Cyberpesten = Digitaal pesten = Online Pesten = een vorm van pesten waarbij het slachtoffer gekwetst wordt via nieuwe (social) media en apps. ‘Pesten betekent het systematisch misbruiken van je persoonlijke macht en/of kracht om anderen die zich niet of moeilijk kunnen verweren pijn te doen, te intimideren of bang te maken met de bedoeling er zelf beter van te worden'.
Bij Online Pesten krijgt dit pestgedrag een andere vorm, maar met hetzelfde doel als offline pesten.
Het grootste verschil met offline pesten is dat online pesten, 7 dagen per week, 24 uur per dag door gaat waardoor slachtoffers het gevoel krijgen nergens veilig te zijn. Online Pesten is niet altijd zichtbaar (kan ook makkelijker anoniem), het betreft vaak het zwart maken of afkraken van iemand door kwetsende opmerkingen, chanteren met foto's en video's. Daarnaast kan het zijn dat een hele groep, één persoon met opzet negeren, beledigende mail sturen, haatreacties plaatsen, nepprofiel aanmaken. Maar ook komt steeds meer naming, cancel cultuur, doxing, shaming, exposen, sexting, shame sexting en sextortion voor. Op elk online platform waar men contact met andere mensen heeft kan Online Pesten plaatsvinden. Kijk tip ► Bekijk deze korte film
Lees tips
► Ook op social media is buitensluiten een groepsprobleem
► Waarom is het belangrijk om als upstander in actie te komen bij Online Pesten
“Kinderen en jongeren die zowel online als offline gepest worden, voelen zich vaak nog slechter. Ze gaan nog meer twijfelen aan zichzelf en voelen zich schuldig en beschaamd. Daarom durven ze niet snel te vertellen wat er aan de hand is. Toon daar als volwassene begrip voor, zodat ze er in de toekomst sneller over zullen praten.” - Gie Deboutte Vlaams netwerk ‘Kies Kleur Tegen Pesten’.
Korte uitlegvideo over Online Pesten ~ 'Cyberpesten is niet normaal!' ~ Vraag het de Politie
Jaarlijks worden meer dan 400.000 jongeren in Nederland online gepest
Pesten betekent het systematisch misbruiken van je persoonlijke macht en/of kracht om anderen die zich niet of moeilijk kunnen verweren pijn te doen, te intimideren of bang te maken met de bedoeling er zelf beter van te worden'. Bij Online Pesten krijgt dit pestgedrag een andere vorm, maar met hetzelfde doel als offline pesten. Online Pesten betreft vaak het zwart maken of afkraken van iemand door kwetsende opmerkingen, chanteren met foto's en video's. Daarnaast kan het zijn dat een hele groep, één persoon met opzet negeert.
► Er staat een naar filmpje/nare foto van mijn kind online
► Hoe bescherm ik mijn kind tegen online challenges?
► Mijn kind heeft hulp nodig na een vervelende online ervaring
► Mijn kind is door een online modellenbureau benaderd. Wat moet ik doen?
Online kan men andere mensen negeren door bijvoorbeeld, bewust of onbewust, niet te reageren in groepsapps. De laatste jaren is sociale media steeds meer een normale bron in ons leven geworden. Bijna niemand kan zich een wereld zonder bedenken. Sociale media maken het een stuk gemakkelijker om te pesten doordat dit platform het mogelijk maakt om onder andere nare berichten en foto’s te kunnen sturen. Op elk online platform waar men contact met andere mensen heeft, kan Online Pesten plaatsvinden.
Offline en Online pesten (cyberpesten) zijn sterk vervlochten
Offline en online pesten staan dus niet los van elkaar, maar liggen in elkaars verlengde. Onlangs hebben verschillende onderzoekers aangetoond dat online pesten (cyberpesten) – net als offline pesten – verstrekkende negatieve gevolgen voor de slachtoffers kan hebben. Zo hebben kinderen die online gepest worden vaker last van depressies, psychosomatische stoornissen en hebben ze een lager zelfbeeld. Maar ... Online wordt een andere taal gesproken.
Het grootste verschil is dat bij het (offline) pesten er direct contact is tussen de dader en het slachtoffer. Voor het slachtoffer is het duidelijk wie de pester is. Bij online pesten is de dader soms anoniem, doordat hij/zij veilig achter de computer zit. Het slachtoffer weet soms niet door wie hij/zij gepest wordt.
- Een ander verschil is, dat slachtoffers aangeven dat de laatste keer dat ze te maken hebben gehad met pesten, dit online plaatsvond. Dit laat zien dat het offline pesten na schooltijd, het werk, het sporten online verder gaat.
- Er is een onderscheid in de mate van het pesten. Bij offline pesten wordt er vooral gepest op school. Bij online pesten gebeurd het tegenovergestelde. Er wordt vooral gepest buiten school, wat de hele dag door kan gaan. De dader kan heel makkelijk steeds opnieuw gemene berichten plaatsen.
- Er zijn verschillende gevoelens van angst. Bij het (offline) pesten zijn de slachtoffers bang voor dreigementen die de dader uit. Het slachtoffer is vooral bang dat de pesterijen uit de hand gaan lopen. Het slachtoffer dat te maken heeft met online pesten (cyberpesten) is vooral bang dat ouders/verzorgers hun telefoon of computer afpakken. De ouders/verzorgers doen dit in de hoop dat het online pesten vanzelf stopt, dit werkt echter averechts. Voor jongeren is sociale media erg belangrijk. Jongeren zullen hierdoor minder snel aan hun ouders/verzorgers vertellen dat ze slachtoffer zijn van online pesten (cyberpesten) en blijven in stilte lijden.
Algemene informatie over Online Pesten - Cyberpesten
Advies voor slachtoffers | Afspraken maken gedrag online | Blokkeren online haters | Campagne reageer Lief or Leave | Chattaal | Cybercrime | Definitie Online Pesten | EMOJI betekenissen | Feiten & Cijfers | Gevolgen en Profielen Pesters, Omstanders & Slachtoffers | Hoe kunnen de media cyberpesten (online pesten) voorkomen | Ik word gepest | Manieren & Voorbeelden Online Pesten | Nettiquette: hoe hoor je je te gedragen op social media | Online haat | Onlne Pesten niet altijd zichtbaar (video) | Online Shaming | Redenen pester om online te pesten (cyberpesten) | Rollen | Social media | Soorten Online Pesten | Tips tegen Pesten | Verschillen online & offline pesten | Voorkomen is beter dan genezen | Waarom beginnen jongeren met online pesten | Wat doe je als je online gepest wordt | Wist je dit over online pestkoppen
Online Pesten is niet altijd zichtbaar, zie korte animatievideo (1 minuut)
Voorbeelden online pesten (cyberpesten)
Uit onderzoek blijkt dat slachtoffers de ervaring pijnlijker vinden wanneer er een groot publiek bij betrokken is. Ook de vorm van de boodschap kan de impact bepalen: voor jongeren zijn foto’s en filmpjes vaak kwetsender dan gemene uitspraken. Hieronder vind je een aantal voorbeelden: Alle onderstaande voorbeelden kunnen in verschillende vormen voorkomen, op TikTok, SnapChat, Instagram, YouTube en meer. Maar ook dingen zoals online haat, sexting, sextortion, grooming en slut shaming vallen hieronder.
- Account gehackt op: TikTok - Facebook - Instagram - Snapchat - YouTube
- Bangalijsten
- Bedreigd of gechanteerd met naaktfoto of video - Sextorion zie de ► Documentaire Amanda Todd (15) afgeperst met naaktfoto's
- Catfish (ook bekend als Dating fraude)
- Online Challenges - Choking game (blauwe droom challenge) - Blue whale challenge - Momo challenge
- Chattaal en Cybersecurity woordenboek
- Deepfake video's en gevaren
- Doxin
- Ghosting (Online love gone missing) & Hoe ga je hier mee om
- Grooming (online kinderlokker) - animatie video voor jongeren #Geefjezelfnietbloot -Hulp na grooming
- Haatcomments - BN'ers lezen boze tweets voor
- Indentiteitshack
- Instagram: -Gehackt -Meme account -Spamgroepen -Nepscouts
- Love online Gone Missing (zie Ghosted)
- Meme
- (Naakt)foto of video staat online
- Nepprofielen herkennen
- OnlyFans
- Sayat.me Ouders schrikken van populaire 'pestapp' Sayat.me
- Sexting en wat je als ouder moet weten
- Slut-shaming
- Spamgroepen
- Strafbaar: Is pesten of cyberpesten strafbaar?
- Victim blaming
- Trolling
- WhatsApp: Wat gebeurt er in What's app groepen van kinderen - Stickers op What's app leuk maar je kunt er ook mee pesten - What's app fraude herkennen
- Wraakporno
- Zombie video's Echt of nep?
Wil jij even per mail of telefonisch met iemand sparren of klankborden?
Dat kan! Stichting Ouders & Onderwijs is een gesubsidieerd onderdeel van het MInisterie van Onderwijs om Ouders & Opvoeders ondersteuning te bieden bij het aanpakken van pesten op school.
Openingstijden: maandag t/m vrijdag tussen 9.30-12.30 uur en 13.00-16.00 uur.
► tel 088 6050101
► mail vraag@oudersonderwijs.nl
► website: www.oudersenonderwijs.nl