Case: Sofie is 12 jaar oud en heeft een What's app groep met haar klasgenoten. De laatste tijd heeft ze gemerkt dat sommige van haar klasgenoten gemene opmerkingen maken over haar in de groep. Ze sturen ook afbeeldingen en video's waarin ze haar belachelijk maken. Sofie voelt zich hierdoor verdrietig en durft de groep niet te verlaten, omdat ze bang is dat dit de situatie nog erger maakt.
Vragen
- Wat gebeurt er in de What's app groep?
- Hoe voelt Sofie zich hierdoor?
- Wat zou Sofie kunnen doen?
- Wat zou de school kunnen doen om te helpen?
- Wat zijn de gevolgen van cyberpesten?
Antwoorden:
- In de What's app groep maken sommige van Sofie's klasgenoten gemene opmerkingen over haar en sturen ze afbeeldingen en video's waarin ze haar belachelijk maken.
- Sofie voelt zich verdrietig door de gemene opmerkingen en de afbeeldingen en video's die naar haar gestuurd worden. Ze durft de groep niet te verlaten omdat ze bang is dat het de situatie nog erger maakt.
- Sofie kan er met iemand over praten, zoals haar ouders, een leraar of een vertrouwenspersoon op school. Ze kan ook proberen om de pestkoppen te blokkeren en/of uit de groep te verwijderen.
- De school kan een anti-pestbeleid hebben en de kinderen leren hoe ze vriendelijk tegen elkaar kunnen zijn, zowel online als offline. De school kan ook met de klas praten over cyberpesten en de consequenties daarvan.
- Cyberpesten kan dezelfde gevolgen hebben als traditioneel pesten, zoals een laag zelfbeeld, angst en depressie. Het kan ook invloed hebben op iemands schoolprestaties en sociale leven. Cyberpesten kan zich echter ook verspreiden naar een groter publiek en kan leiden tot schaamte en sociale isolatie.