Online liefde blijkt fraudeur | Stop Pesten NU

Online liefde blijkt fraudeur

Jaarlijks richten fraudeurs voor tonnen schade aan door zich voor te doen als jouw nieuwe liefde. Ook kunstenares Marie-Hélène kreeg er mee te maken. Regelmatig ontvangt ze via Facebook vriendschapsverzoeken van mannen. Ze gaat er niet op in, maar als het vriendschapsverzoek van George Juarez komt, gaat ze toch overstag. Een leuke vent, poserend op de foto met zijn hond. Marie-Hélène schildert dieren, en denkt dat hij geïnteresseerd is in haar werk, en wellicht een schilderij van zijn hond wil laten maken door haar. 

De relatie van Marie-Hélène is net op de klippen gelopen. George Juarez ontpopt zich als een ware charmeur. De ene liefdesverklaring na de andere rolt haar inbox binnen. In de chats die ze met George heeft, vertelt hij als telecom engineer te werken. Hij reist de hele wereld over, en zit op dat moment voor een grote klus in Nairobi. Hij maakt lange dagen, maar de liefde voor Marie-Hélène houdt hem op de been.

Hij is zelfs zo verliefd dat ze songteksten en foto’s van kussende stellen gestuurd krijgt. Marie-Hélène raakt tot over haar oren verliefd op de man die ze nog nooit gezien heeft. George wil zijn toekomst met haar delen. Hij vraagt Marie-Hélène een liefdesnestje te zoeken waar ze samen kunnen genieten van hun toekomst.  De verliefde kunstenares vindt een prachtige woning in Bergen. 

Op het internet de liefde van je leven ontmoeten is allang de normaalste zaak van de wereld. Helaas worden ook veel vrouwen en mannen opgelicht door een zogenaamde online liefde. Kijk hier terug hoe het Marie Hélène overkwam. Zie ook het artikel over Dating fraude

Het noodlot slaat toe 

Dan slaat het noodlot toe bij George. Het hotel waar hij verblijft wordt overvallen door terroristen die het op zijn buurman gemunt hebben. Gelukkig is George op dat moment niet in het hotel. Het geld dat hij cash voor zijn klus in Nairboi ontvangt, ligt onder zijn bed, 1.2 miljoen. Het geld moet van hem gelijk weg, omdat het niet veilig is. George vertrouwt het enorme bedrag Marie-Hélène toe. Het geld zal in een verzegelde koffer naar haar verstuurd worden, omdat de bank zijn geld niet accepteert. Hij vraagt zijn geliefde tweemaal om geld over te maken, zodat George daarmee de benodigde transportkosten kan betalen.

Ze maakt 2575 en 3550 euro naar hem over via een moneytransfer. Het geld wordt door George in het buitenland opgehaald.  De koffer met geld blijft steken in Turkije en zal pas verder gaan als Marie-Hélène nog eens 32.000 euro overmaakt. Geld wat ze niet heeft. Als ze dat aangeeft, draait George om als een blad aan een boom. Haar charismatische liefde blijkt ineens een wolf in schaapskleren. Hij eist dat ze geld overmaakt. De roze wolk waar Marie-Hélène weken opzat, verandert in een zwarte wolk. Ze is 6125 euro en een liefdesillusie armer. 

Wie is die man op de foto?

Marie-Hélène heeft veel foto’s van George ontvangen. Wie is die man op de foto? We controleren zijn Facebook, maar zijn account is al verwijderd. Fraudeur George stuurde haar ook zijn ID. Op de kaart wordt ook de naam vermeld van het bedrijf waar hij voor werkt, Telecom Limited. Maar dat bestaat niet. Googelend kom je wel foto’s tegen van moneytransferkantoren. Via dit soort vestigingen halen liefdesoplichters hun buit op. 

Via de gegevens op zijn ID achterhalen we een site waarmee hij het ID vervalst heeft. Werkelijk alles wat hij Marie-Hélène is vals. Ze is gigantisch om de tuin geleid door een bende oplichters die het op haar gemunt hadden. 

Jaarlijks honderden meldingen liefdesfraudeurs 

Bij de Fraudehelpdesk komen jaarlijks 400 meldingen binnen van mensen die hun geld kwijtraakten door liefdesfraudeurs. De kans dat ze hun geld terugzien is nihil. De fraude wordt uitgevoerd door een bende Afrikaanse oplichters. Ze maken wereldwijd hun slachtoffers. Om uit handen van de politie te blijven, lichten ze in het buitenland op. Alleen een internationaal justitieel onderzoek kan hun fraude aan banden leggen. 

  • Hoe kun je deze fraude herkennen?
  • Je hebt je date ontmoet via Facebook en de dader speelt in op informatie die online staat.
  • De correspondentie verloopt vaak in gebrekkig Engels, o.a. via Messenger of Hangouts. Bellen    via de webcam is niet mogelijk. 
  • Je date uit onmiddellijk zijn of haar gevoelens.
  • Er worden ‘zielige’ verhalen verteld. 
  • Zijn of haar foto’s zouden zo uit een tijdschrift kunnen komen.
  • Hij of zij beweert in het buitenland te werken.
  • Er is sprake van tragische gebeurtenissen waardoor er telkens geen echte ontmoeting kan          plaatsvinden.
  • Tot slot: hij/zij vraagt keer op keer geld. Het moet overgemaakt worden via een moneytransfer, zoals Western Union of MoneyGramm. 

Voor meer tips om te vooromen dat je het slachtoffer wordt van een liefdesfraudeur kun je hier terecht. 

Bron AVRO/TROS Opgelicht en Europol

 

Kenniscentrum Pesten per doelgroep

Doneer button

Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.

Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:

Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen