Onderzoek negatief omstandersgedrag positief gecorreleerd was met internaliserende symptomen 2024 | Stop Pesten NU

Onderzoek negatief omstandersgedrag positief gecorreleerd was met internaliserende symptomen 2024

Onze bevindingen kwamen gedeeltelijk overeen met het onderzoek van Evan et al. in de Verenigde Staten, dat aangaf dat negatief omstandersgedrag positief gecorreleerd was met internaliserende symptomen. De verschillen in de associatie van positief omstandersgedrag kunnen worden verklaard door de verschillende culturele achtergronden van de onderzochte steekproeven. Volgens Jason en Hazler kan zelfs het getuige zijn van pesten op zichzelf traumatisch zijn. Onze bevindingen ondersteunden echter meer het gezond verstand en werden verder uitgebreid door omstanders onder te verdelen in positieve en negatieve rollen binnen de Chinese context.

Verder onderzochten we welke factoren mogelijk een verklarende rol spelen in de relatie tussen het gedrag van omstanders en psychologische risicofactoren. We vonden dat zelfeffectiviteit en copingstijlen niet alleen de relaties tussen slachtoffers, daders en risicofactoren voor de mentale gezondheid medieerden, maar ook een belangrijke mediërende rol speelden tussen beide typen omstanders en mentale gezondheid. Eerder onderzoek suggereerde dat copingstijlen de associatie medieerden tussen pesten en zelfmoordrisico onder adolescenten. Daarnaast werd ook de rol van zelfeffectiviteit als mediator tussen slachtofferschap, daderschap en mentale gezondheid geïdentificeerd in Duitsland en China.

Onze bevindingen over de verdedigende houding van positieve omstanders kwamen overeen met een studie van Hutchinson, die aangaf dat zelfeffectiviteit en morele waarden bijdroegen aan een assertieve houding tegenover vijandige leeftijdsgenoten. Volgens de sociale leertheorie en het transactionele stress- en copingmodel ligt het onderscheid tussen copingstijl en zelfeffectiviteit in hun aard: coping weerspiegelt externe maatregelen en reacties op externe stimuli, terwijl zelfeffectiviteit interne overtuigingen en realisaties binnen het psychologisch constructiesysteem betreft.

Lees het volledige onderzoek Wang, X.; Shi, L.; Ding, Y.; Liu, B.; Chen, H.; Zhou, W.; Yu, R.; Zhang, P.; Huang, X.; Yang, Y.; et al. School Bullying, Bystander Behavior, and Mental Health among Adolescents: The Mediating Roles of Self-Efficacy and Coping Styles. Healthcare 202412, 1738. https://doi.org/10.3390/healthcare12171738 

Deze studie biedt belangrijke implicaties voor zowel praktische toepassingen als theoretische vernieuwingen. Praktisch gezien helpen de resultaten belanghebbenden in te zien dat het belangrijk is om aandacht te besteden aan omstanders bij het ontwikkelen van volksgezondheidsbeleid en schoolinterventies. Begrijpen waarom omstanders verschillende mentale uitkomsten vertonen, helpt beschermende factoren te identificeren om positief omstandersgedrag aan te moedigen en negatief gedrag te verminderen. Het bevorderen van zelfeffectiviteit en positieve copingstijlen kan het risico op angst, depressie en suïcidale gedachten verminderen. Theoretisch gezien breidt deze studie de basis uit door de analyse van subgroepen van omstanders binnen de dynamiek van pesten toe te voegen. Bovendien integreert het onderzoek zelfeffectiviteit en copingstijlen in het bredere kader van pestdynamieken, wat toekomstig onderzoek kan leiden en meer uitgebreide modellen kan opleveren.

Ons onderzoek heeft enkele beperkingen die het bespreken waard zijn. Ten eerste belemmert het cross-sectionele ontwerp het vermogen om causaliteit vast te stellen. Longitudinaal onderzoek uit het verleden toonde echter aan dat negatieve copingstrategieën bijdroegen aan depressieve symptomen tot een jaar later, wat in lijn is met onze bevindingen. Verder was het onderzoek beperkt tot traditioneel pesten, waardoor andere vormen zoals cyberpesten werden genegeerd. De relatie tussen cyberpesten en mentale gezondheidsuitkomsten kan mogelijk verschillen van die bij conventioneel pesten. Ook onderzochten we alleen de frequentie van slachtofferschap en daderschap zonder rekening te houden met de ernst of duur van het pesten, wat de resultaten mogelijk beïnvloedde. Bovendien werden factoren zoals gezinsfunctioneren, jeugdtrauma’s, familiale geschiedenis van zelfmoord of geestesziekten en ondersteuning van leeftijdsgenoten niet meegenomen.

De steekproef bestond uit een enkele grote, economisch ontwikkelde stad in China, wat de generaliseerbaarheid naar andere regio’s beperkt. Toekomstig onderzoek met nationale gegevens is nodig om de resultaten uit te breiden naar secundaire scholieren in andere delen van China. Hoewel er voordelen zijn aan het gebruik van enkelvoudige items in vragenlijsten, moeten toekomstige studies overwegen om uitgebreide meervoudige metingen toe te passen. Bovendien, gezien het feit dat 99,7% van de steekproef van Han-etniciteit was, zijn de resultaten mogelijk niet generaliseerbaar voor de bredere culturele diversiteit in China. Eerdere studies toonden aan dat behoren tot bepaalde minderheidsgroepen een beschermende factor kon zijn tegen betrokkenheid bij pesten. In China bleek een dominant etnische minderheidsgroep, de Yugur, significant minder kans te hebben om traditioneel gepest te worden in vergelijking met de Han-meerderheid.

In conclusie, hoewel de biologische mechanismen van de relatie tussen pesten en symptomen van mentale gezondheid onduidelijk blijven, identificeert onze studie verschillende paden waarlangs pestgedrag bijdraagt aan angst, depressie, slaapstoornissen en zelfmoordrisico. Onze studie benadrukt dat copingstijlen en zelfeffectiviteit de relatie tussen positieve en negatieve omstanders en de vier mentale symptomen mediëren. Gezien het belang van mentale gezondheidsproblemen en pestincidenten onder adolescenten, wijzen onze bevindingen erop dat een positieve copingstijl en verhoogde zelfeffectiviteit belangrijke beschermende factoren zijn voor het verbeteren van het mentale welzijn. Deze bevindingen kunnen de richting bepalen voor effectieve preventiestrategieën en gerichte interventiebenaderingen in China.

Kenniscentrum Pesten per doelgroep

Doneer button

Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.

Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:

Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen