Pesten, intimidatie en vriendjespolitiek onder ambtenaren en leidinggevenden.
Op het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waaronder ook Rijkswaterstaat valt, is de werkvloer onvoldoende veilig. Die ronduit teleurstellende conclusie trekt de FNV na een uitgebreide enquête onder werknemers van het ministerie.
Veel ambtenaren krijgen te maken met pesten, intimidatie, discriminatie en andere vormen van ongewenst gedrag. De vakbond eist dat het ministerie onmiddellijk actie onderneemt om de sociale veiligheid te verbeteren.
Schokkende cijfers
Meer dan duizend ambtenaren van het ministerie namen deel aan de enquête. Een derde van hen zegt in het afgelopen jaar één of meerdere vormen van grensoverschrijdend gedrag te hebben meegemaakt. Leidinggevenden en directieleden die juist een veilig werkklimaat moeten bieden, blijken in 54% van de gevallen juist zelf grensoverschrijdend gedrag te vertonen. Bijna veertig procent van de respondenten zegt dat management niet optreedt tegen ongewenst gedrag. Eén op de vijf ambtenaren overweegt vanwege de omgangsvormen van baan te veranderen, blijkt uit het rapport.
Macht, pesten en vriendjespolitiek
Magda Korolczuk, bestuurder van FNV Overheid, heeft in vertrouwen met tientallen mensen gesproken die de enquête hebben ingevuld. Zij spreekt van ‘falend leiderschap’ op het ministerie. ‘Uit al mijn gesprekken komt een schokkend beeld naar voren van een organisatie waar macht, ongelijkheid, discriminatie, pesten, intimidatie en vriendjespolitiek de norm lijken te zijn. Waar leidinggevenden de macht naar zich toe trekken, wetten en regels negeren en onaantastbaar lijken. Waar een angstcultuur heerst, waarin werknemers tegen elkaar worden uitgespeeld en uiteindelijk moeten concluderen: Had ik maar nooit bij IenW gesolliciteerd.’
Erkenning
Korolczuk: ‘Werknemers verwachten erkenning. Een duidelijke benoeming van het probleem. Eerdere maatregelen en initiatieven tegen ongewenst gedrag hebben kennelijk niet gewerkt. Het is hoog tijd dat het gesprek wordt gevoerd met het personeel, in plaats van over hen. De medewerkers vragen om rechtvaardigheid. Maar boven alles willen ze weer met plezier hun werk doen - hun kwaliteiten en ervaring inzetten voor de maatschappij, maar dan wel op een veilige werkvloer.’
Wat is er nodig?
De FNV roept het ministerie op om onmiddellijk maatregelen te nemen om de sociale veiligheid op de werkvloer te verbeteren. Op het ministerie moet een stuurgroep Sociale Veiligheid komen die het probleem centraal aanpakt. Er moet hard opgetreden worden tegen grensoverschrijdend gedrag, ook als dat door leidinggevenden wordt veroorzaakt. Er moeten functioneringstrajecten worden gestart tegen leidinggevenden die zich misdragen. En zowel slachtoffers, getuigen als beschuldigden moeten beter worden ondersteund.
Eerdere onderzoeken
Infrastructuur en Waterstaat is het derde ministerie waar de FNV onderzoek doet naar sociale veiligheid. Ook op de departementen Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Justitie en Veiligheid schoot die ernstig te kort.
Download en lees het volledige onderzoek Sociale Veiligheid bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat - onderzoeksrapport FNV januari 2025
Bron FNV