Pesten is altijd pijnlijk, maar het kan extra verwarrend zijn als het van je vrienden komt. Hier is wat je moet weten en hoe je ermee om kunt gaan:
Waarom pesten vrienden elkaar?
- Onzekerheid: Soms pesten mensen omdat ze zelf onzeker zijn en willen passen bij een groep.
- Jaloezie: Ze kunnen jaloers zijn op iets wat jij hebt of kunt.
- Groepsdruk: Soms doen mensen dingen omdat ze denken dat het "cool" is of omdat anderen het ook doen.
Hoe voel je je?
Het is normaal om je verraden, verdrietig, boos of in de war te voelen. Jouw gevoelens zijn echt en geldig.
Wat kun je doen?
- Praat met ze: Soms beseffen vrienden niet hoeveel pijn ze doen. Zoek een rustig moment om uit te leggen hoe je je voelt.
- Zoek steun: Praat met andere vrienden, je familie, of een leraar over wat er gebeurt.
- Stel grenzen: Laat weten dat je het niet oké vindt wat ze doen. Soms kan wat afstand nemen ook helpen.
- Zoek nieuwe vrienden: Je verdient vrienden die je waarderen en respecteren voor wie je bent.
Onthoud dit: Echte vrienden zullen je steunen, voor je opkomen en je accepteren zoals je bent. Als iemand je pijn doet, zelfs als je ze als een vriend beschouwt, is het belangrijk om voor jezelf op te komen.
Blijf sterk en weet dat je niet alleen bent. Pesten door vrienden kan moeilijk zijn, maar je hebt de kracht om er doorheen te komen en echte, liefdevolle vriendschappen te vinden.
De kracht van praten: Waarom je gevoelens delen belangrijk is
Hoi,
Je hebt vast wel eens gehoord dat "delen zorgt voor verlichting", toch? Het klinkt misschien cliché, maar het is echt waar, vooral als je iets moeilijks meemaakt, zoals pesten door vrienden. Het kan eng of ongemakkelijk voelen om over zulke dingen te praten, maar hier is waarom het zo belangrijk is:
- Je bent niet alleen: Als je deelt wat je doormaakt, kunnen anderen je helpen en steunen.
- Een frisse blik: Soms hebben volwassenen of leraren advies of inzichten die je zelf misschien niet had gezien.
- Het lucht op: Gewoon het gevoel hebben dat iemand naar je luistert, kan al een wereld van verschil maken.
- Samen oplossingen vinden: Met de hulp van anderen kun je manieren vinden om de situatie aan te pakken.
Of het nu je ouders, opvoeders, leraren, of een andere vertrouwenspersoon is, het is belangrijk om iemand te vinden met wie je kunt praten. Ze willen er voor je zijn en helpen je graag.
Dus, voordat je verder leest over hoe je om kunt gaan met pesten door vrienden, denk even na over met wie je zou kunnen praten over wat je voelt en ervaart. Het kan een positieve eerste stap zijn naar een betere situatie.
Heb jij wel eens met pesten te maken? Je bent niet de enige.
Sterker nog, dit geldt voor bijna iedereen. Pesten staat al jaren in de top vijf van meest besproken onderwerpen bij De Kindertelefoon. Anderen vragen zich bijvoorbeeld af: Hoe zorg ik ervoor dat ik minder word gepest in de klas of via social? Wat moet ik doen als een vriend(in) wordt gepest? Waarom pest ik zelf? Of... wat moet ik doen als ik word buitengesloten? Met deze én alle andere vragen kun je altijd terecht bij De Kindertelefoon (zie onderaan pagina).
Ik word gepest, bij wie kan ik terecht ...
Soms is het gewoon lekker om eerst te praten met iemand die je niet kent. Gewoon met mensen die de tijd hebben om naar jou te luisteren en mee te denken voor een oplossing. Lees ook ► Ik word gepest, wat kan ik doen?
Je hoeft je nooit te schamen! Het is NOOIT jouw schuld als jij gepest wordt.
Stichting Stop Pesten Nu heeft niet de mogelijkheid om iedereen individueel hulp te bieden. Wij vinden het wel belangrijk, dat jij over jouw (hulp)vraag met iemand kan praten om te kijken wat jij het beste kan doen.
Er zijn verschillende redenen waarom het fijn kan zijn om met een organisatie te bellen of chatten als je gepest wordt
Anoniem: Vaak kun je anoniem contact opnemen met organisaties die zich bezighouden met het bestrijden van pesten. Hierdoor hoef je je naam of persoonlijke informatie niet te delen als je dat niet wilt.
Expertise: Organisaties die zich bezighouden met het bestrijden van pesten hebben vaak veel expertise op dit gebied. Ze kunnen je advies geven over hoe je het beste kunt omgaan met de situatie en welke stappen je kunt zetten om het pesten te stoppen.
Emotionele steun: Pesten kan erg emotioneel belastend zijn en het kan fijn zijn om met iemand te praten die begrijpt wat je doormaakt. Organisaties die zich bezighouden met het bestrijden van pesten hebben vaak medewerkers die getraind zijn om emotionele steun te bieden. Naast emotionele steun kunnen organisaties die zich bezighouden met het bestrijden van pesten ook praktische hulp bieden, zoals het geven van advies over hoe je aangifte kunt doen of hoe je met school of werk kunt praten over de situatie.
Kortom, het kan fijn zijn om met een organisatie te bellen of chatten als je gepest wordt, omdat ze expertise, emotionele steun en praktische hulp kunnen bieden.
|