Tips hoe om te gaan met online haat | Stop Pesten NU

Tips hoe om te gaan met online haat

Het ontvangen van online haat kan een overweldigende ervaring zijn. Of je nu direct reageert of ervoor kiest om het te negeren, elke actie heeft zijn eigen gevolgen. Hier zijn enkele tips en adviezen om je te helpen beslissen wat je het beste kunt doen als je zelf het doelwit bent van online haat.

 

1. Neem een moment om adem te halen

Voordat je iets doet, neem even de tijd. Haatberichten kunnen sterke emoties oproepen. Door even te pauzeren, kun je voorkomen dat je vanuit een impuls reageert.
 

2. Overweeg de bron

Is het haatbericht afkomstig van iemand die je kent of een onbekende? Soms is het haatbericht afkomstig van een 'troll' wiens enige doel is om een reactie uit te lokken. In zulke gevallen is negeren vaak de beste optie.
 

3. Beslis of je wilt reageren

Er zijn situaties waarin reageren gepast kan zijn, bijvoorbeeld als je denkt dat je de situatie kunt verhelderen of een constructieve dialoog kunt starten. Maar als je denkt dat reageren de situatie kan verergeren, kan het beter zijn om het bericht te negeren.
 

4. Bescherm jezelf

Denk aan je eigen welzijn. Als online haat je dagelijks leven beïnvloedt of je emotionele gezondheid schaadt, zoek dan steun bij vrienden, familie of professionals.
 

5. Rapporteer haatberichten

Als het bericht schadelijk of bedreigend is, rapporteer het dan bij het platform waarop het bericht is geplaatst. Veel sociale media hebben beleid tegen haatzaaien en bieden de mogelijkheid om dergelijke berichten te melden.
 

6. Documenteer de haatberichten

Het kan nuttig zijn om bewijs te verzamelen van de haat die je ontvangt, vooral als het escaleert of als je juridische stappen overweegt.
 

7. Zoek naar steun

Praat met mensen die je vertrouwt over wat je doormaakt. Dit kan vrienden, familie of zelfs online gemeenschappen zijn die ervaring hebben met het omgaan met haat.
 

8. Denk aan je online aanwezigheid

Overweeg om je privacy-instellingen aan te passen om te bepalen wie je berichten kan zien en wie contact met je kan opnemen.
 

9. Reflecteer op de impact

Soms kan het reageren op haatberichten je een gevoel van kracht geven en anderen laten zien dat haat niet wordt getolereerd. Maar het kan ook leiden tot meer negatieve aandacht. Weeg de voor- en nadelen af.
 

10. Gebruik positiviteit als schild

Focus op positieve interacties en inhoud. Dit kan helpen om de negatieve impact van haatberichten te verminderen.

 

Overzicht van organisaties waar jij terecht kan voor hulp of advies?hand met hart

Stichting Stop Pesten Nu heeft niet de mogelijkheid om iedereen individueel hulp te bieden. Wij vinden het wel belangrijk, dat jij over jouw (hulp)vraag met iemand kan praten om te kijken wat jij het beste kan doen. Om deze reden houden wij bij, bij welke organisaties jij terecht kunt! 

Bij al deze organisaties zitten getrainde mensen om met jou mee te denken over een oplossing! Als je met deze organisaties belt of chat, stellen ze je altijd een paar vragen. Op deze manier proberen zij jou zó te helpen, dat je zelf met een oplossing kan komen òf dat zij jou daarover kunnen adviseren.