Relations Between Cyber Dating Aggression and Cyberbullying in Adolescence 2024 | Stop Pesten NU

Relations Between Cyber Dating Aggression and Cyberbullying in Adolescence 2024

Cyberpesten blijkt een veelvoorkomend risico te zijn voor een derde tot de helft van de Russische adolescenten en jongeren, wat in grote lijnen overeenkomt met onderzoeksgegevens uit andere landen en met de gegevens uit een studie naar Russische adolescenten die cyberpesten ervoeren in de vorm van haatgroepen. Volgens RQ2 “Welke leeftijdsgroep van de digitale generatie loopt het meeste risico op cyberpesten” bleek dat oudere adolescenten het meeste risico lopen. Ondanks de inconsistentie van gegevens over de relatie tussen leeftijd en cyberpesten, kunnen de verkregen resultaten worden verklaard door een combinatie van verschillende factoren. De hoge gebruikersactiviteit van oudere adolescenten—die jongere adolescenten in dit opzicht voor zijn en inlopen op jongvolwassenen—en hun bereidheid om nieuwe online communicatieomgevingen te verkennen, in combinatie met een sterke behoefte aan communicatie met leeftijdsgenoten, vergroten het risico op cyberpesten.

4.2. Cyberbullies

In deze sectie worden de resultaten besproken in reactie op RQ3 “Wat zijn de meest voorkomende motieven en gedragsstrategieën van daders van cyberpesten en hun sociale relaties met het slachtoffer volgens verschillende generaties”.

4.2.1 De sociale relatie van de dader ten opzichte van het slachtoffer

Een sociale kring in het echte leven (klasgenoten, studenten uit hetzelfde leerjaar, kennissen) fungeert als de belangrijkste bron van cyberpesten, wat ook de relatie tussen traditioneel pesten en cyberpesten bewijst, vooral voor scholieren. Toch meldt tot een derde van de adolescenten en jongeren dat de daders anonieme gebruikers waren. Anonimiteit als een specifiek kenmerk van digitale socialiteit speelt een belangrijke rol bij de start van cyberpesten. De mogelijkheid om anoniem te blijven vergroot het aantal incidenten door het gevoel van straffeloosheid om agressieve handelingen in de online ruimte uit te voeren, een gebrek aan begrip van de ernst van emotionele nood bij het slachtoffer en het effect van online ontremming. Het opbouwen van online sociaal kapitaal door middel van zwakke connecties—online penvrienden—blijkt een potentiële bron van slachtofferrisico te zijn, wat relevant is voor oudere adolescenten en vooral voor jongeren die actief hun netwerk uitbreiden. Met de leeftijd neemt het aantal daders onder internetvrienden toe.

4.2.2 De motieven van de dader

Alle generaties geloven dat de meest voorkomende motieven van cyberpesters dominantie en vermaak zijn. Volgens de vierdelige geweldstypologie kunnen het tonen van kracht en superioriteit, evenals het behouden van een reputatie—genoemd door een derde van de respondenten—worden toegeschreven aan gecontroleerde–appetitieve agressie of beloningsagressie. De keuze voor cyberpesten als gedragsstrategie kan dan gebaseerd zijn op de behoefte van adolescenten en jongeren om hun sociale status in de leeftijdsgroep te verhogen of te bevorderen. Dit wordt ook weerspiegeld in de keuze voor het motief van “meegaan met vrienden”, wat zowel de groepsaard van cyberpesten als het gebruik van cyberpesten om zich in de sociale groep in te passen en een basisbehoefte aan erbij horen te bevredigen, aantoont.

4.3 Slachtoffers

Volgens deze studie rapporteerde iets minder dan de helft van de adolescenten en meer dan een derde van de jongeren slachtoffer te zijn geweest van cyberpesten, wat consistent is met andere studies, zorgwekkend is en het belang van het probleem bevestigt.

4.3.1 Emotionele impact en gevolgen voor slachtoffers van cyberpesten

Volgens de antwoorden op RQ4 “Op welke leeftijd zijn slachtoffers het meest emotioneel kwetsbaar en ervaren zij de meest significante psychologische problemen na cyberpesten”, wordt het belang van het probleem ook ondersteund door gegevens over de sterkte en duur van de respons van de slachtoffers op cyberpesten. Cyberpesten kan worden toegeschreven aan ernstige stressvolle situaties die emotionele stress, gevoelens van woede, angst en schaamte, angst-depressieve ervaringen, zelfmoordgedachten en prestatievermindering veroorzaken.

De slachtoffers onder oudere adolescenten en jongvolwassenen benadrukken een negatieve impact op het zelfbeeld, communicatie en reputatie—de belangrijkste factoren die het succes van socialisatie bepalen—als de meest prominente gevolgen van cyberpesten.

4.5 Ouders

In deze sectie wordt samengevat wat we hebben besproken in antwoord op RQ7 “Welke aspecten van cyberpesten worden onderschat door ouders van adolescenten”. Studies tonen aan dat ouders een cruciale rol kunnen spelen in cyberpestincidenten, zowel in cyber-slachtofferschap als cyber-daderschap.

Lees het volledige onderzoek Soldatova, G.; Chigarkova, S.; Rasskazova, E. Collisions and Perceptions of Cyberbullying: Comparison of Intergenerational Experiences. Int. J. Environ. Res. Public Health 2024, 21, 1148. https://doi.org/10.3390/ijerph21091148

Kenniscentrum Pesten per doelgroep

Doneer button

Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.

Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:

Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen