Pesten op de werkvloer: hoe kaart je dat aan? Bron RTL Z | Stop Pesten NU

Pesten op de werkvloer: hoe kaart je dat aan? Bron RTL Nieuws en RTL Z

Het is de week tegen pesten, en pesten is een probleem dat niet alleen op scholen speelt. Ook op de werkvloer komt pesten voor, jaarlijks zijn een half miljoen werknemers er slachtoffer van. Maar het aankaarten daarvan is niet altijd makkelijk. Pesten op de werkvloer is moeilijk te herkennen, zegt Patricia Bolwerk van Stichting Stop Pesten Nu. "Ik ben leidinggevende geweest met een team van zestig werknemers en voelde wel eens dat er iets niet in de haak was. Maar ik kwam er niet achter wat dat was", vertelt ze. "Er rust nog steeds een taboe op pesten. Pesten is een kleuterding, denken mensen die gepest worden. Daarom komen ze niet in actie."

Hoog ziekteverzuim

Als leidinggevende moet je volgens Bolwerk daarom erg alert zijn. "Je moet herkennen wie de rotte appels zijn. Doe je dit niet, blijven zij zitten waar ze zitten en zoekt de rest wat anders." Ook zouden werkgevers het probleem volgens haar aan moeten kaarten. "Je kunt het beste zo duidelijk mogelijk zijn als leidinggevende: pesten tolereer ik niet. Wat hier gebeurt staat me niet aan. Als je dit preventief uitstraalt, krijg je al een gezondere cultuur."

Intimidatie

Pesten op het werk kan verschillende vormen aannemen, van iemand buitensluiten tot vervelende berichten sturen en zelfs seksuele intimidatie. Karin Bosman weet als geen ander dat het lastig is om daarmee naar buiten te komen. Ze schreef er uiteindelijk het boek 'Spugen in de tosti van Hans' over. "In 2014 ben ik ermee naar buiten gekomen, met mijn verhaal over de seksuele intimidatie door mijn baas die twee jaar duurde. Het eindigde in een aanranding in de keuken van het bedrijf."

Angst

Het was een heftige periode voor Karin. "Ik ben heel erg ziek geweest, ik verloor mijn levenslust. Ik heb kinderen en anders was ik er niet meer geweest. Dat klinkt heel heftig, maar het was ook heel heftig. Als je het niet zelf hebt meegemaakt, weet je niet hoe het is. Ik kon echt niet meer. Het is zo vernederend. Je hele omgeving lijdt eronder."

Een collega van Karin had door dat er iets aan de hand was, waardoor het balletje ging rollen. "Uiteindelijk ben ik naar de vertrouwenspersoon gegaan. Die geloofde me wel. En het was mijn grootste angst dat niemand me zou geloven."

App

Door haar eigen ervaringen is Karin uiteindelijk een app gaan ontwikkelen waarmee het aangeven van grensoverschrijdend gedrag makkelijker moet worden. "Met de app kan een werknemer een logboek bijhouden en foto's uploaden. Vervolgens kan degene een informele melding doen bij een interne vertrouwenspersoon. Mocht dat op niets uitlopen, komt het bij onze vertrouwenspersonen terecht."

"Door het delen via de app creëer je weerbaarheid waardoor werknemers beter kunnen omgaan met situaties waarbij gedrag als ongewenst ervaren wordt", aldus Karin.

Bron RTL Z

 

Doelgroep: 
Professionals
Pesten op het werk

Kenniscentrum Pesten per doelgroep

Doneer button

Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.

Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:

Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen