“Je bent een hoer en/of een slet. Je bent dom en een aandachtstrekker. Het is je eigen schuld en je had beter moeten weten.”
Gevolgen hiervan kunnen onder andere onzekerheid, emotionele schade en zelfmoord (neigingen) zijn.
Onder art. 240b van de wetgeving valt sexting, de (ongewenste) verspreiding van seksueel getint beeldmateriaal, onder kinderpornografie wat strafbaar is. Het draait hier om beeldmateriaal van minderjarigen. Echter is het in dit geval niet altijd een strafbaar feit, want er wordt ook rekening gehouden met jongeren die met sexting experimenteren. De (eventuele) straf bij het ongewenst verspreiden van naaktfoto’s en/of -video’s wordt dus aan de hand van de situatie bepaald.
Toch is er onbegrip omtrent sexting in het algemeen, terwijl de nadruk daar niet op gelegd moet worden. Uiteindelijk staat het slachtoffer centraal dat een goed en duidelijk beeld nodig heeft van wat je te wachten staat. Wie kan je benaderen en waar kan je terecht? Dit zijn belangrijke vragen die je jezelf moet stellen, maar nog belangrijker: waar je antwoord op moet krijgen. In de documentaire ‘Nog één foto dan…’ wordt er stapsgewijs duidelijk gemaakt wat slachtoffers van ongewenste sexting kunnen verwachten vanuit verschillende optieken.
Regie: Lyzza Panday Montage: Lyzza Panday Illustrator: Shaquina Karg Animator: Shaquina Karg & Lyzza Panday Muziek: Sjoerd van Eijnsbergen
Het oordeel van klasgenoten richting het slachtoffer wiens naaktfoto rondgaat is ontzettend hard, waar weinig tegen te doen valt. “Je bent een hoer en/of een slet. Je bent dom en een aandachtstrekker. Het is je eigen schuld en je had beter moeten weten.” Gevolgen hiervan kunnen onder andere onzekerheid, emotionele schade en zelfmoord (neigingen) zijn. Lyzza Panday maakt er een documentaire over, waar Helpwanted.nl aan meewerkte. In deze video wordt hulplijnmedewerker Nine Corten geinterviewd.