Ghosting (Love gone missing) is een akelig fenomeen dat tegenwoordig helaas zo vaak voorkomt dat het grotendeel van de (datende) mensen er weleens mee te maken heeft gehad.
Het is dé manier om een confrontatie uit de weg te gaan, waarbij er geen enkele rekening wordt gehouden met de gevoelens van de andere persoon. Maar wat is ghosting nou eigenlijk precies? En hoe ga je ermee om? In dit artikel geven we antwoord op al jouw vragen over ghosting.
Wat kun je lezen in dit artikel?
1. Wat is ghosting precies?
2. Waarom ghosten mensen?
3. Ghosting in de praktijk
4. Wat te doen als je “geghost” wordt?
5. Waarom zou je gaan ghosten?
6. Hoe ga je met ghosting om?
7. Conclusie: niet doen
1. Wat is ghosting precies?
Ghosting is eigenlijk niets meer of minder dan iemand die plotseling uit je leven verdwijnt. Dit kan bijvoorbeeld een date zijn, met wie je het eigenlijk wel heel erg leuk leek te hebben, tot er dat moment komt waarop er ineens geen reactie meer komt op jouw berichtjes.
Nu kan het natuurlijk gewoon zo zijn dat iemand druk is, of even geen zin heeft om te reageren, maar wanneer dit langere tijd aanhoudt, en wanneer er op geen enkele manier contact te krijgen is, dan kun je er eigenlijk wel van uitgaan dat je te maken hebt met ghosting.
2. Waarom ghosten mensen?
Tegenwoordig hoef je niet meer naar een café wanneer je hoopt een leuke man of vrouw tegen te komen. Je installeert in plaats daarvan simpelweg in een paar tellen een dating app (zoals bijvoorbeeld Tinder) en kan vervolgens veilig vanachter je beeldscherm bekijken wat er allemaal op de markt is. Zie je iemand die je leuk vindt?
Dan laat je dat gemakkelijk weten door te swipen. Degenen die je niet zit zitten, swipe je vervolgens gewoon de andere kant op. Simpel. Geen persoonlijk contact, geen awkward gesprekken met mensen die je toch niet ziet zitten, en geen avonden in de kroeg wachten op die ene juiste man of vrouw.
Snel en vaak daten
Het gevolg van het daten van nu, dat vooral draait om snel (en vaak veel) daten, is dat ook de rest veranderd is. Het zorgt ervoor dat mensen minder snel gehecht raken, en sneller van de ene in de andere relatie springen. Voor sommige mensen is het erg moeilijk hier mee om te gaan. Dit zorgt ervoor dat voor sommige mensen de makkelijkste optie het beste lijkt wanneer ze een relatie niet meer zien zitten. In dat geval is het het makkelijkst om je terug te trekken en niets meer van jezelf te laten horen; iets dat des te meer pijn kan doen voor de andere partij.
Moeilijke gesprekken uit de weg
Ghosting is daarmee dé manier om alle confrontatie en moeilijke gesprekken uit de weg te gaan, en helaas is dat in dit tijdperk normaler dan ooit. Steeds minder vaak voelen we de behoefte om daadwerkelijk een gesprek over iets aan te gaan, om over gevoelens te praten en de moeilijke onderwerpen te bespreken. In plaats daarvan is het voor veel mensen aantrekkelijker om je er zo makkelijk mogelijk vanaf te maken. En wat is makkelijker dan iemand gewoon compleet negeren? Niet reageren, niets uitleggen, geen lastige gesprekken, maar gewoon verdwijnen. Dan is de boodschap vanzelf wel duidelijk, toch? Dat dit voor de ander een hoop gevolgen heeft, is daarbij blijkbaar niet belangrijk.
3. Ghosting in de praktijk
Misschien heb je weleens meegemaakt dat iemand na een gezellige date belooft om nog contact met je op te nemen, waarna je vervolgens nooit meer iets van iemand hoort. Het kan zelfs zo zijn dat die persoon ineens onvindbaar lijkt. Plots is het profiel van die persoon verdwenen van de datingsite, en in sommige gevallen blijkt ook zijn of haar telefoonnummer ineens niet meer te werken. Het is alsof die persoon van de aardbodem verdwenen is.
Of misschien is het zo dat die persoon nog wel te vinden is, en dat zijn of haar telefoonnummer ook nog werkt, maar dat hij of zij plotseling volledig onbereikbaar is. Je krijgt geen reactie meer op je berichtjes, en er wordt niet opgenomen als je belt. Het gevolg van het daten van nu, is dat de ‘break-up’ vaak op dezelfde manier verloopt; snel en zonder gedoe.
4. Wat te doen als je “geghost” wordt?
Wanneer je een leuke tijd met iemand hebt gehad, of een aantal gezellige dates achter de rug hebt, en iemand verdwijnt in een keer uit je leven zonder daar een reden voor te geven, kan dat nogal pijnlijk en verwarrend zijn. Hoezo hadden jullie van de week nog zo’n leuke avond samen en hoor je nu ineens niets meer? Wat is er gebeurd? Heb je iets verkeerd gedaan? Is hij of zij iemand anders tegengekomen? Passen jullie gewoon niet zo goed bij elkaar? Of gaat het allemaal te snel?
Geen antwoorden
Alle vragen die je jezelf stelt nadat iemand ineens verdwijnt, zullen in het geval van ghosting onbeantwoord blijven, wat voor de achterblijvende partij enorm vervelend is. Het is immers logisch dat je wilt weten wat er aan de hand is, en waarom degene met wie je het zo leuk leek te hebben ineens niets meer van zich laat horen, maar helaas kun je die hoop in dit geval maar beter opgeven. De kans dat je ooit nog uitleg krijgt, of een andere reactie, is in dit geval namelijk héél klein.
Effect van ghosting
Als iemand zonder enige reden of aanwijzing uit je leven verdwijnt, kan dat behoorlijke gevolgen hebben. Alle vragen die je jezelf blijft stellen, maken je namelijk onzeker. Je zelfvertrouwen kan een flinke deuk op hebben gelopen, en je zou behoorlijk aan jezelf kunnen gaan twijfelen wanneer iemand je zomaar links laat liggen. Je vertrouwen wordt in het geval van ghosting vaak enorm geschaad, en dat is niet alleen vervelend, maar vaak ook pijnlijk.
5. Waarom zou je gaan ghosten?
Zoals hierboven al uitgelegd is ghosting een zeer gemakkelijke manier om uit iemands leven te verdwijnen. Door iemand gewoon plotseling te negeren, of door ineens onvindbaar te zijn, kun je immers snel duidelijk maken dat je geen interesse meer in iemand hebt. Het idee om gewoon maar niets meer van je te laten horen om zo duidelijk te maken dat je er geen zin meer in hebt, kan daardoor wellicht aantrekkelijk lijken.
Kies liever voor een andere manier
Toch is ghosting een vrij laffe manier om iemand duidelijk te maken dat je hem of haar niet (meer) ziet zitten. In plaats daarvan kun je beter een gesprek aangaan met iemand. Iemand laten weten waarom je het niet meer ziet zitten. Vooral wanneer je het langere tijd leuk hebt gehad met iemand, is dit wel zo netjes. Dat je tegen zo’n gesprek opziet is logisch, maar toch is het eerlijker voor jullie allebei om die moeite te nemen. ‘Ik vond het heel gezellig met je, maar ik denk niet dat dit iets gaat worden.’ Door iets als voorgaande zin te zeggen, ben je gelijk duidelijk. Het kost misschien iets meer moeite, maar het is wel zo eerlijk naar de ander toe, vooral als jullie al langere tijd aan het daten waren.
6. Hoe ga je met ghosting om?
Wanneer iemand ineens niet meer reageert, is het allereerst belangrijk om iemand tijd en ruimte te geven. Misschien vindt iemand het gewoon allemaal wat overweldigend of is er iets heel anders aan de hand, waardoor iemand even niet meer reageert. Probeer te voorkomen dat je enorm veel berichtjes op iemand afvuurt op de hoop dat je dan wel een reactie zult krijgen. Geef iemand in plaats daarvan even tijd en ruimte.
Je kunt een aantal dagen later eventueel nog een paar berichtjes sturen, maar wanneer daar ook geen reactie op komt, kun je er eigenlijk wel van uitgaan dat je met ghosting te maken hebt. In dat geval is het heel belangrijk dat je een manier vindt om daarmee om te gaan, daar je behoorlijk gekwetst kan zijn.
Het ligt niet aan jou
Kies voor jezelf en probeer om het onvolwassen gedrag van de ander bij hem of haar te laten. Ja, het kan enorm moeilijk zijn om met al die onbeantwoorde vragen achter te blijven, maar je zult moeten accepteren dat dat is wat het is. Een van de belangrijkste dingen die we je kunnen meegeven is: het ligt niet aan jou.
De persoon die uit jouw leven verdwenen is, is overduidelijk niet sterk of mans genoeg om op een volwassen manier te praten over iets dat zo belangrijk is. Probeer daardoor niet aan jezelf te gaan twijfelen. Het gebrek aan uitleg en afronding heeft niets met jou te maken, maar is echt het onfatsoen en het probleem van de ander. Blijkbaar is hij of zij niet in staat om op een normale manier een gesprek (of de confrontatie) met je aan te gaan.
Na een ervaring met ghosting
Wanneer je te maken hebt gehad met iemand die plotseling uit je leven is verdwenen terwijl het leek alsof jullie het leuk hadden samen, zul je even tijd nodig hebben om daarvan bij te komen. Geef jezelf de tijd om te beseffen dat het niet aan jou ligt, voordat je je weer volop in het daten start.
Het slachtoffer zijn van ghosting kan behoorlijk pijnlijk en een nare ervaring zijn, en daarom is het belangrijk dat je een manier vindt om daar goed mee om te gaan. Probeer te accepteren dat je het slachtoffer bent geworden van ghosting, en onthoud vooral goed dat dat niet aan jou ligt.
7. Conclusie: niet doen
Een plotselinge beëindiging van een relatie kan voor beide partijen een behoorlijk klap zijn. Des te zwaarder kan het zijn wanneer iemand helemaal niets meer van zich laat horen. Ze zijn totaal onvindbaar, of reageren ineens niet meer op de berichtjes die je ze stuurt. Dat ghosting zo vaak voorkomt, is een gevolg van de manier waarop we tegenwoordig daten; gemakkelijk en snel. Zonder gedoe.
En dat zorgt er helaas ook vaak voor dat het beëindigen van zo’n contact óók op die manier gaat. Hoewel ghosting wellicht een gemakkelijke manier is om iets te verbreken, is het voor de achterblijvende partij een hele nare ervaring. Iemand wordt plotseling, zonder enige uitleg, genegeerd, en dat kan ervoor zorgen dat iemand behoorlijk gekwetst wordt.
On ‘Ghosted: Love Gone Missing,’ Travis Mills and Rachel Lindsay help ghosting victims track down friends and significant others that have disappeared without a trace. While there are thousands of excuses, these 4 people offered truly unexpected (and jaw-dropping!) reasons for ghosting.
Wat is Pesten?
Pesten komt helaas niet alleen online voor. Ook in het dagelijks leven worden mensen slachtoffer van pesten, zowel op school, werk, als in de sportvereniging. Pesten is een groepsproces waarbij omstanders vaak een grote rol spelen. Wil je meer weten over hoe pesten ontstaat en wat je kunt doen om het te stoppen? Bekijk onze pagina over pesten op school en pesten op de werkvloer.
Hoe herken je pesten?
Pesten kan zich op verschillende manieren uiten:
• Fysiek pesten: slaan, schoppen, duwen.
• Verbaal pesten: uitschelden, beledigen, bedreigen.
• Sociale uitsluiting: iemand negeren of buitensluiten.
• Online pesten (cyberpesten): kwetsende berichten sturen, roddels verspreiden via sociale media.
Wil je meer weten over de gevolgen van pesten? Bezoek ons Kenniscentrum Pesten | Per doelgroep voor oa de effecten van pesten op de lange termijn.
Wat is cyberpesten (Online Pesten?
Cyberpesten is een vorm van pesten waarbij technologie zoals smartphones, computers en sociale media wordt gebruikt om iemand te kwetsen. Dit kan op veel manieren gebeuren, bijvoorbeeld door het verspreiden van nare berichten, foto’s of video’s. Online pesten kan soms moeilijker te stoppen zijn omdat het vaak anoniem gebeurt en 24/7 doorgaat.
Wil je leren hoe je cyberpesten kunt herkennen en aanpakken? Neem een kijkje op het Kenniscentrum Online Pesten - Cyberpesten
Wat kun je doen tegen pesten?
Of het nu gaat om traditioneel pesten of cyberpesten, er zijn stappen die je kunt nemen om het te stoppen. Het begint met bewustwording en het doorbreken van de stilte. Wie zwijgt, stemt toe. Daarom is het belangrijk om op te komen voor jezelf of voor anderen.
• Praat erover: Het is belangrijk om met iemand te praten over wat er gebeurt.
• Zoek hulp: Er zijn organisaties en professionals die kunnen helpen.
• Wees een rolmodel: Als je ziet dat iemand wordt gepest, kom dan op voor het slachtoffer.
Meer tips vind je op onze pagina Wat te doen tegen pesten?.
Online trainingen & cursussen
Wil je meer leren over hoe je pesten kunt voorkomen en hoe je kunt reageren als het toch gebeurt? Stichting Stop Pesten Nu biedt verschillende online cursussen aan voor ouders, leerkrachten, werkgevers, en sportcoaches. Deze cursussen bieden praktische handvatten om pestgedrag te herkennen en aan te pakken.
Enkele van onze cursussen zijn:
• Cursus voor ouders: Hoe bescherm ik mijn kind tegen online pesten?
• Cursus voor leerkrachten: Hoe creëer ik een veilige schoolomgeving?
• Cursus voor werkgevers: Hoe ga ik om met pesten op de werkvloer?
Bekijk het volledige aanbod van onze online trainingen en cursussen en maak vandaag nog een verschil.
Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.
Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar de subonderdelen van het Kenniscentrum Pesten
► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Schooldirectie & MT / Anti-pest coördinator / Leerkracht / Mentor / Ouderraad & MR
- Leerlingen & opvoeders: Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Bestuurders / Coaches, Trainers & Begeleiders / (Top)Sporters & Scheidsrechters
- Jonge leden & ouders Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het Werk
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Directie en bestuurders / HRM / MT en Leidinggevenden / Medewerkers / Ondernemersraden / Vertrouwenspersonen