Opnieuw docenten op conservatoria in opspraak vanwege wangedrag | Stop Pesten NU

084-8340086

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Opnieuw docenten op conservatoria in opspraak vanwege wangedrag


Er zijn opnieuw twee docenten in opspraak gekomen vanwege wangedrag op conservatoria, meldt Pointer. Een van de docenten wordt beschuldigd van machtsmisbruik, vernedering en seksuele intimidatie. De ander zou minstens vier studenten stelselmatig hebben betast.

Een van de docenten geeft saxofoonles op het Utrechts Conservatorium. De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) heeft een extern bureau ingeschakeld dat onderzoek doet naar het gedrag van de saxofoondocent. Gedurende het onderzoek werkt de docent niet meer voor de HKU.

Drie oud-studenten beschuldigen de docent van machtsmisbruik, vernedering en seksuele intimidatie. De verhalen gaan over een periode van meer dan twintig jaar. Ook andere alumni zeggen tegen Pointer dat de docent harde, ongewenste en soms seksueel getinte opmerkingen maakte. Hij kon hen bovendien mentaal breken.

Sommige oud-studenten hebben het wangedrag van de docent tijdens hun studie gemeld, maar daar werd niets mee gedaan.

De HKU laat in een reactie weten dat de signalen niet bekend waren binnen het bestuur en dat de hogeschool direct een vervolgonderzoek heeft ingesteld. "In dit onderzoek worden niet alleen de signalen zelf onderzocht, maar ook hoe het kan dat deze mogelijk niet verder zijn gekomen." De docent laat in een reactie aan Pointer weten te zijn geschrokken van de meldingen.

In Tilburg zou docent studenten betasten

Ook op de Fontys Academy of Arts was er sprake van grensoverschrijdend gedrag. Een accordeondocent op het conservatorium in Tilburg heeft minstens vier studenten stelselmatig betast, blijkt uit onderzoek van Pointer.

Zijn gedrag kwam voor het eerst aan het licht toen de ouders van een alumnus in 2008 een officiële klacht indienden bij Fontys Hogeschool. Hun destijds minderjarige dochter was overstuur thuisgekomen nadat ze door haar leraar was betast.

De klacht is destijds gegrond verklaard en beoordeeld als seksuele intimidatie. Fontys laat in een reactie weten het gedrag onacceptabel te vinden. "Het raakt ons enorm dat oud-studenten nog steeds last hebben van voor hen zeer ingrijpende ervaringen en de afwikkeling daarvan", zegt de hogeschool.

"Fontys veroordeelt dit sterk, treedt hier tegenop en zet zich in om de sociale veiligheid te vergroten." Verder wil de hogeschool om privacyredenen niet publiekelijk ingaan op de zaak.

Pointer onthulde eind september hoe het Conservatorium van Amsterdam de samenwerking met drie docenten beëindigde vanwege seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daarna stroomden nieuwe tips over misstanden op conservatoria binnen

 

Bron

Doelgroep: 
Pesten op het werk

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco