Er is gesuggereerd dat pesten op het werk de symptomen van angst verergert. Er is ook een omgekeerde relatie voorgesteld. Tot nu toe hebben echter slechts enkele eerdere studies dit onderwerp onderzocht en de gerapporteerde associaties kunnen gedeeltelijk worden verklaard door niet-gemeten individuele kenmerken. In deze studie willen we de tijdelijkheid en directionaliteit tussen pesten op het werk en angstsymptomen onderzoeken, rekening houdend met tijdsinvariante kenmerken. Verder willen we onderzoeken of leiderschapskwaliteit deze associaties verandert.
Methoden
We includeerden 13.491 personen uit twee landelijke cohortstudies in Zweden en Denemarken. Met behulp van cross-lagged structurele vergelijkingsmodellen (SEM) en dynamische panelmodellen met vaste effecten, onderzochten we gelijktijdige en vertraagde associaties tussen zelfgerapporteerd pesten op het werk en angst. Cohortspecifieke resultaten werden geschat en gecombineerd met behulp van meta-analyse met vast effect.
Resultaten
De cross-lagged SEM-modellen ondersteunden gelijktijdige en vertraagde relaties in beide richtingen (van pesten op het werk tot symptomen van angst en vice versa). Daarentegen bleven alleen gelijktijdige relaties statistisch significant en van aanzienlijke omvang in de dynamische panelmodellen met vaste effecten. Concreet was blootstelling aan pesten op het werk gerelateerd aan een gelijktijdige toename van angstsymptomen (b=0,61, 95% betrouwbaarheidsinterval 0,32-0,90). Er werd geen ondersteuning gevonden voor interactie met leiderschapskwaliteit.
Conclusies
De resultaten geven aan dat het begin van pesten op het werk gepaard gaat met een onmiddellijke of kortdurende toename van angstsymptomen. Deze studie biedt nieuwe inzichten met betrekking tot temporele aspecten en causale gevolgtrekkingen van de pest-angstrelatie die nuttig is voor het beheersen van psychologische risico's en het voorkomen van psychische aandoeningen op het werk.