Tip 1: Wat kan je doen als je gepest wordt? Let op je lichaamstaal + 1 zinnetje | Stop Pesten NU

Tip 1: Wat kan je doen als je gepest wordt? Let op je lichaamstaal + 1 zinnetje

Zie de korte YouTube video onderaan deze pagina. 

1. Lichaamstaal: Kijk de persoon aan, zorg dat je voeten goed op de grond staan, ongeveer 10 cm uit elkaar, knieën een klein beetje buigen.

2. Één Zinnetje: Zeg telkens 1, hetzelfde antwoord: bijvoorbeeld: Het boeit mij niet wat jij vindt of wat jij zegt. Zorg dat het een kort zinnetje is. Herhaal keer op keer dit ene zelfde zinnetje. Ookal zeggen ze dan: kan je niks beters zeggen? NIET doen! Dat is juist wat pesters willen. 

3. Wordt saai: Ze willen dat wij reageren. Al moet je dezelfde zin 100 of 1000 keer herhalen. Dat maakt niet uit. Je mag ook een eigen zin kiezen, zolang hij maar kort is. En ook daar geldt dan weer voor herhaal die ene zin de hele tijd. Dan vinden pesters het irritant en saai worden en dat is nu precies de bedoeling. Als een pester jou of mij saai gaat vinden dan stoppen ze met het pesten, want dan is het niet meer leuk voor de pester.

Een pester wil juist dat wij reageren, of dit nu boos, bang, blij of verdrietig is. Maar wij gaan niet meer reageren, alleen maar met 1 'saai' zinnetje. Doe jij mee?
 
Het kan natuurlijk echt wel zijn dat je van binnen nog best een tijdje verdrietig wordt van wat de pesters en de meelopers zeggen en dit geeft helemaal niet. Maar wat jij en ik nu gaan oefenen is om de pesters niet te laten zien dat ze ons pijn hebben gedaan. Hoe meer je oefent, hoe makkelijker het gaat. Het geeft ook niet als het soms niet lukt, probeer het dan gewoon een volgende keer weer. Ook ik maak ook elke dag nog foutjes, maar ik sta dan weer op en probeer het dan weer opnieuw. Iedere dag blijft het oefenen en dan wordt het allemaal steeds makkelijk om te doen. Ik geloof in jou! Ik weet dat jij dit ook gaat leren en kunnen. Gewoon in kleine stapjes blijven oefenen en weet: HET IS NOOT JOUW SCHULD ALS JE GEPEST WORDT!

Meer video’s volgen maar je kunt ook altijd kijken op onze website www.stoppestennu.nl 

Praat erover: 
Als je gepest wordt dan is het ontzettend belangrijk om hierover te praten. Hier zijn een aantal redenen voor. Als eerste is het belangrijk dat jij je hart kunt luchten. Door het met iemand te bespreken kom je misschien ook wel tot ideeën of oplossingen. Daarnaast voorkom je dat deze ervaringen in jouw lichaam vast blijven zitten en dat dit jouw eigenwaarde en zelfvertrouwen aan tast. Ook pestkoppen profiteren ervan als jij niemand iets durft te vertellen. Hierdoor durven zij dan weer door te gaan, ze weten dat ze dan toch niet geconfronteerd worden met hun gedrag. In feite maken wij het met name voor de pestkoppen makkelijk door hier niet over te praten en wij maken het voor ons zelf moeilijker. 

Beloof mij 1 ding:

Praat er alsjeblief over met iemand die jij vertrouwt. Je opa, oma, een buurvrouw, je ouders of juf. Het maakt niet uit wie. Je kan ook bijvoorbeeld gratis bellen met de Kindertelefoon op 0800-0432 of ga naar de website van de Kindertelefoon om te chatten. Samen kan je bedenken wat je kan gaan doen. Denk niet: Als ik niks zeg dan stopt het vanzelf, want het stopt niet vanzelf.
 
Beloof je mij hulp te gaan vragen en gaan zoeken? Ik geef om jou! Ik ben zelf vroeger ook gepest dus ik weet hoe jij je voelt en ik wil graag dat jij weet dat je het niet allemaal alleen hoeft te doen.

 

Ik word gepest

Wat vervelend dat je wordt gepest! Dat wil niemand.

Misschien denk je soms, "niemand vindt mij leuk", of "iedereen vindt mij stom".

Maar dat is NIET WAAR!

Wij vinden jou leuk!

 

Jij bent precties goed zoals jij bent!

Misschien zie jij dit zelf nog niet, maar geloof ons... Jij bent het waard!!!

Jij bent een heel mooi en bijzonder iemand! Blijf dromen, blijf dingen doen waar jij blij van wordt of waar jij goed in bent.

Laat niemand je wijs maken, dat je iets niet kunt, of dat je niet goed genoeg bent.

Pesters zijn onzeker. Zij zijn jaloers op jou. Nu horen wij jou denken: "Jaloers op mij? Dat kan toch niet? Waarop dan?". Misschien weet je nu nog niet waar ze jaloers op zijn, maar geloof ons, dit ga je nog wel ontdekken als je ouder wordt.

Iemand die ECHT zelfvertrouwen heeft pest namelijk niet!

Die vindt zichzelf en ook anderen goed. Alleen mensen die onzeker zijn pesten anderen of doen met de pesters mee.

Je bent niet de enige die gepest is of wordt. Heel veel bekende personen zijn vroeger gepest!

Maar er zijn een aantal dingen die jij kan doen zodat het pesten bij jou stopt!

Geef jezelf NOOIT de schuld. Het is NOOIT jouw fout als je gepest wordt

  • Zelfs al bekruipt je dat gevoel, toch mag je je niet neerleggen bij wat je overkomt.
  • Jij moet je niet schamen of verontschuldigen voor de pesterijen.
  • Het zijn de pesters die fout zijn en hun houding moeten aanpassen.

Neem iemand in vertrouwen en zoek steun

  • Blijf niet met je probleem zitten.
  • Zoek iemand die je kan vertrouwen, die echt wil luisteren: een vertrouwenspersoon, een juf, een meester, je ouders, opa of oma.
  • Heb de moed om te praten over wat je raakt. Zoek een rustig moment om het te vertellen.
  • Zeg duidelijk dat je niet wil dat hij/zij meteen iets onderneemt!
  • Vraag vooral om te luisteren en mee na te denken over een volgende stap, om het pesten te stoppen.

Praat erover met iemand die JIJ vertrouwt

Dit is best heel moeilijk en spannend. Maar als je het niet vertelt kan niemand je helpen om het pesten te stoppen. Ook maak je het voor de pestkoppen dan heel makkelijk om door te kunnen gaan, zonder dat je dit wil, maak je het eigenlijk de pesters makkelijker om door te blijven gaan.

Schrijf eerst op wat je wil vertellen.

  • Kies iemand uit die je vertrouwt.
  • Ga naar die persoon toe en zeg: “Hallo, ik wil iets belangrijks vertellen. Heeft u even tijd?”
  • Vertel dan waar je mee zit. Leg uit wat er gebeurt.
  • Vertel hoe je je voelt. Ben je bang, boos of verdrietig?
  • Je hoeft niet alles te vertellen. Alleen wat jij wil zeggen.
  • Bepaal zelf wat er daarna gebeurt en zeg dat duidelijk. Bijvoorbeeld; dat je nog een keer wil praten, dat je hulp wil of dat diegene met je meegaat om het aan iemand anders te vertellen.
  • Durf je er echt met niemand over te praten? Schrijf dan op een briefje, dat je wordt gepest en geef het aan iemand die je vertrouwt.
  • Weet je niet bij wie je terecht kunt? Kijk dan op deze pagina daar staat informatie zodat je met iemand kan bellen, chatten of mailen die met je mee kan denken

Wat kan je zelf doen om het pesten te stoppen?

Het is goed te om te weten dat het pesten kan stoppen en dat jij ook zélf iets tegen het pesten kunt doen. Bekijk de tips in het filmpje.

 

Probeer te zorgen dat je niet alleen bent

  • Zorg ervoor dat je terecht komt in een leuke groep waar je jezelf kan zijn. Zijn er sommige klasgenoten niet leuk? Kijk of er misschien 1 is, die je wel aardig vindt. 
  • Lukt het bijvoorbeeld niet op school, dan lukt het misschien wel op de sportclub, in de buurt, in de jeugdbeweging, bij je gameploegje…
  • Met één of meer vriend(inn)en om je heen, hou je pesters makkelijker op afstand.
  • Of probeer in de buurt te zijn bij iemand waarvan jij weet, dat hij/zij het pesten stopt als ze het zien. Want soms als je gepest wordt, heb je het gevoel dat niemand je vriend of vriendin is.


Schrijf op wat je voelt

  • Het lucht soms op om alles wat er is gebeurd op te schrijven in een soort dagboek.
  • Schrijf op wat je denkt of voelt.
     

Kom voor jezelf op

De kinderen die jou pesten kunnen van alles zeggen, maar dat betekent natuurlijk niet dat ze gelijk hebben!

  • Kruip niet in een hoekje, maar loop, sta en zit rechtop. Zo laat je zien dat je sterk bent.
  • Zeg duidelijk: "Ik vind het niet leuk wat jij doet, hou er mee op!" Loop daarna rustig weg.
  • Je kunt ook proberen om het pesten te negeren.
  • Opkomen voor jezelf is niet altijd makkelijk, maar het is wel iets dat je kan leren.
  • Je kan je ouders vragen om naar een training hiervoor te gaan. Hier leer je o.a. trucjes om contact te leggen, vrienden te maken of duidelijk te maken dat je iets niet wil.


Bron Pestweb en Kies Kleur tegen Pesten

 

 

Praat erover

Als je gepest wordt dan is het ontzettend belangrijk om hierover te praten. Hier zijn een aantal redenen voor. Als eerste is het belangrijk dat jij je hart kunt luchten. Door het met iemand te bespreken kom je misschien ook wel tot ideeën of oplossingen. Daarnaast voorkom je dat deze ervaringen in jouw lichaam vast blijven zitten en dat dit jouw eigenwaarde en zelfvertrouwen aan tast.

Ook pestkoppen profiteren van het feit als jij niemand iets durft te vertellen. Hierdoor durven zij dan weer door te gaan, ze weten dat ze dan toch niet geconfronteerd worden met hun gedrag. In feite maken wij het met name voor de pestkoppen makkelijk door hier niet over te praten en wij maken het voor ons zelf moeilijker. 

Kies iemand die je vertrouwt om mee te praten. Het moet iemand zijn waar jij je veilig voelt en dat jij het gevoel hebt dat hij/zij respectvol met jouw verhaal omgaat. Zoek dan samen naar oplossingen en meldt dat jij niet wil dat iedereen het weet.

Geef duidelijk aan dat jij zoekt naar een goede oplossing zonder dat de pestkoppen gelijk weten dat dit van jou afkomstig is. Als je durft mag je het uiteraard openlijk oppakken en bespreekbaar maken maar de keuze hiervoor ligt bij jou. Jij moet je hier fijn bij voelen. 

Wat kan je als ouder doen als de school niet mee werkt, zie routekaart.

 

 

Kinderen & Jongeren (8 t/m 18 jaar) De Kindertelefoon 

De Kindertelefoon is er voor alle kinderen en jongeren van 8-18 jaar die in vertrouwen willen praten. Je kunt met ons bellen en chatten of een bericht plaatsen op de website. 

Als je met ons belt of chat, praat je met een speciaal getrainde Kindertelefoon-medewerker. Zij luisteren naar je. Op de website kun je ook een bericht posten of zelf reageren op andere kinderen en jongeren. 

 

Chatten met de Kindertelefoon (tussen de 13 en 18 jaar):
Je chat met een vrijwilliger van de Kindertelefoon die minimaal 18 jaar oud is. Ben je tussen de 13 en 18 jaar dan kun je chatten met iemand van De Kindertelefoon tussen 11 uur ’s ochtends en 8 uur ‘s avonds. In de weekenden is de chat open van 2 tot 8 uur. Buiten openingstijden en als het druk is, kan het zijn dat je een melding krijgt dat je geen chat gesprek kan starten. Volg deze link om naar chatgedeelte van de Kindertelefoon te gaan 
OF
kies voor een PEER CHAT
(Chatten met een leeftijdsgenoot): Je chat met een jonge vrijwilliger van de Kindertelefoon of anders gezegd met een leeftijdsgenoot. De leeftijd van deze vrijwilliger ligt tussen de 16 en 21 jaar. Elke werkdag zijn twee jonge vrijwilligers van  (tussen de 13 en 18 jaar) uur bereikbaar. Buiten openingstijden en als het druk is, kan het zijn dat je een melding krijgt dat je geen chat gesprek kan starten. Volg deze link om naar chatgedeelte van de Kindertelefoon te gaan
 
Chatten met de Kindertelefoon (tussen de 8 en 12 jaar): Dan kun je chatten met iemand van De Kindertelefoon tussen 11 uur ’s ochtends en 8 uur ‘s avonds. In de weekenden is de chat open van 2 tot 8 uur. Buiten openingstijden en als het druk is, kan het zijn dat je een melding krijgt dat je geen chat gesprek kan starten. Je kunt met De Kindertelefoon chatten zonder dat je je naam vertelt. Je chat anoniem en in vertrouwen met ons. Dat wil zeggen dat we geen gegevens over jou opslaan. Het is vaak druk bij De Kindertelefoon, daarom zal een chatgesprek niet langer dan 30 minuten duren. Volg deze link om naar chatgedeelte van de Kindertelefoon te gaan

of BEL met de Kindertelefoon

Bel 0800-0432 (gratis & anoniem). Elke dag van 11.00-20.00 uur, zaterdag en zondag van 14.00-20.00 uur

 

 

Doelgroep: 
Kinderen en jongeren

Kenniscentrum Pesten per doelgroep

Doneer button

Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.

Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:

Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen