Oplichters hebben nieuwe methode: chanteren met een levensechte, maar neppe masturbatievideo | Stop Pesten NU

Oplichters hebben nieuwe methode: chanteren met een levensechte, maar neppe masturbatievideo

Aan het chatten met die leuke man of vrouw? Een onschuldige vakantiefoto of selfie kan zomaar chantagemateriaal worden. Mensen worden nu opgelicht met een fake masturbatievideo die heel realistisch lijkt.

‘De veranderingen op dit gebied, zeker AI, gaan zó hard, dat het een uitdaging is om dit effect aan te pakken’, vertelt Kira Esparbé Gasca van Helpwanted, aan het AD.

Opgelicht met AI video 

Niet alleen bekende mensen, ook onbekende personen overkomt het steeds vaker: een levensechte video van jezelf, waarop je naakt en masturberend te zien bent. Zelfs wanneer je een foto hebt opgestuurd met kleding aan. Het doel van de oplichters is om je te chanteren met deze beelden in ruil voor geld. Een angstaanjagende trend, waardoor het bureau tegen online misbruik Help Wanted dit jaar al 27 meldingen binnenkreeg – waar de teller vorig jaar op negen meldingen stond.

‘Mensen schrikken zich rot als ze zo’n neppe video ontvangen en ermee gechanteerd worden. “Als je dit bedrag niet betaalt, zetten we het online”’, vertelt Esparbé Gasca. ‘Dit is echt nieuw. Veel mensen kennen AI nog niet op deze manier. Die denken dat het alleen voor de leuk wordt gebruikt, en zien er het kwade niet in. Je schrikt je natuurlijk helemaal rot als dit je overkomt’, aldus Patricia Bolwerk, oprichter van Stop Pesten NU, in het AD.

ADVIES

Door de schaamte die heerst onder slachtoffers die zijn opgelicht, melden weinig mensen het wanneer dit ze overkomt. Sommigen weten ook niet van het bestaan van hulplijnen zoals Help Wanted. ‘Het eerste advies dat we geven: betaal niet. Spreek ook niet met degene af en stuur niet nog meer foto’s. Dan kom je in iemands macht terecht. Niet meer reageren is het beste dat je kan doen’, vertelt Esparbé Gasca.

‘Het is hartstikke strafbaar. Je mag niet zonder toestemming naaktbeeld van iemand maken, ook niet als het door een computer wordt gemaakt. Je kunt het account bij het platform melden, de gebruiker blokkeren, melding maken en aangifte doen. Ook raden we aan iemand in vertrouwen te nemen en erover te praten. Zodat mensen weten dat dit speelt.’

Bolwerk vult aan: ‘Als je denkt dat degene serieus is en je echt gaat exposen, kun je het ook zelf met je omgeving delen: “Mocht je dit soort beelden met mijn gezicht zien, laat het mij weten.” Dan heb je voor je gevoel meer de regie. Je geeft ook het signaal af: ik ben het niet en ik laat niet met me sollen.’

Bron Linda.nl

Kenniscentrum Pesten per doelgroep

Doneer button

Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.

Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:

Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen