Wij spraken de voicemail in van Mark Rutte in verband met de Landelijke Dag tegen Pesten, 19 april 2018.
Beluister in de video hieronder het bericht via Radio WNL
Pesten is nog steeds een groot maatschappelijk probleem, dit moet worden gestopt! Steeds vaker horen wij geluiden zoals: Als het Ministerie nu zou ..., als de school nu zou ..., als mijn baas nu ... als mijn collega's nu ... als de leraar nu beter zou ..., als de ouders nu ...., als de slachtoffers nu maar weerbaarder zouden worden maar ... en ga zo maar door.
Op school wordt 1 op de 10 kinderen gepest, online 1 op de 5, op het werk 1 op de 8 en in het bejaardentehuis 1 op de 5.
Wat wij merken is dat wij dan druk zijn met verwachtingen van wat doet de ander (het Ministerie, Scholen, Werkgevers, Leidinggevenden, Ouders, Opvoeders, Slachtoffers, enz) en lijken te vergeten dat wij klein kunnen beginnen.
Pesten is te stoppen en dit begint klein, door onze eigen verantwoordelijkheid te nemen en te doen wat wij kunnen. Het verschil bij wat doe ik ....
Pesten is een groepsproces
Wij laten mensen zien wat hun rol binnen een groep is en welke actieve of passieve bijdrage zij leveren aan pestgedrag. Wie zijn gedrag herkent, kan dit ook veranderen.
Voordat u pesten aan kunt pakken, is het eerst belangrijk om pesten te herkennen. Het verschil te weten tussen plagen en pesten. Wat is nou dat 'grijze gebied' of hebben wij alleen maar een plaagcultuur? Is dit zo? Is het voor iedereen plagen? Na onze voorlichtingen heeft u deze inzichten en kunnen wij u helpen om het pesten aan te pakken oa door bedrijfs-/school adviezen op maat, individuele coaching, groepscoaching en meer. Bij ons aanbod kunt u hier meer informatie over vinden. Al onze diensten worden op maat gemaakt voor uw organisatie.
Jij hebt de keuze te melden dat iemand in jouw team/klas gepest wordt en hulp voor die persoon te zoeken.
Kortom ...
Als jij zegt: Ik STOP pesten nu! dan betekent dit niet dat je er altijd tussen moet springen. Het is altijd van belang dat je eerst kijkt of het veilig is om te reageren. Is het niet veilig, probeer dan hulp te zoeken of halen (ouders, opvoeders, vrienden, collega's) of houdt het slachtoffer in de gaten en vang hem/haar op zodra je kunt. Een kleine glimlach, een helpende hand betekent zoveel voor een slachtoffer, je voelt je dan niet helemaal alleen meer staan. Ookal is het probleem dan nog niet direct opgelost, het is dan in ieder geval een klein begin. Een begin naar een oplossing waar pesten wordt gestopt. Jij kan het verschil maken. Dus kom in actie en zeg tegen jezelf: Ik STOP pesten nu!
Ik twijfel soms is het pesten ja of nee?
Het antwoord is simpel ... voelt het goed wat je ziet? Of niet?
Ik twijfel ja/nee ...
Je twijfelt doordat je van binnen een onprettig gevoel krijgt, je ziet dingen waarvan je denkt dit vind ik niet leuk of dit ziet er niet fijn uit. Daar komt onze twijfel vandaan, wij vragen ons op dat moment af klopt het wat er gebeurd. Eigenlijk alleen al het feit dat wij hierover twijfelen zegt ons dan dat wij iets signaleren wat wij niet fijn vinden en als je iets niet fijn vindt dan is het antwoord: ja dit is pesten
Want als iedereen het nu leuk zou vinden en iedereen geniet, en om de beurt maken jullie grappen over elkaar dan voelt de sfeer en alles goed en voelt alles fijn en dan is het plagen.
Als ik het grappig bedoel, is dit dan pesten?
De ontvanger bepaalt of het plagen of pesten is. Dus ook al zou ik iets nog zo grappig hebben bedoeld als diegene waar ik dit tegen zeg dit niet leuk vindt dan heb ik hem of haar gepest.
Onze visie campagne 'Ik STOP pesten nu!' (bandje tegen pesten):
Pesten is te stoppen en het begint bij jou! Wij geloven erin dat pesten is te stoppen door het klein te maken en op individueel niveau een keuze te maken en te zeggen: Ik STOP pesten nu! Alle veranderingen beginnen klein en beginnen bij onszelf. Door middel van het dragen van het bandje laat je anderen zien dat jij gekozen hebt en vindt dat pesten moet stoppen. Inspireer hier je omgeving weer mee zodat zij ook vanuit de eigen Ik gaan zeggen, Stop Pesten Nu en 'Samen maken wij het verschil tegen Pesten'.
Onze misie campagne 'Ik STOP pesten nu!' (bandje tegen pesten):
Door middel van allerlei activiteiten en campagnes willen wij iedere inwoner in Nederland bewust maken dat pesten moet stoppen en dat zij het verschil kunnen maken, gewoon vanuit de eigen Ik.
Jij hebt de keuze om te stoppen met pesten.
Jij hebt de keuze niet mee te lopen.
Jij hebt de keuze door er iets van te zeggen als je het ziet gebeuren.
Jij hebt de keuze om iemand te helpen die gepest wordt.
Jij hebt de keuze om in te grijpen als je ziet dat het gaat om een situatie om meerdere personen/kinderen tegen één zijn.
Jij hebt de keuze als je iemand in de pauzes altijd alleen ziet zitten door erbij te gaan zitten, met hem of haar te gaan praten of in gesprek te gaan.
Jij hebt de keuze om andere kinderen/personen te laten zien dat het echt niet cool is om te pesten.
Jij hebt de keuze door niet langer weg te kijken als je ziet dat er gepest wordt.
Jij hebt de keuze te melden dat iemand in jouw team/klas gepest wordt en hulp voor die persoon te zoeken.
Kortom ...
Jij hebt de keuze
Peter Aerts, Armin van Buuren, Sander Boschker, Edwin Evers, Angela Groothuizen, Afrojack, Bennie Jolink, Minister Frans Timmermans en nog vele andere bekende Nederlanders vinden ook dat pesten moet stoppen en zeggen: Ik STOP pesten nu!
Durf jij het ook net als alle BN'ers pesten te stoppen? Kom in actie en zeg: Ik STOP pesten nu! Wat doe jij?
Kom ook in actie! Laat zien dat jij ook tegen pesten bent!
Stuur campagne/actie/foto naar ons op (posters, gedicht, foto's, youtube, tekening, verhaal en nog veel meer) redactie@stoppestennu.nl en misschien nemen wij jou actieproduct in onze Landelijke Campagne op.
De Ik STOP pesten nu armbanden zijn hier te bestellen.
Interessante informatie:
- Tips bij pesten voor ouders, scholen, ouderen, werknemers, kinderen (omstanders, pestkop, gepeste, meelopers)
- Hulp nodig (praten, chatten, bellen of mailen) over pesten
- Hulp nodig bij online pesten
- Herken jij signalen bij pesten op school
- Pesten in de klas aanpakken en voorkomen
- Sanctieladder bij pesten binnen VO-scholen
- Ons aanbod (workshops, gastlessen, ouderavonden, gastspreker, lezingen en meer) bij aanpak bij pesten en online pesten (cyberpesten)
- Pesten op het werk pak het aan en doe de Pesttest Pesten op het Werk van FNV
- Pesten op het werk Beleid en factsheets in downloadcentrum
- Pesten heeft dezelfde impact als oorlogsgeweld
Kenniscentrum Pesten per doelgroep
Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.
Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:
► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Schooldirectie & MT / Anti-pest coördinator / Leerkracht / Mentor / Ouderraad & MR
- Leerlingen & opvoeders: Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Bestuurders / Coaches, Trainers & Begeleiders / (Top)Sporters & Scheidsrechters
- Jonge leden & ouders Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het Werk
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Directie en bestuurders / HRM / MT en Leidinggevenden / Medewerkers / Ondernemersraden / Vertrouwenspersonen
► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra
Breng snel een bezoekje aan ...
► Kenniscentrum (Klassiek) Pesten
► Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)
► Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets / Handleidingen / Lesmaterialen / Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken
► Ik word gepest, wat kan ik doen