Hé daar,
WhatsApp is een superhandige app om bij te kletsen met vrienden, huiswerk te delen of gewoon lol te hebben in groepsgesprekken. Maar wat als het niet zo leuk is? Wat als iemand je pest via WhatsApp? Hier is wat je kunt doen.
Hoe herken je pesten op WhatsApp?
- Nare berichtjes: Berichten die je verdrietig, boos of bang maken.
- Ongewenste groepen: In een groep geplaatst worden zonder dat je het wilt, waar mensen roddels of gemene dingen over je zeggen.
- Verspreiden van foto’s of video's: Foto's of video's van jou die zonder jouw toestemming worden gedeeld.
- Overspoeld worden met berichten: Dit kan iemand doen om je te irriteren of je telefoon vast te laten lopen.
Wat kun je ertegen doen?
- Bewaar het bewijs: Maak screenshots van gemene berichten voordat je ze verwijdert.
- Blokkeren: Je kunt nummers blokkeren die je vervelende berichten sturen.
- Privacyinstellingen: Zorg ervoor dat alleen je contacten je profielfoto en info kunnen zien.
- Verlaat groepen: Voel je je niet prettig in een groep? Je kunt de groep altijd verlaten.
Belangrijk om te onthouden: Jij hebt het recht om je veilig en gerespecteerd te voelen, zowel offline als online. Laat niemand dat gevoel van je afnemen. Als je wordt gepest, zegt dat niets over jou, maar alles over de pester.
Met wie kun je hierover praten?
What's app en andere online platforms kunnen een wereld van plezier zijn, maar soms kan het ook een plek zijn waar dingen niet zo leuk zijn. Als je ooit te maken krijgt met pesten of andere nare ervaringen online, onthoud dan één ding: je hoeft het niet alleen aan te pakken.
Je leraar: Leraren zijn er niet alleen om je te onderwijzen. Ze zijn ook opgeleid om te helpen bij problemen buiten de klas. Als je je zorgen maakt over pesten of iets anders, kan je leraar een goed startpunt zijn om hulp te krijgen.
Je ouders of verzorgers: Ze houden van je en willen dat je veilig bent, zowel offline als online. Het kan eng zijn om naar voren te komen, maar ze kunnen je helpen bij het navigeren in de situatie en je de steun geven die je nodig hebt.
De Kindertelefoon: Als je met iemand wilt praten, maar je weet niet zeker met wie, dan is de Kindertelefoon er speciaal voor zulke momenten. Ze bieden een luisterend oor en kunnen je advies geven over wat je kunt doen.
Het belangrijkste is dat je met iemand praat. Samen sta je sterker en kun je een manier vinden om door de uitdagingen van online zijn heen te werken