Saxofoondocent conservatorium Utrecht weg na grensoverschrijdend gedrag | Stop Pesten NU

Saxofoondocent conservatorium Utrecht weg na grensoverschrijdend gedrag

Het conservatorium van Utrecht en een omstreden saxofoondocent gaan uit elkaar. Dat laat de Hogeschool voor de Kunsten (HKU) weten. De HKU schrijft dat er ‘in onderling overleg overeenstemming is bereikt om het dienstverband te beëindigen’. De betreffende docent raakte in opspraak na onderzoek van Pointer (KRO-NCRV).

In de uitzending in november 2023 vertelden tien oud-studenten over hun ervaringen met het gedrag van de docent. Die verhalen besloegen samen een periode van ruim twintig jaar. Alumni beschuldigden hun leraar van onder meer machtsmisbruik, vernedering en (seksuele) intimidatie.

Volgens de oud-studenten werden tijdens de lessen harde, ongewenste en soms seksueel getinte opmerkingen gemaakt. Feedback zou vaak hard, persoonlijk en niet muzikaal onderbouwd zijn. Alumni zeiden tijdens voorspeelavonden, ensemble-, of groepslessen tot de grond toe te zijn afgebroken, niet zelden ten overstaan van klasgenoten, vrienden of familie.

Conservatorium op de hoogte

De oud-studenten van de man hadden met elkaar gemeen dat ze tijdens hun studietijd het gedrag van de docent al hadden aangekaart bij het conservatorium. Pointer zag correspondentie in waaruit bleek dat onder meer collega-docenten, vertrouwenspersonen, een tutor en het afdelingshoofd op de hoogte waren.

Opnieuw twee docenten in opspraak vanwege (seksueel) wangedrag op conservatoria

Het onderzoek van Pointer was voor de HKU reden om een extern onderzoeksbureau in te schakelen. Bureau Hoffmann sprak in december en januari met meerdere oud-studenten, maar ook met voormalige collega’s van de docent. Het onderzoek, dat in februari werd afgerond, was voor de HKU reden om maatregelen te nemen en een juridische procedure te starten. Die is nu dus afgerond.

In een mail aan deelnemers van het onderzoek spreekt de HKU dank en waardering uit voor het delen van hun verhaal. “Hierdoor hebben we maatregelen kunnen nemen.” De HKU wil verder niet ingaan op vragen van Pointer hoe het gedrag van deze docent zolang is getolereerd.

Docent accordeon

In dezelfde aflevering van Pointer kwam het gedrag van een accordeondocent aan het conservatorium in Tilburg aan bod. Over hem onthulde Pointer dat hij jarenlang en stelselmatig ten minste vier van zijn studenten had betast. Ook zijn gedrag was bekend bij de schoolleiding. Toch kon hij tot aan zijn pensioen in 2017 aanblijven. Begin februari heeft de directie van Fontys de man alsnog de toegang tot het pand ontzegd. 

Doelgroep: 
Pesten op het werk

Kenniscentrum Pesten per doelgroep

Doneer button

Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.

Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:

Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen