2021 Week Tegen Pesten 2021 in Nederland met thema: Buitensluiten? Uitgesloten! (27 september t/m 1 oktober) | Stop Pesten NU

084-8340086

Week Tegen Pesten thema: Buitensluiten? Uitgesloten! (27 september t/m 1 oktober)

Thema: Buitensluiten? Uitgesloten!

Bij pubers die jarenlang zijn buitengesloten door klasgenoten wordt een alarmsysteem in de hersenen sterker geactiveerd op het moment dat ze opnieuw worden buitengesloten. Deze jongeren zijn waarschijnlijk extra gevoelig voor nare sociale ervaringen zoals uitsluiting. Dit ontdekte Geert-Jan Will in zijn promotieonderzoek aan de Universiteit Leiden.

Lotte is zestien en werd op school buitengesloten en gepest. Ze voelde zich erg eenzaam en alleen.

Lespakket met thema “Buitensluiten? Uitgesloten!. Het lespakket bestaat uit 2 delen:

  1. Informatie over buitensluiten als vorm van pestgedrag (deel 1). Dit kan gebruikt worden om dit probleem met jongeren op uw school bespreekbaar te maken. Wat is het, wat is de impact en hoe kun je het tegengaan?  
  2. Les ideeën (deel 2):
    • Cartoons of korte strips rondom het stoppen van buitensluiting die je ook kunt inzetten als (digitale of uit te printen) poster en flyer.
    • Whatsup?

► Download hier (gratis) lesmateriaal 'Comics tegen Buitensluiting; (digitale) posters en flyers; Whatsup?" voor de Week tegen Pesten 2021'

► Download hier (gratis) lesmateriaal 'Comics tegen Buitensluiting; (digitale) posters en flyers; Whatsup?" voor de Week tegen Pesten 2021'

 

Het motto van de Week Tegen Pesten 2021 is ‘Buitensluiten? Uitgesloten!’. Samen zorg je voor een groepsklimaat waar iedereen erbij hoort, een plek heeft en zich welkom voelt. Buitensluiten hoort daar niet bij! Door mee te doen aan de Week Tegen Pesten, maak je een goede start in het nieuwe schooljaar waarin je met elkaar zorgt voor een fijne en veilige school.  

Buitensluiten is een ernstige vorm van pestgedrag. Bij een groep willen horen is één van de basisbehoeften van de mens. Als je de toegang tot zo’n groep wordt ontzegd kan dit grote gevolgen hebben voor je zelfbeeld. Hoe jong of oud je ook bent. Het niet bij een groep horen is een belangrijke stressfactor die op termijn kan zorgen voor achterstand op gebied van sociale en empathische ontwikkeling. 

“In een sociaal veilige omgeving heeft iedere leerling het recht om mee te mogen doen en erbij te horen.” – Marijke van der Zalm – adviseur pesten en projectleider Week Tegen Pesten. 

Toch is het niet vanzelfsprekend dat iedereen erbij hoort. Leerlingen worden bijvoorbeeld uitgesloten vanwege leeftijd, gender, seksuele oriëntatie, beperking, etniciteit, levensbeschouwing, opvattingen etc.

Tegelijkertijd kunnen al dit soort ‘redenen’ ook een manier zijn van de groep om het buitensluiten te rechtvaardigen. Het suggereert dat als je wel voldoet aan de norm, je er weer bij hoort. Maar zo simpel is het vaak niet. Stel je wordt gepest met je haarkleur of kledingkeuze en je verandert dit, dan wordt er weer iets nieuws verzonnen. Er ligt dus iets anders aan ten grondslag, in de meeste gevallen een onveilige groepssfeer.

“De redenen die worden opgegeven over het waarom iemand niet mee mag doen, zijn dus redenen die achteraf bedacht worden. De echte reden ligt vrijwel altijd in een onveilige groepssituatie…”  

Mieke van Stigt*

Wat vraagt dit van jou?

Het bereiken van een positief groepsklimaat waarin iedereen er als vanzelfsprekend bij hoort vraagt leiderschap van jou als leraar. Dat betekent duidelijkheid over welk gedrag wel en niet acceptabel is. Het vraagt continue aandacht om je leerlingen te begeleiden in een respectvolle omgang met elkaar. Aandacht voor duidelijke afspraken, verbinding, omgaan met verschillen en nieuwsgierig zijn naar elkaar. En het vraagt bewustwording van je eigen normen, waarden en vooroordelen. Onbewust sturen deze namelijk ons eigen handelen.

Doe mee!

Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft de uitvoering van de Week tegen Pesten ondergebracht bij Stichting School & Veiligheid om o.a. jaarlijks de Week tegen Pesten op de kaart te zetten met ieder jaar een ander thema. Met deze week ondersteunen we jou als leraar met inspiratie, informatie en (les)materiaal om met je klas aan de slag te gaan. Pesten voorkomen doe je het hele jaar, actief. Door aan het begin van het schooljaar mee te doen met de Week Tegen Pesten zet je alvast de positieve toon voor het komende schooljaar.

Lees het artikel Waarom sluiten wij mensen buiten?

Meedoen aan de Week Tegen Pesten is eenvoudig. Op de pagina Doe mee! vind je alle informatie en houdt de website www.weektegenpesten.com in de gaten.

 

 

Meer dan 300 gratis lesideeën Week tegen Pesten 2021 voor VO-scholen & BO-scholen op www.stoppestennu.nl

Les ideeën en suggesties over:

Stichting Stop Pesten Nu verzamelt al deze (gratis) lesideeën, les suggesties aan en hopen u hiermee te inspireren om door middel van creatieve ideeën met het thema pesten en cyberpesten bezig te zijn met de leerlingen in jouw klas.

* Meer dan 300 (gratis) lesideeën, les suggesties

 

     

     

    Onderstaande posters zijn gratis te downloaden ... Download hier de PDF met 3 posters 'Ik ben een Super Hero!'

    Naast de  lesideeën, les suggesties kan je pesten en cyberpesten ook bespreekbaar maken naar aanleiding van:

    Posters, Kleurplaten, Rebussen en meer zijn gratis te downloaden in onze kennisbank/downloadcentrum

    * Video's over Pesten en video's over Digitaal Pesten (Cyberpesten)

    * Boeken over Pesten:
    voor kinderen van 0 tot 4 jaar Leesplein 
    voor kinderen van 4 tot 6 jaar Leesplein 
    voor kinderen van 6 tot 9 jaar Leesplein 
    voor kinderen van 9 - 12 jaar Leesplein 
    voor kinderen vanaf 12+ Leesplein

    * Liedjes over Pesten 
    kijk hier Liedjes

    * Voorlichtingen over pesten en cyberpesten
    kijk naar de mogelijkheden bij Ons Aanbod Workshops, gastlessen, ouderavonden

     

    Lesbrief Stop Pesten Nu Week tegen Pesten 2020 voor onderbouw VO-scholen & bovenbouw BO-scholen 

    We verplaatsen ons d.m.v. de opdrachten in: de gepeste, de pester, de meeloper en de omstander.

    Download hier de Stop Pesten Nu lesbrief met de opdrachten voor de Week tegen Pesten 2020

     

    Lesbrief Week tegen Pesten 2020 van Stichting Stop Pesten Nu

    Tijdens deze week, juist nu we na de Zomervakantie allemaal weer op school zijn, gaan we ons samen inzetten om van de school een fijne,  leuke, veilige plek voor iedereen te maken. Pesten hoort daar niet bij. Samen met jouw klas, het team en de hele school zorgen we voor een prettige manier van omgaan met elkaar en een goede, positieve sfeer! We zijn daarom echt: Samen aan zet!

    Een belangrijk gebied waar pestgedrag tegenwoordig veel plaatsvindt is online, en dan vooral op de diverse social media zoals Instagram, SnapChat, TikTok en in app-groepen (What's App, Messenger, Telegram), fora en chatrooms. Het cyberpesten krijgt extra aandacht aangezien veel pestgedrag zich verschoven heeft naar het digitale en zich veelal onttrekt aan het zicht van leraren en ouders. Met deze lesbrief kunt u in de ‘Week Tegen Pesten’, maar uiteraard ook gedurende het gehele jaar, alvast goed aan de slag!

     

     

     

    Doelgroep: 
    Kinderen en jongeren
    Professionals

    Tip van de redactie

    Heb je haast? Navigeer dan snel naar:Angela

    ► Scholen & Professionals Kenniscentrum Pesten in het Onderwijs

    ► Sportverenigingen Kenniscentrum Pesten in de Sport

    ► Werkgevers Kenniscentrum Pesten op het WerkJan Joost

    ► Ouderen Kenniscentrum Pesten in Woonzorgcentra

    Tip Stop Pesten Nu

     

    Breng snel een bezoekje aan ...

    Kenniscentrum (Klassiek) Pesten 

    Kenniscentrum Online pesten (cyberpesten)

    Kennisbank & Downloadcentrum o.a. Beleid & Factsheets  / Handleidingen / Lesmaterialen Posters / Wetenschappelijke Onderzoeken 

    ► Ik word gepest, wat kan ik doen

     

     

    Stichting Stop Pesten Nu is het enige Erkende Goede Doel tegen Pesten in Nederland!

    CBFGoede Doelen NederlandANBIKBUnesco