Onveilig gevoel als belangrijke reden voor leerkrachten om van baan te veranderen | Stop Pesten NU

Onveilig gevoel als belangrijke reden voor leerkrachten om van baan te veranderen

Een veilig gevoel op de werkplek is essentieel voor iedereen, maar in het bijzonder voor leerkrachten. Dagelijks staan zij voor de uitdaging om een veilige leeromgeving te creëren en hun leerlingen op een positieve manier te ondersteunen. Echter, wanneer leerkrachten zelf slachtoffer worden van pestgedrag of zich onveilig voelen, kan dit ernstige gevolgen hebben voor hun welzijn, effectiviteit en werktevredenheid. Steeds vaker wordt duidelijk dat een onveilig gevoel een belangrijke reden is voor leerkrachten om van baan te veranderen.

Pesten onder leerkrachten: een onderbelicht probleem

Pesten in het onderwijs wordt vaak in verband gebracht met leerlingen, maar ook leerkrachten zelf kunnen slachtoffer worden van pestgedrag. Dit kan variëren van subtiele vormen van uitsluiting en roddelen tot meer openlijke vormen van intimidatie of disrespect. De impact van dit gedrag op leerkrachten is groot; het leidt vaak tot een verminderd zelfvertrouwen, stressklachten en zelfs tot burn-out.

Sindsdien bewust minder zichzelf

Een leerkracht die zich onveilig voelt op school, kan het vertrouwen in zichzelf verliezen. Dit leidt ertoe dat zij minder zichzelf durven zijn in de klas en zich vaker terugtrekken. Ze begeven zich bewust minder tussen groepjes leerlingen, omdat ze bang zijn voor confrontaties of negatief gedrag. Dit kan niet alleen hun eigen functioneren negatief beïnvloeden, maar ook de relatie met de leerlingen en de kwaliteit van het onderwijs.

Belang van een veilige werkomgeving

Een veilige werkomgeving is cruciaal voor het welzijn en de effectiviteit van leerkrachten. Scholen hebben de verantwoordelijkheid om een cultuur te creëren waarin leerkrachten zich gerespecteerd en gewaardeerd voelen. Het bevorderen van een open communicatie, het actief aanpakken van pestgedrag en het bieden van ondersteuning aan leerkrachten kan helpen om een veilige en positieve werksfeer te bevorderen.

Als scholen dit serieus nemen, kunnen ze voorkomen dat waardevolle en toegewijde leerkrachten hun beroep verlaten vanwege een onveilig gevoel.

Kenniscentrum Pesten per doelgroep

Doneer button

Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.

Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:

Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen