Hier zijn enkele belangrijke oorzaken:
Machtsongelijkheid
Pesten houdt een machtsonevenwicht in, waarbij de pester meer macht heeft dan het slachtoffer. Deze machtsverhouding kan gebaseerd zijn op fysieke kracht, sociale status, leeftijd of populariteit. Pesters proberen vaak macht en controle te krijgen binnen een groep door anderen te domineren.
Groepsdynamiek
Pesten is een groepsprobleem, waarbij de hele groep een rol speelt. De normen en waarden binnen een groep kunnen pesten bevorderen als ze geen respect en inclusiviteit bevorderen.
Omstanders spelen een belangrijke rol. Als ze niet ingrijpen of zelfs meedoen, krijgt de pester de boodschap dat hun gedrag acceptabel is. Groepsdruk kan individuen ertoe aanzetten om mee te doen met pesten, zelfs als ze er niet achter staan.
Misvattingen
Er bestaan veel misvattingen over pesten. Sommige mensen denken bijvoorbeeld dat pesten goed is voor de karaktervorming of dat slachtoffers van zich af moeten bijten. Deze misvattingen kunnen pesten in stand houden en het moeilijker maken om effectief aan te pakken.
Online pesten
Online pesten (cyberpesten) heeft een aantal kenmerken die het voor daders gemakkelijker maken om te pesten. De anonimiteit, het eindeloze publiek en het cockpit-effect kunnen ervoor zorgen dat daders zich minder geremd voelen.
Individuele factoren
Hoewel de bronnen zich richten op de sociale aspecten van pesten, wordt er ook gesuggereerd dat pestkoppen zich vaak richten op mensen die hen bedreigen. Dit impliceert dat individuele eigenschappen van het slachtoffer, zoals bekwaamheid, ethisch gedrag en populariteit, paradoxaal genoeg factoren kunnen zijn die pesten uitlokken.