Pesten op het werk, pesten onder volwassenen, het gebeurt. Pesten gebeurt overal. Grootschalig onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat zien dat het als werkgever belangrijk is om de financiële gevolgen van getreiter op het werk niet te onderschatten. Het aantal medewerkers dat zich ziek meldt, of minder presteert in hun werk is groot. Sommige slachtoffers besluiten uiteindelijk zelfs ontslag te nemen.
Het gepest op de werkvloer leidt tot ongeveer vier miljoen extra verzuimdagen per jaar. Al met al kost dit het bedrijfsleven jaarlijks 2.3 miljard euro, op basis van internationaal onderzoek.
Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.
Behoud je werknemers: voorkom pesten en ander ongewenst gedrag
'Pesten is slopend'. 'Een slachtoffer weet nooit wanneer een nieuwe aanval komt en is de hele werkdag bezig zich te wapenen. Die constante alertheid breekt op. Al na een paar vervelende dagen kunnen slachtoffers last krijgen van hoofdpijn, gespannenheid en slaapproblemen. Op de langere termijn kunnen deze gevolgen blijvend zijn, ook als het pesten afgelopen is.' 22 procent van de slachtoffers is door treiterij een tijd ziek geweest, staat in het onderzoek van Sociale Zaken. Soms leidt het zelfs tot arbeidsongeschiktheid.
Naast het slachtoffer blijken ook collega's last te hebben van pesterijen. 'Ze gaan met minder plezier naar hun werk omdat ze zich machteloos voelen, of bang zijn zelf slachtoffer te worden. Soms leidt dat tot dezelfde klachten als van het slachtoffer. Afdelingen waar gepest wordt, hebben een hoog ziekteverzuim en een groot personeelsverloop. Zeker met de huidige krapte op de arbeidsmarkt doen werkgevers er verstandig aan pesten te voorkomen. Geen enkel bedrijf wil bekend staan als onveilige werkgever.'
► Lees meer om het potentieel voor pesten op het werk identificeren
Cijfers - Pesten op de werkvloer - onderzoek TNO
4 miljoen extra verzuimdagen p.j., totaal geschatte kosten 2,3 miljard euro. 900 miljoen p.j., 2,2 miljard euro p.j. psychosociale arbeidsbelasting PSA (zoals loonkosten) Maatschappelijke kosten: Ziekte Verzuimbegeleiding Hoger personeelsverloop Imagoschade
Een pestgeval kost een werkgever jaarlijks zo'n 45.000 euro per situatie.
De hele afdeling roddelt steeds over die ene collega, bij de lunch vraagt niemand hem mee. Dan zijn er nog de bestanden op zijn computer die opvallend vaak worden gemist en als iemand voor hem belt gaat het doorverbinden wel erg vaak mis. Als manager is het moeilijk te ontdekken of dit opzettelijk gebeurt en wie de schuldige is.
Informatie om Pesten op de Werkvloer aan te pakken voor Directie & Bestuurders
- Pesten, intimidatie, discriminatie: Je hebt recht op een veilige werkplek Bron FNV
- Behoud je werknemers: voorkom pesten
- Pesten op het werk heeft ernstige gevolgen
- Enqûete resultaten pesten op het werk per branche RTL Nieuws Downloaden
- Factsheet Agressie door derden op het werk van Ministerie SZW en TNO Downloaden
- Feiten en cijfers Pesten op het Werk
- Handreiking gedragscode (on)gewenste omgangsvormen TNO
- Help als bestuurder en ondernemingsraad pesten de organisatie uit! Folder Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg Downloaden
- Herken jij Pesten op het werk? Doe de test
- Infographic Voorkom pestgedrag op het werk Arbo Unie met tips Downloaden
- Relatie tussen pestgedrag en de onderliggende cultuurpatronen
- Succesvol samenwerken in preventie Aanpak Pesten op het Werk Bron InPreventie Downloaden
- Toolkit Een goede werksfeer, laten we dat zo houden Deze tool helpt leidinggevenden een goede werksfeer te behouden en ongewenst gedrag aan te pakken.
- Voorlichting Workshop om pesten op het werk te herkennen (preventief) bewustwording
- Voorkom pestgedrag op het werk Arbo Unie met tips Downloaden
- Vormen van Pesten op het werk
- Wetenschappelijk onderzoek Misbruik van macht door managers en pesten op het werk Downloaden
- Wat zegt de Wet over Pesten op de Werkvloer
- Wegwijzer Discriminatie op het werk
- Wegwijzer Pesten op het Werk
- Wegwijzer Seksuele Intimidatie op het werk
- Wegwijzer Vertrouwenspersoon Ongewenste Omgangsvormen op de werkvloer
- Zelfinspectie Pesten op het Werk
Pesten op het werk is geen klein probleem. Het kost de samenleving twee tot vier miljard euro per jaar. Dit zit in onder andere verzuimkosten, een lagere productiviteit en een hoger verloop onder medewerkers. Pesten op het werk, komt het ook bij u voor, of valt het allemaal wel mee? Pestgedrag uit zich in sociale isolatie, agressief gedrag en roddelen en ook in organisatie: medewerkers zinloze taken laten doen of verkeerd beoordelen (lees meer over Pesten).
Feiten tijdens Corona - Pesten op de werkvloer - onderzoek CNV
- Ruim 26 procent van alle werkenden heeft wel eens te maken met treiteren, roddelen, uitlachen of ander vervelend gedrag op het werk.
- Bijna 1 op de 5 stelt dat de sfeer op het werk slechter is tijdens de Corona.
- 11 procent van de mensen die wordt gepest, durft niets te zeggen over het pesten uit angst de baan te verliezen.
- 15 procent stelt dat de werkgever / leidinggevende minder tegen pesten optreedt dan voor de coronacrisis.
- 13% wordt gepest door de leidinggevende zelf.
- Ruim 25 procent van de werknemers bij de landelijke overheid werken stelt dat hun werkgever niet optreedt tegen het pesten.
- Ruim 32 procent van alle Ambtenaren die bij de landelijke overheid werken heeft te maken met treiteren, roddelen, uitlachen of ander vervelend gedrag op het werk.
- Ruim 34 procent van de medewerkers in de ICT sector heeft te maken met treiteren, roddelen, uitlachen of ander vervelend gedrag op het werk.
- 1 op de 3 zorgmedewerkers heeft te maken met verziekte werksfeer en met treiteren, roddelen, uitlachen of ander vervelend gedrag op het werk.
- 13% van de zorgmedewerkers geeft aan dat de werkgever niet optreedt tegen pesten
Dit blijkt uit gepubliceerd onderzoek d.d. 10 september 2020 van het CNV, uitgevoerd door Maurice de Hond onder een representatieve groep van 2.500 werkenden.
Pesters & meelopers kosten werkgevers veel geld, leed & schade
Als manager is het belangrijk de financiële gevolgen van getreiter op het werk niet te onderschatten. Het aantal medewerkers dat zich ziek meldt, of minder presteert in hun werk is groot. Sommige slachtoffers besluiten uiteindelijk zelfs ontslag te nemen. Al met al kost dit het bedrijfsleven jaarlijks 2.3 miljard euro, op basis van internationaal onderzoek. Per werknemer is dat tussen de 13- en 45.500 duizend euro.
Op het Werk jaarlijks 500.000 werknemers slachtoffer van pesten op de werkvloer 1:8 (TNO)
De hele afdeling roddelt steeds over die ene collega, bij de lunch vraagt niemand hem mee. Dan zijn er nog de bestanden op zijn computer die opvallend vaak worden gemist en als iemand voor hem belt gaat het doorverbinden wel erg vaak mis. Als manager is het moeilijk te ontdekken of dit opzettelijk gebeurt en wie de schuldige is.
Het gepest op de werkvloer leidt tot ongeveer vier miljoen extra verzuimdagen per jaar. Een pestgeval kost een werkgever jaarlijks zo'n 45.000 euro per geval berekende psycholoog en pest-specialist Van der Meer. In totaal heeft 1 op de 6 werknemers last van ongewenste omgangsvormen zoals pesten, discriminatie en seksuele intimidatie op het werk. Bij ruim 1 op de 3 personen van deze groep werknemers leidt dit tot burn-out klachten. Dat betekent vaak extra verzuim, een slechte sfeer op het werk en verminderde betrokkenheid van werknemers.
- * Cijfers afkomstig uit de TNO Monitor Arbeid 2015. * Cijfers afkomstig uit de onderzoek van Maurice de Hond in opdracht van CNV september 2020
‘Zorgpersoneel is iedere keer de gebeten hond. Al maandenlang stellen ze hun leven in de waagschaal om Nederland door de crisis te helpen. Ze hebben daar bovenop nu dus te maken met een verziekte werksfeer. Ongehoord. 13% van de zorgmedewerkers geeft aan dat de werkgever niet optreedt tegen pesten. We vragen alle werkgevers in de zorg om hier paal en perk aan te stellen.’
Algemene informatie over Pesten op het Werk
Wat is Pesten op het Werk | Behoud je werknemers: voorkom pesten | Feiten en cijfers Pesten op het Werk | Herken jij Pesten op het werk? Doe de test | Maatregelen Pesten op de Werkvloer | Nederland is treiterland en nog 6 andere inzichten over pesten op het werk | Oorzaken Pesten op het werk (organisatie, dader, groep, slachtoffer) | Rollen bij pesten op het werk | Soorten pestkoppen op de werkvloer | Tips Pesten op het werk | Voorlichting Workshop om pesten op het werk te herkennen (preventief) bewustwording | Vormen van Pesten op het werk | Wanneer Plagen pesten wordt en hoe je dat kunt voorkomen | Wat zegt de Wet over Pesten op de Werkvloer | Zelfinspectie en RI&E Pesten op het Werk