Valentijnsdag: romantisch voor de een, stigmatiserend voor de ander | Stop Pesten NU

Valentijnsdag: romantisch voor de een, stigmatiserend voor de ander

Het is vandaag Valentijnsdag, de dag waarop veel geliefden elkaar verrassen met een cadeau, een bos rozen of een etentje, en waarop stille aanbidders (anoniem) hun liefde kunnen verklaren. Maar het is ook een dag waarop sommige singles zich eenzaam voelen of gestigmatiseerd.

Bijna de helft van alle volwassenen in Nederland voelt zich eenzaam, is gebleken uit onderzoek. Een op de zeven volwassenen voelt zich erg eenzaam en bij jongeren (16 tot en met 25 jaar) is dat zelfs een op de vier.

"We zitten op onze telefoon te Netflixen en doen geen leuke dingen met onze partner meer", verklaart trendwatcher Adjiedj Bakas. Hij schreef het boek De toekomst van de liefde en is coauteur van Happynomie, over hoe we gelukkiger kunnen worden. Hij ziet de oplossing in liefde voor jezelf en meer fysiek menselijk contact.

"In China geldt 11 november als Vrijgezellendag, een dag waarop singles elkaar ontmoeten en feesten worden georganiseerd", zegt Bakas. Het onofficiële feest ontstond al in de jaren 90, vermoedelijk als tegenhanger van Valentijnsdag.

"Ze vieren de liefde voor jezelf, dat is heel belangrijk. Mensen moeten elkaar weer in het echt opzoeken en niet digitaal. Veel mensen worden bijvoorbeeld nooit meer aangeraakt. Met de vergrijzing en de stijging van het aantal weduwen en weduwnaars neemt dat alleen maar toe."

Valentijnsdag mag voor veel mensen een dag zijn waarop de liefde wordt gevierd, voor anderen is het commerciële onzin of legt het juist de nadruk op het alleen-zijn en op stigma's die daarmee samenhangen. Emma de Thouars en Lizzy van Hees organiseerden voor vanavond daarom het evenement Steeds meer singles in TivoliVredenburg in Utrecht.

Sinds april vorig jaar maken ze een gelijknamige podcast. "Er zijn steeds meer singles en de liefde kan op verschillende manieren worden gevierd", zegt De Thouars. "Dus wij dachten: we vieren de liefde voor het singleleven en de vriendschap."

Singles lopen volgens haar tegen veel dingen aan. "Wij zijn bijvoorbeeld allebei in de dertig. Dat is een fase waarin veel vrienden kinderen krijgen. Als jij dat niet doet, veranderen die vriendschappen enorm. We zien dat er met medelijden naar singles wordt gekeken of juist met het idee: je bent nog niet volwassen, lang leve de lol, geniet er nog even van."

Innerlijke single-cheerleader

Volgens haar zijn stereotypen en stigma's over alleenstaanden nog altijd volop aanwezig. Ze benoemt onder meer de romantische komedies "die ons van jongs af aan een bepaald beeld van de liefde inprenten". 

Dat leidt ertoe dat sommige mensen denken dat er iets mis met ze is omdat ze alleen zijn. "Veel mensen hebben een innerlijke criticus en singles vragen zich af waarom ze geen relatie hebben en of ze wel leuk genoeg zijn. We gaan proberen om die criticus om te zetten in een innerlijke single-cheerleader

 

Bron NOS

Kenniscentrum Pesten per doelgroep

Doneer button

Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.

Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:

Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen