Als je gepest wordt, kan dat veel pijn doen. Het kan je verdrietig maken, boos of onzeker. Belangrijk om te weten is dat pesten nooit jouw schuld is. Je hoeft het niet alleen op te lossen en erover praten helpt. Door je verhaal te delen met iemand die je vertrouwt, kunnen anderen je helpen en voel je je minder alleen.
Praten met iemand die je vertrouwt is de eerste stap. Dit kan een ouder zijn, een vriend, een broer of zus, een mentor, een docent of een sportcoach. Zoek iemand bij wie jij je veilig voelt en kies een moment waarop jullie rustig kunnen praten. Het helpt om duidelijk te zeggen dat je wilt dat het pesten stopt. Samen kunnen jullie kijken naar wat je kunt doen. Misschien wil je de pester aanspreken, iemand vragen om met je mee te gaan of simpelweg dat er naar je geluisterd wordt.
Als je durft, kan het helpen om de pester zelf aan te spreken. Soms heeft iemand niet door dat het gedrag kwetsend is. Door te zeggen waar je last van hebt, kun je duidelijk maken dat het moet stoppen. Werkt dat niet of voel je je daar niet prettig bij, dan is het goed om hulp te vragen.
Naast praten over pesten is het belangrijk om te blijven doen waar je blij van wordt. Zoek steun bij mensen die je waarderen om wie je bent. Doe dingen die je leuk vindt, zoals sporten, tekenen of muziek luisteren. Dit helpt om even los te komen van het nare gevoel dat pesten kan geven.
Wat als het pesten online gebeurt?
Online pesten kan net zo vervelend zijn als pesten op school of op de sportclub. Omdat het vaak onzichtbaar is voor volwassenen, is het belangrijk om zelf actie te ondernemen.
Als je online gepest wordt, is het goed om dit bespreekbaar te maken. Vertel iemand wat er gebeurt. Je kunt ook zelf actie ondernemen door de pester te blokkeren en berichten te negeren. Hoe moeilijk dat soms ook is, niet reageren helpt vaak om het pesten te laten stoppen. Bewaar bewijsmateriaal zoals screenshots, e-mails of berichten, zodat je het kunt laten zien als dat nodig is.
Sommige platforms, zoals Instagram en TikTok, hebben een meldknop waarmee je ongepaste berichten kunt rapporteren. Dit helpt om te zorgen dat pesterijen worden verwijderd. Vraag ook hulp als je merkt dat het pesten blijft doorgaan. Een ouder, docent of een andere volwassene kan helpen om te kijken wat je het beste kunt doen.
Bij wie kun je terecht?
Je hoeft het niet alleen te doen. Behalve bij mensen in je omgeving kun je ook hulp zoeken bij organisaties die ervaring hebben met pesten. De Kindertelefoon is er bijvoorbeeld voor jongeren die met iemand willen praten. Je kunt anoniem bellen of chatten. Als je niet weet waar je terecht kunt, vraag een volwassene om samen met jou te kijken naar hulp die bij jou past.
Pesten kan ervoor zorgen dat je je alleen voelt. Sommige jongeren krijgen zelfs het gevoel dat er geen oplossing is. Blijf daar niet mee rondlopen. Er zijn mensen die je willen helpen. Stichting 113 Zelfmoordpreventie is er bijvoorbeeld voor iedereen die het moeilijk heeft. Je kunt bellen of chatten met een medewerker die naar je luistert en samen met jou kijkt naar wat kan helpen.
Hulp of advies nodig?
Als je je verloren voelt, of niet weet waar je moet beginnen, weet dan dat het oké is om hulp te vragen. Je hoeft het niet alleen te doen. Jij bent niet alleen. We weten hoe moeilijk het kan voelen om hulp te zoeken, vooral als je het gevoel hebt dat het niet helpt of dat niemand je begrijpt. Maar geloof ons, er zijn mensen die wel begrijpen wat je doormaakt.
Stichting Stop Pesten Nu heeft niet de mogelijkheid om individuele hulp te bieden. We vinden het echter ontzettend belangrijk dat jij over jouw (hulp)vraag met iemand kunt praten om te kijken wat je het beste kunt doen. Daarom houden wij zorgvuldig bij welke organisaties je terecht kunt voor steun en advies.
Deze organisaties zijn er om met je mee te denken, je te ondersteunen en je te helpen stappen te zetten. Ze willen je helpen.
<klik op bovenstaande button> of via deze link overzicht organisaties Pesten (gratis & anoniem)
<klik op bovenstaande button> of via deze link overzicht organisaties Cyberpesten (Online Pesten) (gratis & anoniem)
Wat kun je zelf doen?
- Als je wordt gepest, is het belangrijk om te onthouden dat het niet aan jou ligt. Jij bent goed zoals je bent. Niemand heeft het recht om je te kleineren of buitensluiten. Probeer voor jezelf op te komen, hoe moeilijk dat soms ook is.
- Probeer ervoor te zorgen dat je niet alleen bent met de pester. Zoek steun bij vrienden of mensen die je vertrouwt. Als iemand je pest, helpt het soms om duidelijk en rustig te zeggen dat je dat niet prettig vindt en dan weg te lopen.
- Praat met een volwassene die je kan helpen. Dit is niet klikken, maar zorgen dat het gedrag stopt. Pesten is een groepsproces en vaak hebben anderen hulp nodig om het patroon te doorbreken. Door te praten kun je ervoor zorgen dat er iets verandert.
Waarom pesten sommige mensen?
- Mensen pesten om verschillende redenen. Soms doen ze het omdat ze zelf onzeker zijn en niet weten hoe ze anders aandacht moeten krijgen. Anderen pesten omdat ze denken dat het grappig is of omdat ze erbij willen horen. Wat de reden ook is, het blijft onacceptabel.
- Pesten gebeurt vaak op plekken waar volwassenen het niet goed kunnen zien, zoals in de pauze, in de bus of op social media. Dit betekent niet dat je het moet accepteren. Er zijn altijd mensen die je willen helpen.
Wat als je bang bent om hulp te vragen?
- Soms voelt het lastig om te praten over wat er gebeurt. Je kunt bang zijn dat het pesten erger wordt of dat niemand je begrijpt. Toch is het belangrijk om hulp te zoeken. Als praten moeilijk is, kun je je verhaal opschrijven en dit aan iemand geven die je vertrouwt.
- Je hoeft dit niet alleen te doen. Er zijn mensen die willen luisteren en samen met jou naar een oplossing zoeken. Pesten stopt niet vanzelf, maar met de juiste hulp kun je ervoor zorgen dat het minder invloed op je heeft en uiteindelijk stopt.
Kenniscentrum Pesten per doelgroep
Stichting Stop Pesten Nu vertrouwt volledig op vrijwillige donaties en de inzet van vrijwilligers om haar belangrijke werk mogelijk te maken. Wij ontvangen geen subsidies, waardoor wij volledig afhankelijk zijn van de steun van mensen zoals u.
Tip van de redactie! Heb je haast? Navigeer dan snel naar:
► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Schooldirectie & MT / Anti-pest coördinator / Leerkracht / Mentor / Ouderraad & MR
- Leerlingen & opvoeders: Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Bestuurders / Coaches, Trainers & Begeleiders / (Top)Sporters & Scheidsrechters
- Jonge leden & ouders Kinderen & Jongeren (Leerlingen) / Ouders & Opvoeders
► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het Werk
- Of navigeer direct naar de informatie per functionaris: Directie en bestuurders / HRM / MT en Leidinggevenden / Medewerkers / Ondernemersraden / Vertrouwenspersonen
► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra
Breng snel een bezoekje aan ...
► Kenniscentrum (Klassiek) Pesten
► Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)
► Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets / Handleidingen / Lesmaterialen / Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken
► Ik word gepest, wat kan ik doen