Onderzoek longitudinale relatie tussen cyber dating agressie en cyberpesten | Stop Pesten NU

Onderzoek longitudinale relatie tussen cyber dating agressie en cyberpesten

In dit onderzoek werd de longitudinale relatie tussen cyber dating agressie en cyberpesten onderzocht bij een groep studenten, voornamelijk van Afro-Amerikaanse afkomst, op een school in een sterk gesegregeerde en ondergefinancierde gemeenschap in het zuidoosten van de Verenigde Staten. De studie richt zich op een demografische groep die vaak oververtegenwoordigd is in gevallen van datingagressie, maar ondervertegenwoordigd in de literatuur over cyber dating agressie en cyberpesten. Hier zijn de belangrijkste bevindingen:

Inzicht 1: Wederzijdse voorspelling van cyber dating agressie en cyberpesten

De studie vond dat cyber dating agressie en cyberpesten elkaar wederzijds beïnvloeden. Cyber dating agressie voorspelde een toename van cyberpesten drie maanden later, en omgekeerd voorspelde cyberpesten een toename van cyber dating agressie. Deze resultaten bleven overeind zelfs na correctie voor andere vormen van agressie en binnen-context slachtofferschap, wat wijst op een robuuste wederzijdse relatie. Dit onderzoek voegt nieuwe kennis toe aan eerder onderzoek waarin alleen cross-sectionele verbanden tussen deze gedragingen werden aangetoond.

Inzicht 2: Verklaring via de sociale leertheorie

Deze wederkerigheid tussen cyberagressie in verschillende contexten komt overeen met de sociale leertheorie van Bandura, die stelt dat gedrag dat effectief blijkt, versterkt en herhaald wordt in andere contexten. Jongeren ontwikkelen vaak eerst vriendschapsrelaties voordat ze romantische relaties aangaan. Daarom kan het logisch lijken dat agressief gedrag, zoals cyberpesten in vriendschappen, overgaat naar agressief gedrag in relaties tijdens de adolescentie. Omgekeerd kan het voorkomen van cyber dating agressie een signaal zijn dat dit soort gedrag ook elders, bijvoorbeeld in vriendschappen, zal worden toegepast.

Inzicht 3: Genderverschillen in cyber dating agressie

De studie toonde aan dat jongens significant hogere niveaus van cyber dating agressie rapporteerden. Dit staat in contrast met eerder onderzoek, waarin meestal werd vastgesteld dat meisjes even vaak of zelfs vaker betrokken zijn bij dit soort agressie, behalve in gevallen van ernstige vormen zoals seksuele dwang. De studie maakte echter geen onderscheid tussen verschillende vormen van cyber dating agressie, wat mogelijke verschillen op basis van geslacht zou kunnen hebben verdoezeld.

Inzicht 4: Afwezigheid van relaties tussen fysieke en online agressie

In tegenstelling tot eerdere bevindingen, werd er geen verband gevonden tussen in-person en online vormen van agressie. Dit resultaat verschilt van studies die hebben aangetoond dat fysieke pesterijen online agressie voorspellen. De studie suggereert dat dit verschil mogelijk cultureel bepaald is, omdat het merendeel van eerder onderzoek in andere landen werd uitgevoerd. Bovendien kan het ook zijn dat online agressief gedrag zich al stabiliseert voordat jongeren op de middelbare school zitten.

Lees het volledige onderzoek Stevens, L.T., Coleman, J.N., Waasdorp, T.E. et al. Longitudinal Relations Between Cyber Dating Aggression and Cyberbullying in Adolescence. Int Journal of Bullying Prevention (2024). https://doi.org/10.1007/s42380-024-00264-3

Implicaties en aanbevelingen

De bevindingen van dit onderzoek benadrukken de complexe interacties tussen verschillende vormen van cyberagressie, zowel binnen als buiten relaties. De bevinding dat online dating agressie zowel een voorspeller als een gevolg kan zijn van cyberpesten wijst op de noodzaak van een brede aanpak die zich richt op meerdere soorten online agressie. Interventieprogramma’s moeten zich niet alleen richten op een enkel type agressie, maar eerder op de onderliggende gedragsmechanismen die leiden tot agressie in verschillende contexten. Ook is verder onderzoek nodig om de culturele en demografische verschillen in de relaties tussen fysieke en online agressie te begrijpen.

Deze inzichten kunnen helpen bij het ontwikkelen van meer gerichte preventieprogramma’s, waarin aandacht wordt besteed aan de specifieke dynamiek van cyberagressie en de onderliggende verbanden tussen verschillende contexten. Dit is cruciaal voor een effectieve aanpak van zowel cyberpesten als cyber dating agressie bij jongeren.

Kenniscentrum Pesten per doelgroep

Doneer button

Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.

Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:

Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen