Presentator Anne-Mar: 'Je kunt iets aan pesten doen!' | Stop Pesten NU

Presentator Anne-Mar: 'Je kunt iets aan pesten doen!'

VR-bril helpt kinderen te ervaren hoe het is om gepest te worden

Vallen & Opstaan

In 'Stip it: de pestbril' gaat presentator Anne-Mar Zwart het gesprek aan over pesten. In een VR-experience maken kinderen een pestervaring mee door de ogen van het gepeste kind. Hoe voelt het om gepest te worden? Jandino Asporaat, Duncan Tromp, Qucee en Stefania Liberakakis zetten ook de VR-bril op. Wat doet alleen zijn met je? Wat kun je doen als je ziet dat iemand gepest wordt?

Emotionele ervaring

Je zit in de kantine en iemand spuugt in je broodbakje; er wordt recht in je gezicht gezegd dat je dood mag vallen; je wordt gebruikt als kapstok; je wordt een varken genoemd en de hele klas knort naar je; je hoort kinderen plannen maken om je in elkaar te slaan of ze wensen je kanker toe. Dit zijn verschillende ervaringen van de kinderen uit het nieuwe EO-programma Stip it: de pestbril. De meeste kinderen in het programma die de VR-bril opzetten, zijn nooit gepest. Voor hen is het een hele nieuwe en emotionele ervaring. Ze reageren geschokt: “Ik vind het echt heel heftig om te zien.”.

Begrip

EO-presentator Anne-Mar: “Je kunt iets aan pesten doen en dat geeft mij hoop. Het supersterke van de pestbril vind ik dat je je echt verdiept in het gevoel van gepest worden. Als je een ander beter begrijpt, ben je meer bereid om voor elkaar op te komen.”

Mikpunt

In de eerste aflevering wordt Sem (13) zijn verhaal verteld in de VR-bril. Hij heeft een leuke basisschooltijd, maar in groep 8 slaat dit opeens om als hij het mikpunt wordt van pesterijen. Sem heeft medicatie voor ADHD, waardoor zijn gewicht toenam. Dit was voor de pesters een reden om hem uit te schelden en knorgeluiden te maken. Sems beste vriend neemt het eerst nog voor hem op. Toch was hij bang om ook gepest te worden, dus uiteindelijk durft hij dat niet meer.

Stip it: de Pestbril

In de volgende afleveringen zijn de verhalen van Bibi, Samantha en Daniël te zien. Bibi (10) is jarenlang gepest en krijgt de meest verschrikkelijke dingen naar haar hoofd geslingerd. Ook gaan de pestkoppen haar fysiek te lijf. Samantha (13) heeft al jarenlang nare ervaringen met pesters. Het begint als zij in groep 3 zit en het neemt in de jaren daarna alleen maar toe. In de brugklas gaat het pesten door, tot op de dag van vandaag. Daniël (16) heeft op de basisschool geen vrienden. Bijna de hele klas bestaat uit pesters en meelopers. Op de middelbare school zit één van de pesters bij hem in de klas en gaat het pesten door.

Impact

Pesten is een groot probleem en heeft veel impact op kinderen die het meemaken. De EO vindt het belangrijk dat de verhalen van gepeste kinderen gezien en gehoord worden, zodat kinderen begrip voor elkaar krijgen. Zo laat Anne-Mar Zwart met dit programma zien hoe je kunt reageren en helpen als je pestgedrag ziet.

'Stip it: de pestbril'

'Stip it: de pestbril' is een onderdeel van de Stip it (Samen Tegen Iemand Pesten) campagne van NPO Zapp. De campagne vraagt aandacht voor pesten en kinderen kunnen vier stippen op hun hand zetten om te laten zien dat opkomen tegen pesten.

'Stip it: de pestbril' is vanaf maandag 29 januari dagelijks om 18.10 uur bij de EO op NPO Zapp te zien.

 

Bron EO

Doelgroep: 
Kinderen en jongeren

Kenniscentrum Pesten per doelgroep

Doneer button

Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.

Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:

Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen