Ruim 90 procent van de profvoetballers in Nederland ziet discriminerende onlineberichten | Stop Pesten NU

084-8340086

Ruim 90 procent van de profvoetballers in Nederland ziet discriminerende onlineberichten

Een groot deel van de Nederlandse profvoetballers ervaart onlinediscriminatie en racisme. Dat concludeert voetbalbond KNVB op basis van een onderzoek dat is uitgevoerd door het landelijke kennisinstituut Movisie. "De omvang van onlinediscriminatie waar we nu een indicatie van krijgen, is een klap in het gezicht van het voetbal", zegt Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de KNVB.

 

In het kader van het twee jaar geleden opgezette aanvalsplan 'Ons voetbal is van iedereen', om racisme in de sport te bestrijden, liet de KNVB onderzoek doen naar discriminatie via de sociale media.

Movisie hield onder meer een enquête onder profs, die door honderd spelers werd ingevuld. Daarmee is de peiling volgens Movisie en de KNVB weliswaar niet representatief voor de bijna duizend contractspelers in Nederland, maar de uitkomsten geven volgens beide partijen wel een duidelijk beeld.

KNVB: 'Omvang onlinediscriminatie voetballers is klap in gezicht'

Privéberichten

Zo zegt ruim 90 procent wel eens discriminerende berichten te zien aan andere spelers uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie. Bijna de helft van de respondenten (44 procent) zegt zelf wel eens zulke berichten te ontvangen, vooral rond belangrijke wedstrijden en op momenten dat juist campagne wordt gevoerd om discriminatie te bestrijden.

De berichten van racistische aard komen voornamelijk binnen via privéberichten (DM's) op Instagram. Van de profvoetballers die de enquête volledig invulden, heeft 80 procent de Nederlandse nationaliteit en twee derde een witte huidskleur. Movisie concludeert dat de cijfers waarschijnlijk hoger zouden zijn geweest bij een meer gevarieerde deelname.

Duidelijke reactie

"We moeten onze voetballers beschermen tegen deze keerzijde van sociale media", aldus Van Leeuwen. De KNVB heeft al een app om discriminatie te melden, maar overweegt die uit te breiden zodat het makkelijker wordt om melding te doen.

Een groot deel van de profvoetballers (85 procent) zegt dat meer gedaan moet worden aan de aanpak van onlinediscriminatie. Ze vinden dat vooral de socialmediaplatformen daarvoor verantwoordelijk zijn, gevolgd door onder meer de KNVB, politie, justitie, de overheid en clubs.

"Verder vinden we dat Twitter organisaties in staat moet stellen om discriminerende reacties op hun posts volledig te verwijderen, want dat kan nu niet", aldus Van Leeuwen. "Zolang dit niet verandert, krijgen daders bij ons vanaf vandaag in elk geval publiekelijk een duidelijke reactie waarmee we de norm heel helder willen overbrengen." Die reactie luidt: 'Discriminatie is bij wet verboden: artikel 1 van de Grondwet. Voetbal is een teamsport. Voetbal staat vierkant achter deze nummer 1.'

Doelgroep: 
Sport en Vrije Tijd

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen

 

 

Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco