Het kan soms lastig zijn om te herkennen of je gepest wordt, vooral wanneer je middenin de situatie zit. Handvatten die je kunnen helpen om pesten te herkennen:
- Je gevoel:
De belangrijkste indicator is je eigen gevoel. Als je je consistent ongemakkelijk, gekwetst, verdrietig of bang voelt door het gedrag van iemand anders, is de kans groot dat je gepest wordt. Het is essentieel om je eigen gevoelens serieus te nemen. Zelfs als anderen zeggen dat het "maar een grapje" is, als jij het niet als grapje ervaart, dan is het dat niet. - Machtsverschil:
Pesten vindt vaak plaats wanneer er een machtsverschil is tussen de pester en de gepeste. De pester kan ouder, sterker, populairder of in een machtspositie zijn, waardoor je je kwetsbaar en machteloos voelt om je te verdedigen. - Herhaling:
Pesten is geen eenmalig incident. Het is een patroon van gedrag dat zich herhaalt. Als iemand je herhaaldelijk kleineert, bedreigt, uitsluit, fysiek of verbaal aanvalt, of je spullen afpakt, is de kans groot dat je gepest wordt. - Intentie:
Pesten is altijd gemeen bedoeld. De pester heeft de intentie om je te kwetsen, bang te maken of te vernederen. - Impact:
Pesten heeft negatieve gevolgen voor je welzijn. Je kunt je teruggetrokken voelen, angstig, depressief, onzeker of gestrest. [6, 8] Je schoolprestaties kunnen achteruitgaan, je kunt slaapproblemen krijgen of lichamelijke klachten ontwikkelen. - Gedragsverandering:
Let op veranderingen in je eigen gedrag. Misschien trek je je terug, vermijd je bepaalde plaatsen of mensen, of ben je niet meer enthousiast over dingen die je vroeger leuk vond. Dit kunnen tekenen zijn dat je gepest wordt en het probeert te vermijden.
Het is belangrijk om te onthouden dat pesten nooit jouw schuld is. Niemand verdient het om gepest te worden. Als je denkt dat je gepest wordt, is het belangrijk om erover te praten met iemand die je vertrouwt, zoals een ouder, leraar, vriend of vertrouwenspersoon. Zij kunnen je helpen om de situatie te begrijpen en te bepalen wat je kunt doen om het pesten te stoppen.
De bronnen benadrukken ook dat er organisaties zijn die gratis en anoniem hulp en advies bieden bij pesten. hebt.