Podcast - Welke grappen kunnen wel en niet op het werk? | Stop Pesten NU

Podcast - Welke grappen kunnen wel en niet op het werk?

's Ochtends even lachen met je collega’s bij de koffieautomaat om een slechte grap, en je kunt de werkdag aan. Maar: sommige grappen kunnen echt niet meer. Wat zijn de grenzen als het gaat om humor op kantoor?

Luister de podcast via iTunes, Spotify, Google Podcasts, of TuneIn

.

We praten er in deze Work in Progress over met Sibe Doosje, docent positieve psychologie aan de Universiteit Utrecht en eigenaar van Humorlab. Blijf vooral grapjes maken, zegt hij, want humor is een flinke drijvende kracht. Humor ontspant, verlaagt stress, helpt je te relativeren en te accepteren dat fouten maken gewoon mag. ‘Dat heb ík weer’, noemt Doosje als een typisch opluchtend grapje.

In deze podcast vertelt hij over verschillende humorstijlen. Die kunnen agressief uitpakken of (zelf-)bevestigend. Die eerste vorm is niet bepaald bevorderlijk voor de samenwerking, zeker als er verdekt racisme of seksisme in besloten ligt. Maar met andere stijlen die hij noemt, kun je juist de sfeer verhogen en het teamgevoel versterken.  

Altijd iets tragisch

Wees je ervan bewust dat grapjes altijd iets tragisch hebben, benadrukt Doosje. ‘Ze zijn een verdekte manier om te laten doorschemeren hoe je echt over iets denkt, en er is bijna altijd een slachtoffer.’ Collega’s die meelachen, doen mee aan het stellen van de norm over wat geaccepteerd wordt en wat niet. Val je buiten die norm, bijvoorbeeld als vrouw, oudere of omdat je een donkere huidskleur hebt, dan voelt die bulderende lach misschien helemaal niet saamhorig maar juist pijnlijk.

Sibe Doosje

Besef dus altijd wie je publiek is, zegt Doosje. Met een groepje gelijkgestemden kun je bijvoorbeeld meer zeggen. Maar pas wel op: op de werkvloer is je doel niet om voor de vrijheid van meningsuiting te strijden, maar om samen je organisatie te laten floreren en mensen geïnspireerd en gemotiveerd te houden. Een van Sibe Doosjes tips: kies universele eigenschappen om grapjes over te maken: gekke gewoontes, een manier van werken of iemands hobby.

 

 

Bron Intermediair

 

Kenniscentrum Pesten per doelgroep

Doneer button

Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.

Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:

Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen