Wees een actieve toeschouwer | Stop Pesten NU

Wees een actieve toeschouwer

We kunnen allemaal omstanders zijn. Elke dag gebeuren er om ons heen gebeurtenissen. Op een gegeven moment zullen we iemand in gevaar registreren. Wanneer dit gebeurt, zullen we besluiten om iets te doen of te zeggen (en een actieve toeschouwer te worden), of het gewoon te laten gaan (en een passieve toeschouwer te blijven).

Als we ingrijpen, signaleren we de dader dat zijn gedrag onaanvaardbaar is. Als dergelijke berichten binnen onze gemeenschap voortdurend worden versterkt, kunnen we de grenzen verleggen van wat als acceptabel wordt beschouwd en kan probleemgedrag worden gestopt.

Leren herkennen wanneer iemand in gevaar is en hoe je veilig kunt ingrijpen is een essentiële vaardigheid. Veilig ingrijpen kan van alles zijn, van een afkeurende blik, iemand onderbreken of afleiden, niet lachen om een ​​seksistische of gewelddadige grap, op een niet-confronterende manier met een vriend over zijn gedrag praten tot zorgen voor een vriend die problematisch gedrag heeft ervaren. Andere keren betekent dit dat je vrienden, personeel of de politie om hulp moet vragen.

Hoe kan je actieve omstander zijn

Soms voelt een situatie gewoon niet goed. Het kunnen opmerkingen zijn van een vriend die u ongepast vindt of u ziet dat iemand wordt lastiggevallen op een feest of club.

Een actieve omstander zijn betekent dat je je bewust bent van wanneer iemands gedrag ongepast of bedreigend is en ervoor kiest om het aan te vechten. Als u zich niet op uw gemak voelt om dit rechtstreeks te doen, vraag dan iemand om u te helpen, zoals een vriend of iemand met gezag.

Onderzoek toont aan dat interventie van omstanders een effectieve manier kan zijn om seksueel geweld te stoppen voordat het plaatsvindt, aangezien omstanders een sleutelrol spelen bij het voorkomen, ontmoedigen en/of ingrijpen wanneer een gewelddaad dreigt te gebeuren.

Voordat je het pesten aanpak, bekijk deze 3 aspecten

  • Beoordeel de veiligheid: Als u iemand in moeilijkheden ziet, vraag uzelf dan af of u op een of andere manier veilig kunt helpen. Onthoud dat uw persoonlijke veiligheid een prioriteit is - breng uzelf nooit in gevaar.
  • Zorg ervoor dat anderen om je heen zijn: het is veiliger om gedrag te roepen of in te grijpen in een groep. Als dit geen optie is, meld dit dan aan anderen die kunnen handelen.
  • Zorg voor het slachtoffer. Praat met de persoon van wie je denkt dat die hulp nodig heeft. Vraag of ze oké zijn.

 
Hoe u veilig kunt ingrijpen

Als het gaat om veilig ingrijpen, onthoud dan de DADV: direct, afleiden, delegeren, vertragen.

  • Directe actie: Benoem negatief gedrag, zeg tegen de persoon dat hij/zij moet stoppen of vraag het slachtoffer of het goed met hem/haar gaat. Doe dit als een groep als je kunt. Wees beleefd. Maak de situatie niet erger - blijf kalm en vertel waarom iets je heeft gekwetst. Blijf bij wat er precies is gebeurd, overdrijf niet.
  • Afleiden: Onderbreek, begin een gesprek met de dader om hun potentiële doelwit weg te laten gaan of laat vrienden ingrijpen. Of kom met een idee om het slachtoffer uit de situatie te krijgen – zeg dat ze moeten bellen, of dat je met ze moet praten; elk excuus om ze in veiligheid te brengen. Of probeer de situatie af te leiden of om te buigen.
  • Delegeren: Als je te beschaamd of verlegen bent om je uit te spreken, of als je je niet veilig voelt om dat te doen, vraag dan iemand anders om in te grijpen. Elke fatsoenlijke locatie heeft een nultolerantiebeleid ten aanzien van intimidatie, dus het personeel daar zal optreden.
  • Vertraging: Als de situatie te gevaarlijk is om aan te vechten, loop dan gewoon weg (zoals de dreiging van geweld of je bent in de minderheid). Wacht tot de situatie voorbij is en vraag het slachtoffer later of alles in orde is. Of meld het wanneer het veilig is om dit te doen - het is nooit te laat om te handelen.

Bel in geval van nood de politie op 112.

En onthoud, breng jezelf nooit in gevaar. Alleen ingrijpen als dat veilig kan.

 

 

Maar ik heb het niet gedaan - Online Pesten (Cyberpesten)cartoon cyberpesten

Als je online pesten ziet, is het belangrijk om te doen wat je kunt om het te stoppen. Soms is het verleidelijk om te denken dat als jij niet de persoon bent die iets verkeerd doet, je geen rol kan spelen om dingen recht te zetten. Als je weet dat iemand opzettelijk problemen voor iemand anders veroorzaakt, moet je doen wat je kunt om het te stoppen - soms kan een kleine actie voorkomen dat het erger wordt. Het doorgeven van informatie is niet zo onschuldig als het lijkt - je wordt erin gelokt om een ​​actieve speler te worden in een smerig spel.

Waarom is dit belangrijk

  • Pestkoppen gedijen op de stilte van andere mensen. Volgens onderzoek van de Edith Cowan University bleek dat leeftijdsgenoten aanwezig zijn als toeschouwers in 87% van de pestincidenten. 
  • Door het te weten en niets te zeggen, laat je het gebeuren.
  • Je zou willen dat iemand anders voor je opkomt als je gepest wordt.
  • De meeste mensen die online pesten, pesten ook offline: wat onschuldig lijkt ('het is maar een website!') kan een negatieve invloed hebben op het emotionele en fysieke welzijn, vriendschappen en andere relaties.
  • Wanneer meer mensen positieve actie ondernemen, ontstaat er een cultuur waarin pesten (online of offline) niet acceptabel is en worden mensen aangemoedigd om op meer positieve manieren aandacht te zoeken.

 

Het advies - Wees een actieve omstander 

Als je weet dat iemand problemen veroorzaakt, vertel hem dan waarom hij zou moeten stoppen. Als u zich niet veilig voelt om zelf iets te zeggen, vertel het dan aan iemand die actie kan ondernemen. Zelfs als de persoon die slecht wordt behandeld niet je vriend is, verdienen ze het niet om het slachtoffer te worden van zaken als roddels en homofobie.

 

Creëer de wereld waarin je wilt leven - online & offline 

Je hebt de macht om gedrag dat je oneerlijk vindt te kortsluiten - weiger deel uit te maken van de intimidatie en vertel mensen waarom.

 

Word geen 'onderdeel' van pesten

Jij bent misschien niet degene die de gemene dingen over een ander is gestart, maar zelfs het doorsturen van informatie die jij ontvangt aan anderen maakt jou medeplichtig.