Werd je vroeger gepest of was je zelf een pestkop? Dan is er een grotere kans dat jouw kind hetzelfde overkomt. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam blijkt namelijk dat erfelijkheid een grote rol speelt bij pesten en gepest worden.
De onderzoekers hebben van 8000 kinderen achterhaald of ze de afgelopen maanden gepest zijn of hebben gepest. De verschillen in pesten bleken voor twee derde genetisch bepaald.
Er werd vooral gekeken naar tweelingen, maar ook naar broers of zussen. "Duidelijk werd dat er bij eeneiige tweelingen meer overeenkomsten te zien waren. Op deze manier kan geconcludeerd worden dat het erfelijk is", legt onderzoek Elsje van Bergen uit.
Eigenschappen
"De erfelijkheid is terug te zien in bijvoorbeeld onzekerheid, het dragen van een bril of het hebben van overgewicht. Dit soort eigenschappen zorgen ervoor dat kinderen gepest worden. Bij de kinderen die pesten gaat het vooral om eigenschappen als agressiviteit", aldus Van Bergen.
Dat pesten of gepest worden in je genen zit, betekent niet dat er niets aan te doen is, benadrukt de onderzoeker. "Om het pesten te voorkomen is vooral een veilige omgeving nodig."
Tool
De uitkomst van het onderzoek is geen verrassing voor Patricia Bolwerk van Stichting Stop Pesten. "Als je ziet hoe ouders soms reageren op een ouderavond, is het niet heel gek dat hun kind ook pest of gepest wordt", zegt ze tegen Editie NL.
Wel denkt ze dat het een verschil kan maken dat de erfelijkheid van pesten wetenschappelijk is onderzocht. "Docenten kunnen het misschien als tool gebruiken. Je kan nu bijvoorbeeld vragen of ouders vroeger gepest worden of zelf pesters waren. Zo kan je er makkelijk een gesprek over voeren. Maar als docenten goed naar leerlingen kijken, weten ze vaak ook wel wat er speelt."
Overbezorgd
Ouders die zelf gepest zijn en daarom zelf hun kind goed in de gaten houden, moeten volgens Bolwerk ook niet te bezorgd worden. "Ik ben vroeger gepest en ik ben heel erg bezorgd dat mijn kind ook gepest wordt. Maar je moet als ouder natuurlijk uitkijken dat je nu niet te overbezorgd wordt."
Kenniscentrum Pesten per doelgroep
Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.
Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:
► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Schooldirectie & MT / Anti-pest coördinator / Leerkracht / Mentor / Ouderraad & MR
- Leerlingen & opvoeders: Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Bestuurders / Coaches, Trainers & Begeleiders / (Top)Sporters & Scheidsrechters
- Jonge leden & ouders Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het Werk
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Directie en bestuurders / HRM / MT en Leidinggevenden / Medewerkers / Ondernemersraden / Vertrouwenspersonen
► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra
Breng snel een bezoekje aan ...
► Kenniscentrum (Klassiek) Pesten
► Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)
► Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets / Handleidingen / Lesmaterialen / Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken
► Ik word gepest, wat kan ik doen