veelgestelde vragen over pesten door jongeren | Stop Pesten NU

veelgestelde vragen over pesten door jongeren

TIp! Bekijk ook alle tips en adviezen in het Kenniscentrum Pesten & Online Pesten voor Leerlingen

 

vraag: wat is pesten?

antwoord: Pesten is wanneer iemand herhaaldelijk gemeen doet tegen een ander om die persoon pijn te doen of bang te maken. Dit kan fysiek zijn, zoals slaan of schoppen, maar ook verbaal, zoals uitschelden of roddelen. Ook online pesten, zoals nare berichten sturen, hoort erbij.

 

vraag: hoe kan ik pesten herkennen?

antwoord: Pesten kun je herkennen aan verschillende signalen. Als je merkt dat iemand vaak verdrietig, angstig of boos is, of als je ziet dat iemand zich terugtrekt, blauwe plekken heeft of vaak spullen kwijt is, kan dit wijzen op pesten. Let ook op veranderingen in schoolprestaties of als iemand vaak ziek thuis blijft.

 

vraag: wat moet ik doen als ik gepest word?

antwoord: Als je gepest wordt, is het belangrijk om erover te praten met iemand die je vertrouwt, zoals je ouders, een leraar of een vertrouwenspersoon op school. Probeer ook je vrienden in te schakelen voor steun en laat de pesters zien dat je niet alleen staat. Vergeet niet dat pesten nooit jouw schuld is.

 

vraag: hoe kan ik pesten helpen stoppen?

antwoord: Om pesten te helpen stoppen, kun je het beste niet meedoen en anderen aanmoedigen om ook niet mee te doen. Ondersteun degene die gepest wordt en meld het pesten bij een volwassene. Samen kunnen jullie een plan maken om het pesten aan te pakken en te stoppen.

 

vraag: wat moet ik doen als ik zie dat iemand anders gepest wordt?

antwoord: Als je ziet dat iemand anders gepest wordt, kun je helpen door het te melden bij een volwassene en door steun te bieden aan het slachtoffer. Laat de pester zien dat je het gedrag niet accepteert door niet mee te doen en positief te blijven tegenover degene die gepest wordt.

 

vraag: wat kan ik doen als ik per ongeluk iemand heb gepest?

antwoord: Als je beseft dat je iemand pijn hebt gedaan, is het belangrijk om je excuses aan te bieden en te proberen het goed te maken. Vraag hoe je kunt helpen en laat zien dat je je fout inziet en bereid bent om ervan te leren. Iedereen maakt fouten, maar het is belangrijk om ervan te leren en het gedrag te veranderen.

 

vraag: hoe kan ik veilig online blijven en cyberpesten voorkomen?

antwoord: Om veilig online te blijven, moet je geen persoonlijke informatie delen, zoals je adres of telefoonnummer. Wees voorzichtig met wat je online post en accepteer geen vriendschapsverzoeken van mensen die je niet kent. Als iemand gemeen doet online, blokkeer die persoon en vertel het aan een volwassene.

 

vraag: wat moet ik doen als ik gepest word op het internet?

antwoord: Als je online gepest wordt, is het belangrijk om erover te praten met een volwassene die je vertrouwt. Bewaar bewijzen van de pestberichten, zoals screenshots, en blokkeer de pester. Samen kunnen jullie kijken hoe je het beste kunt reageren en ervoor zorgen dat het stopt.

 

vraag: waarom pesten sommige jongeren?

antwoord: Sommige jongeren pesten omdat ze zelf onzeker zijn, problemen hebben thuis of op school, of omdat ze aandacht willen. Het kan ook zijn dat ze zelf gepest zijn en niet weten hoe ze anders met hun gevoelens moeten omgaan. Maar pesten is nooit de juiste manier om problemen op te lossen.

 

vraag: hoe kan ik een goede vriend zijn en pesten helpen voorkomen?

antwoord: Je kunt een goede vriend zijn door altijd aardig en respectvol te zijn. Luister naar je vrienden en steun ze als ze hulp nodig hebben. Laat zien dat je pesten niet accepteert en moedig anderen aan om hetzelfde te doen. Samen kunnen jullie een positieve en veilige omgeving creëren.

 

Tip van de redactie

Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

Tip Stop Pesten Nu

 

Breng snel een bezoekje aan ...

► Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

► Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

► Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

► Ik word gepest, wat kan ik doen