Onveilige werksfeer bij de politie: racisme, seksisme en pesten aan de orde van de dag | Stop Pesten NU

Onveilige werksfeer bij de politie: racisme, seksisme en pesten aan de orde van de dag

Recent onderzoek wijst uit dat er bij de politie Rotterdam sprake is van een aanhoudend onveilige werksfeer. Medewerkers klagen over racisme, seksisme en pesterijen die in sommige teams de dagelijkse gang van zaken bepalen. Dit soort problemen, die diepgeworteld lijken te zijn in de cultuur van de organisatie, hebben niet alleen invloed op de betrokken werknemers, maar schaden ook het vertrouwen van het publiek in de politie.

Wat speelt er binnen de politie?

Uit meerdere rapporten blijkt dat discriminatie op basis van afkomst, geslacht en seksuele geaardheid geen geïsoleerde incidenten zijn, maar dat deze kwesties wijdverspreid zijn. Vooral vrouwen en mensen met een migratieachtergrond melden dat ze structureel worden buitengesloten, bespot of zelfs actief worden tegengewerkt. Bovendien wijzen verslagen op een cultuur waarin seksistische en racistische grappen normaal zijn geworden, en waarin kritiek op deze cultuur vaak wordt weggewuifd of genegeerd door leidinggevenden.

Pesten en machtsmisbruik

Pesten op de werkvloer komt in verschillende vormen voor. Medewerkers voelen zich vernederd, buitengesloten en ondermijnd in hun werk. Sommige leidinggevenden worden beschuldigd van machtsmisbruik, waarbij ze hun positie gebruiken om kwetsbare medewerkers te intimideren of te onderdrukken. Degenen die het pestgedrag aankaarten, worden vaak niet serieus genomen of zelfs gezien als problemenmakers, wat het moeilijk maakt om het gedrag te rapporteren of verandering te bewerkstelligen.

Waarom wordt dit probleem niet aangepakt?

Een belangrijke reden waarom dit probleem aanhoudt, is dat er binnen de organisatie vaak een cultuur van stilzwijgen en ontkenning heerst. Medewerkers zijn bang voor repercussies als ze zich uitspreken, en leidinggevenden lijken soms meer bezig te zijn met het beschermen van het imago van de organisatie dan met het aanpakken van de onderliggende problemen. Daarnaast worden klachten over racisme en seksisme niet altijd serieus genomen, wat ertoe leidt dat slachtoffers het vertrouwen verliezen in interne meldsystemen.

Wat moet er gebeuren?

Experts pleiten voor meer transparantie en een structurele verandering van de bedrijfscultuur. Dit kan door het versterken van vertrouwenspersonen en het serieus nemen van klachten, maar ook door het stimuleren van een inclusieve cultuur waarin iedereen zich welkom en gewaardeerd voelt. Politieorganisaties zouden ook moeten investeren in trainingen rond diversiteit en pesten, zodat zowel leidinggevenden als medewerkers beter leren omgaan met deze problemen.

Het creëren van een veilige werksfeer binnen de politie is van cruciaal belang. Alleen door discriminatie, seksisme en pesten aan te pakken, kan de politie het vertrouwen herstellen, zowel binnen de organisatie als in de bredere samenleving.

Voor meer informatie kun je het volledige artikel lezen op de website van de Universiteit Leiden.

Kenniscentrum Pesten per doelgroep

Doneer button

Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.

Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:

Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen