, is ook van belang, ongeacht het geslacht of de leeftijd van de leerlingen. - Welke beperkingen had dit onderzoek en welke suggesties zijn er voor toekomstig onderzoek?
De studie maakte gebruik van zelfrapportage, wat gevoelig kan zijn voor sociale wenselijkheid en recall bias. Het cross-sectionele ontwerp staat geen causale conclusies toe. Toekomstig onderzoek zou longitudinaal van aard moeten zijn om de richting van de relaties tussen CU-kenmerken, morele ontkoppeling en pestgedrag te onderzoeken en mogelijke wederzijdse verbanden te analyseren. Bovendien is onderzoek met meer diverse en representatieve steekproeven nodig om de generaliseerbaarheid van de bevindingen te vergroten.
Kenniscentrum Pesten per doelgroep
Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.
Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:
► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Schooldirectie & MT / Anti-pest coördinator / Leerkracht / Mentor / Ouderraad & MR
- Leerlingen & opvoeders: Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Bestuurders / Coaches, Trainers & Begeleiders / (Top)Sporters & Scheidsrechters
- Jonge leden & ouders Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het Werk
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Directie en bestuurders / HRM / MT en Leidinggevenden / Medewerkers / Ondernemersraden / Vertrouwenspersonen
► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra
Breng snel een bezoekje aan ...
► Kenniscentrum (Klassiek) Pesten
► Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)
► Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets / Handleidingen / Lesmaterialen / Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken
► Ik word gepest, wat kan ik doen