Wat is Pesten? Wat is Online pesten (cyberpesten)?

084-0035994

Foutmelding

You may not view this site from your current location.

Pesten & Online Pesten

Foto: Fred Rutten zegt: Ik STOP pesten nu!Pesten

`Pesten betekent het systematisch misbruiken van je persoonlijke macht en/of kracht om anderen die zich niet of moeilijk kunnen verweren pijn te doen, te intimideren of bang te maken met de bedoeling er zelf beter van te worden.´ 

Pesten komt binnen alle leeftijdscategorieën voor, van kleuters tot aan de ouderen in het verzorgingshuis. Nu is de meest bekende vorm van pesten waarschijnlijk het uitlachen en uitschelden van personen, maar er zijn zoveel meer manieren om je persoonlijke macht te misbruiken. 

‘Stel je niet aan, het is maar plagen!’ Hoor je dat ook wel eens? Wanneer is iets plagen en wanneer is iets pesten? Stel je je inderdaad aan?

Als je geplaagd wordt, kun je altijd terugplagen. Daar ontstaan geen problemen van. Plagen is niet gemeen, plagen is voor alle partijen grappig. Om plagen kun je lachen, niet iedere keer dezelfde is aan de beurt. Plagen is ook meestal een tegen een en is makkelijk te stoppen. Het is niet zo dat je met plagen niet op hoeft te letten. Als dezelfde persoon lang of veel geplaagd wordt, dan kan het zijn dat de ontvanger het niet meer leuk vindt. En dan is het pesten geworden.

Foto: Fred Rutten zegt: Ik STOP pesten nu!


Bij pesten is de sfeer juist niet positief en er is altijd sprake van meer tegen één. Er is sprake van een machtsverschil, het slachtoffer is niet in staat tegen de sterkere partij (pestkop met meelopers) te verweren. Pesten is altijd gemeen bedoeld en het kan niet in je eentje worden gestopt. 

De ontvanger bepaalt of het plagen of pesten is. Er zijn veel manieren waarop je kunt pesten. Het kan concreet zijn door iemand fysiek pijn te doen, eigendommen stuk te maken of te verstoppen. Het kan ook subtieler zijn door roddelen, buitensluiten, uitlachen of leugens te vertellen. De zender kan het nog zo leuk bedoelen, maar als de ontvanger het niet leuk vindt en het regelmatig gebeurt,

► Lees meer over Pesten  

 

 

► Op zoek naar een bijeenkomst over pesten voor groepen?

Wij verzorgen o.a. (maatwerk) workshops, gastlessen, ouderavonden of lezingen over pesten ► Bekijk ons aanbod

Doelgroepen: ♦ Werkgevers ♦ Werknemers ♦ Scholen ♦ Sportclubs en -verenigingen  ♦ Ouders & Opvoeders ♦ Leerlingen, ♦ Bejaardentehuizen ♦

 

 
 
 
 

Foto: Peter Reekers zegt Ik STOP pesten nu!

 

Online Pesten (Cyberpesten), de Online wereld van kinderen & jongeren op social media 

Deze manier van pesten bestaat nog niet zo heel lang en is ook lang niet zo zichtbaar als het pesten in het ‘echte leven’.  Het gebeurt veel via de mobiele telefoon of via internet. Het nadeel van online pesten is dat het vaak anoniem gebeurt, wat de pester een extra machtspositie geeft.

De gevolgen bij online pesten zijn vaak groter dan bij het 'gewone' pesten. Je kunt je als kind moeilijker verdedigen, het is een publieke vernedering omdat iedereen het kan lezen en het blijft actief omdat het lastig is om iets van internet te verwijderen. 

 ►Lees meer Online Pesten (Cyberpesten)  

 

► Op zoek naar een bijeenkomst over online pesten (cyberpesten)?

Wij verzorgen o.a. (maatwerk) workshops, gastlessen, ouderavonden of lezingen over online pesten. Bekijk ons aanbod

Doelgroepen: ♦ Werkgevers ♦ Werknemers ♦ Scholen ♦ Sportclubs en -verenigingen  ♦ Ouders & Opvoeders ♦ Leerlingen, ♦ Bejaardentehuizen ♦

 

 

 

Heb jij met pesten of online pesten te maken? Jij bent niet de enige. Je bent niet alleen!

 

Stichting Stop Pesten Nu heeft niet de mogelijkheid om iedereen individueel hulp te bieden aangezien wij een klein team met vrijwilligers zijn.

Wij vinden het uiteraard wel heel belangrijk dat jullie er met iemand kunnen praten, bellen, mailen of chatten over jullie individuele situatie. Om deze reden houden wij bij, bij welke organisaties je terecht kunt met jouw vragen (klik op buttons).

► Op onze website hebben wij heel veel informatie geplaatst met tips en adviezen

► Of bekijk ons @StopPestenNu YouTube kanaal speciaal voor jou vol met video's en tips 

► Je kunt uiteraard altijd bellen of mailen voor workshops, studiedagen, gastlessen, ouderavonden, trainingen enz. 

 

 

Wil jij graag even praten, chatten of mailen om samen met iemand te overleggen wat jij kunt doen?

Bij al deze organisaties zitten getrainde mensen om met jou mee te denken &  kijken naar een oplossing voor jouw situatie:

 

► voor vragen over pesten

 

► voor vragen over online pesten