VSO les What's app Master over Online Pesten | Stop Pesten NU

VSO What's app Master lesmateriaal over Online Pesten

Kinderen en jongeren van nu groeien op in een digitale wereld. Het is belangrijk dat ze die digitale vaardigheden ontwikkelen die passen bij deze tijd en bij de samenleving van de toekomst. Leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs zijn kwetsbaar op internet en vaker slachtoffer van cyberpesten, manipulaties en seksueel misbruik via (sociale) media dan andere jongeren. Mediawijsheid is dus juist iets wat veel aandacht verdient. Leerkrachten staan voor de uitdaging om hier op een heldere en aansprekende manier aandacht aan te besteden. Het lesmateriaal Online Masters helpt hen hierbij. De modules en bijbehorende lessen gaan in op het gebruik van digitale en online technologieën en de aandachtspunten die daarbij komen kijken. Met Online Masters leren leerlingen op thematische wijze gebruik maken van bijvoorbeeld WhatsApp en Sociale media

Het lesprogramma is ontwikkeld door VodafoneZiggo met medewerking van ECP/veiliginternetten, Netwerk Mediawijsheid, STIP VSO en de Onderwijsspecialisten.

De zes lessen bij deze module zijn op thema ingedeeld

  1. In les 1 Wat is WhatsApp? wordt uitgelegd wat dit voor app is en wat je ermee kunt.
    Bij deze les hoort een brief voor thuis en een thuisopdracht.
  2. In les 2 Dit ben ik leggen we uit wat een gebruikersprofiel is en welke keuzes je hierbij kunt maken.
    Bij deze les hoort een schoolopdracht.
  3. In les 3 Wat stuur jij? gaan we dieper in op het soort berichten dat je kunt sturen en hoe je kunt reageren op berichten van anderen.
    Bij deze les hoort een schoolopdracht
  4. In de les 4 De groeps-chat bespreken we hoe een chat met meerdere personen werkt en hoe en waarvoor je zo’n chat kunt gebruiken.
  5. In les 5 Online pesten bespreken we wat online pesten op WhatsApp is, hoe je het herkent en hoe je ervoor kunt zorgen dat het voor iedereen leuk blijft.
    Bij deze les hoort een thuisopdracht.
  6. In les 6 Bloot bespreken we het thema sexting en leren de leerlingen wat ze kunnen doen als ze gevraagd worden seksueel getinte foto’s of video’s te sturen of als ze die van iemand krijgen.

Downloads

 

Ga naar de les What's app Master

Ga naar https://online-masters.nl/ of klik op onderstaande afbeelding

Lespakket Speciaal Onderwijs What's app Master

Doelstellingen

Online Masters draagt bij aan de leerdoelen digitale geletterdheid zoals die in de leerlijn Digitale geletterdheid SO/VSO vastgesteld zijn. De leerdoelen in de leerlijn zijn geordend op kerndoel, op niveau en in lijn met de opbouw van de doelen in vakoverstijgende leerlijnen.

Doelstellingen van het lesprogramma zijn:
• Kennis opdoen over technologie/de digitale wereld;
• Leren over digitale/creatieve vaardigheden;
• Inzicht krijgen in veiligheid rondom online gedrag;
• Inzicht krijgen in de impact en effecten van online gedra

Opzet en Opbouw

De lessen van Online Masters zijn zo ontwikkeld dat ze adaptief door de leerkracht ingezet kunnen worden. De leerkracht is vrij om te bepalen welke opdrachten en hoeveel opdrachten uit een les worden besproken. Er is dus geen tijdsduur van een les aangegeven. De inhoud van de lessen is niet op niveau gedifferentieerd. Deze differentiatie zal door de leerkracht moeten worden aangebracht. Die kent de leerlingen immers het best. De leerkracht kan juist die vragen, casussen en/of opdrachten uit het hele lesaanbod kiezen die passen bij een specifieke situatie en/of onderwijsbehoefte op dat moment. De tekst op de schermen kunnen ook voorgelezen worden door de computer. Klik hiervoor op het luidsprekertje onder in het scherm.

Plan na het afronden van de gekozen lessen na een of twee maanden een ‘opfrisles’ in. Op die manier kun je nagaan welke informatie is blijven hangen, wat nog niet is begrepen, waar nog vragen over zijn of wat is weggezakt. Hiervoor kun je gemakkelijk een aantal vragen uit de lessen opnieuw aanbieden.

Benodigd materiaal

• Digibord (en computer)
• Internet
• Online lesmateriaal op https://online-masters.nl/
• Optioneel: smartphones om mee te oefenen tijdens de lessen
• Geprinte schoolopdrachten en eventueel brieven voor verzorgers en thuisopdrachten (als deze fysiek meegegeven worden)
• Pen en papier