Feiten en Cijfers over Pesten | Stop Pesten Nu

Feiten en cijfers over pesten

In Nederland worden jaarlijks veel mensen gepest, van kinderen tot bejaarden. Pesten is een ernstig probleem met verstrekkende gevolgen voor zowel de gepeste persoon als de bredere gemeenschap. Het kan leiden tot ernstige emotionele en fysieke schade, zoals depressie en vermindering van zelfwaardering. Daarnaast heeft pesten ook negatieve effecten op groepssfeer en prestaties. Het is belangrijk om pesten aan te pakken om maatschappelijke problemen zoals gebrek aan respect en discriminatie te voorkomen."

Doneer buttonStichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.

Pesten stopt niet bij de schoolpoort – de keiharde cijfers die iedereen moet kennen

Denk je dat pesten een kinderachtig probleem is dat alleen voorkomt op de basisschool? Niets is minder waar. Pesten kruipt door alle lagen van onze samenleving heen – van het klaslokaal tot de werkvloer, van de sportclub tot online. En de cijfers zijn schokkend.

Het is niet zomaar een grapje, een plagerijtje, of een toevallige opmerking

Het is een epidemie die levens verwoest en gemeenschappen splijt.

  • 17% van de basisschoolleerlingen wordt gepest. Dat betekent dat in iedere klas minimaal 4 kinderen dagelijks te maken hebben met pijnlijke opmerkingen, uitsluiting, of fysiek geweld.
  • Op de middelbare school is dat 9%. Dat zijn duizenden tieners die elke dag met angst naar school gaan, niet wetend wat hen te wachten staat.
  • Zelfs op het MBO, HBO, en universiteit houdt pesten niet op. 7% van de studenten wordt nog steeds getroffen.
  • Voor jongeren uit de LHBTQIA+ gemeenschap is het zelfs nog erger: zij worden twee keer vaker gepest dan hun leeftijdsgenoten.

En het stopt niet bij de schoolmuren.

  • 20% van de mensen – jong en oud – wordt online gepest. Kwetsende berichten, vernederende foto’s, en bedreigingen die zich razendsnel verspreiden via social media.
  • 20% van de sporters, zowel jongeren als volwassenen, ervaart pesten in hun sportclub – een plek die juist een veilige uitlaatklep zou moeten zijn.
  • 27% van de werknemers wordt gepest op de werkvloer. Dat is ruim één op de vier. Gedwongen lunches in de wc, geroddel achter de rug, of zelfs pestgedrag van leidinggevenden.
  • En pesten houdt niet op als je ouder wordt: 20% van de bewoners van woonzorgcentra wordt nog steeds gepest – zelfs als het lichaam zwakker is, blijft de pijn even scherp.

 

► Onderwijs

► Online Pesten / Cyberpesten

1 op de 5 jongeren wordt online gepest, 400.000 jongeren per jaar blijkt uit cijfers van het ANP. ► Cijfers Online Pesten / Cyberpesten bij jongeren

► Sportverenigingen → 1 op de 5 leden gepest (20%)

1 op 5 leden van sportverenigingen wordt gepest (onderzoek NOC*NSF & Centrum Veilige Sport), dit geldt voor alle leeftijden: kinderen, jongeren, volwassenen en senioren. Volgens het Mulier Instituut waren er in 2020 ongeveer 9,4 miljoen Nederlanders van 6 jaar en ouder die sporten bij een vereniging of sportschool. ► NIEUW: Cijfers Pesten in de zwem-, handboog- en badmintonsport 2022  ► Cijfers Pesten op Sportverenigingen 

► Werk → 27% van werknemers wordt gepest

Volgens een CNV-onderzoek (2024) wordt ruim 27% van de werkenden gepest op het werk. Dit komt neer op 2,6 miljoen werkenden. Daarnaast wordt 16% van de werknemers gepest door hun leidinggevende. Een zerotolerance beleid ontbreekt vaak; meer dan de helft van de respondenten geeft aan dat er niet wordt opgetreden tegen pesten. Ook ontbreekt bij 16% van de werkplekken een vertrouwenspersoon, en bij 33% is er geen pestprotocol aanwezig. Pesten leidt tot hoge kosten door ziekteverzuim en verminderde werkproductiviteit.  ► Cijfers Pesten op het Werk 

► Woonzorgcentra & Verpleeghuizen → 1 op de 5 senioren gepest (20%)

1 op de 5 senioren wordt gepest (onderzoek Nationaal Ouderenfonds. Volgens gegevens van het CBS (2021) wonen er ongeveer 125.000 senioren in woonzorgcentra en verpleeghuizen in Nederland.► Cijfers Pesten in Bejaardentehuizen/Woonzorgcentra 

 

Pesten op het werk

 Pesten in de sport Landelijke Dag tegen Pesten 19 april cijfers LHBTIQ+