Wat is het verschil tussen pesten en plagen en welke gevolgen kan dit hebben voor zowel de pester zelf als het kind dat gepest wordt? Op deze en soortgelijke vragen wordt deze week bij het Zeven Linden College geprobeerd een antwoord te vinden. Dat gebeurt aan de hand van praatsessies, speciale lessen en activiteiten. "Beslist nodig, want de indruk bestaat dat er ook bij ons best wel leerlingen zijn, die in meer of mindere mate met pestgedrag te maken hebben, zich niet altijd prettig voelen," zegt leerlingbegeleider Nick Altena.
Samen met collega Michelle Schoonhoven vormt hij sinds dit jaar het zogenaamde anti-pestcoördinaat binnen de school. "Veiligheid en respect hebben we bij ons op school hoog in het vaandel staan. Daarom besteden we ook elk jaar extra aandacht aan de Landelijke Week tegen het Pesten. We hadden altijd een pest-coördinator in de persoon van Michelle, maar het leek ons goed om zowel een man als een vrouw op dit onderwerp in te zetten omdat de een nu eenmaal makkelijker praat met iemand van hetzelfde geslacht als de ander," meent Nick.
"We willen hierbij samen met de leerlingen stilstaan bij de diverse aspecten van het (online) pesten, maar ook bij de gevaren van social media Door afspraken met de klas te maken zorgt de coach voor structuur en stabiliteit en heerst er emotionele rust in de groep".
Stop Pesten Nu!
In het kader van de Landelijke Week tegen Pesten, van 21 tot en met 25 september, zijn de eerste klassen maandag gestart met een gastles van stichting Stop Pesten Nu! De komende dagen worden verder tal van activiteiten ondernomen om samen tot een lijst met afspraken te komen. Zo worden er onder meer brieven gestuurd naar een fictionele pester en er wordt een discussie-activiteit gedaan.
Om het anti-pestcoördinaat weer even goed zichtbaar te maken binnen de school krijgen de leerlingen een visitekaartje met daarop de contactgegevens van de twee anti-pestcoördinatoren.
"In veel gevallen begint pesten met onschuldige plagerijtjes, maar niet zelden eindigt het in echt pestgedrag met soms schrijnende gevolgen. Dat kan niet, mag niet en willen we te allen tijde proberen te voorkomen", aldus Nick.
Kenniscentrum Pesten per doelgroep
Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.
Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:
► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Schooldirectie & MT / Anti-pest coördinator / Leerkracht / Mentor / Ouderraad & MR
- Leerlingen & opvoeders: Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Bestuurders / Coaches, Trainers & Begeleiders / (Top)Sporters & Scheidsrechters
- Jonge leden & ouders Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het Werk
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Directie en bestuurders / HRM / MT en Leidinggevenden / Medewerkers / Ondernemersraden / Vertrouwenspersonen
► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra
Breng snel een bezoekje aan ...
► Kenniscentrum (Klassiek) Pesten
► Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)
► Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets / Handleidingen / Lesmaterialen / Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken
► Ik word gepest, wat kan ik doen