Pesten op Snapchat: Wat je moet weten | Stop Pesten NU

084-8340086

Pesten op Snapchat: Wat je moet weten

Snapchat is een geweldige manier om momenten te delen, met vrienden te chatten en de dagelijkse avonturen van mensen over de hele wereld te volgen. Maar net zoals op andere online platforms, kan pesten hier ook gebeuren. Hoe ga je om met pesten op Snapchat en waarom is online pesten überhaupt zo schadelijk?

Waarom pesten mensen op Snapchat?

  • Tijdelijke berichten: Omdat snaps verdwijnen, denken sommige pesters dat ze niet betrapt kunnen worden.
  • Anonimiteit: Op Snapchat en andere platforms kunnen mensen zich verschuilen achter schermen en valse namen.
  • Groepsdruk: In groepschats kunnen mensen dingen zeggen die ze normaal niet zouden zeggen, gewoon om "erbij te horen".

Wat te doen als je gepest wordt op Snapchat?

  • Screenshots maken: Als iemand iets gemeens stuurt, maak dan een screenshot als bewijs voordat het verdwijnt. Of laat iemand een foto maken van het screenshot wat jij ziet op jouw telefoon zodat diegene niet kan zien dat jij er een screenshot van hebt gemaakt.
  • Blokkeren: Bescherm jezelf door de pester te blokkeren.
  • Meld het: Gebruik de meldingsfunctie op Snapchat om het team te informeren over het pestgedrag.
  • Praat erover: Deel je ervaringen met vrienden, familie of een leraar. Ze kunnen je advies geven en steunen.

Waarom is online pesten schadelijk?

  • Het is echt: Ook al gebeurt het online, de gevoelens en de impact zijn net zo echt als pesten in het echte leven.
  • Het kan overal gebeuren: Online pesten kan 24/7 doorgaan, waardoor het voor het slachtoffer moeilijk is om eraan te ontsnappen.
  • Het kan zich snel verspreiden: Geruchten of gênante foto's kunnen in een oogwenk naar veel mensen worden gestuurd.

Onthoud dit: Je verdient het om je online veilig en gerespecteerd te voelen, net zoals je dat in het echte leven verdient. Als iemand je pest, online of offline, is het belangrijk om te weten dat het niet jouw schuld is en dat je er niet alleen voor staat.

 

Eerste stap naar hulp: Zoek iemand om mee te praten

Snapchat en andere online platforms kunnen een wereld van plezier zijn, maar soms kan het ook een plek zijn waar dingen niet zo leuk zijn. Als je ooit te maken krijgt met pesten of andere nare ervaringen online, onthoud dan één ding: je hoeft het niet alleen aan te pakken.

Je leraar: Leraren zijn er niet alleen om je te onderwijzen. Ze zijn ook opgeleid om te helpen bij problemen buiten de klas. Als je je zorgen maakt over pesten of iets anders, kan je leraar een goed startpunt zijn om hulp te krijgen.

Je ouders of verzorgers: Ze houden van je en willen dat je veilig bent, zowel offline als online. Het kan eng zijn om naar voren te komen, maar ze kunnen je helpen bij het navigeren in de situatie en je de steun geven die je nodig hebt.

De Kindertelefoon: Als je met iemand wilt praten, maar je weet niet zeker met wie, dan is de Kindertelefoon er speciaal voor zulke momenten. Ze bieden een luisterend oor en kunnen je advies geven over wat je kunt doen.

 

Het belangrijkste is dat je met iemand praat. Samen sta je sterker en kun je een manier vinden om door de uitdagingen van online zijn heen te werken.