What's app groepen op school

084-8340086

What's app groepen van je kind met heftige foto's of video's

Online gedrag kan net zo beschadigend zijn als gedrag in de fysieke wereld. Slachtoffers schamen zich vaak en durven er niet over te praten. Hierin schuilt een groot gevaar, want dit maakt het lastig voor ouders, vrienden en professionals om te helpen.

De rol van appgroepen

Steeds meer kinderen en jongeren bevinden zich in appgroepen waarin heftige foto's en video's worden gedeeld. Van gewelddadige scènes tot beelden van seksueel kindermisbruik. Wat dit extra zorgwekkend maakt, is dat jongeren soms denken dat het 'cool' is om zulke schokkende beelden te delen.

Veel gepest in WhatsApp-groep

Als de video hieronder niet zichtbaar is ga dan naar deze link om het item te bekijken

Steeds meer schoolklassen zitten met elkaar in een WhatsApp-groep en in die groepen wordt regelmatig gepest. Dat blijkt uit onderzoek van het Jeugdjournaal. Maar hoe vaak wordt er gepest? Is digitaal pesten anders dan gewoon pesten? En wat kun je er tegen doen?

Waar moet je als ouder op letten?

  • Veranderingen in gedrag
    Let op tekenen zoals meer tijd online doorbrengen, vermoeidheid, of zelfs financiële problemen. Deze kunnen signalen zijn dat je kind te maken heeft met online grensoverschrijdend gedrag.
     
  • Luister zonder oordeel
    Als je kind over een verontrustende ervaring begint, geef dan ruimte voor zijn of haar eigen mening. Laat je eigen emoties niet het gesprek domineren.
     
  • Actie ondernemen
    Heftige foto’s of video’s van seksueel kindermisbruik moeten altijd worden gemeld. In Nederland kan dit bij het Meldpunt Kinderporno.

Preventieve maatregelen

  • Verwijder en verspreid niet
    Leg je kind uit dat het illegaal en onethisch is om dergelijke beelden te bewaren of door te sturen.
     
  • Wees kritisch over links
    Adviseer je kind om niet zomaar links te openen, vooral niet van onbekenden.
     
  • Peer support
    Moedig je kind aan om te praten met vrienden of bijvoorbeeld met de Kindertelefoon om over hun gevoelens en ervaringen, zodat ze leren dat ze niet alleen zijn in wat ze doormaken.
     
  • Check-Ins
    Vraag regelmatig aan je kind hoe was het op school en hoe was het online, vooral na het zien van schokkende beelden. 
     
  • Zoek rofessionele hulp:
    Als je merkt dat je kind ernstig getraumatiseerd is, schakel dan professionele hulp in. De huisarts kan een verwijzing geven voor verdere ondersteuning.

 

 

Als ouder, vriend, of zorgverlener is het belangrijk om alert te zijn op de tekenen van online grensoverschrijdend gedrag en om je kind actief te steunen in het navigeren van de online wereld. En onthoud: de schuld ligt nooit bij het slachtoffer.

Voor meer hulp en advies kun je altijd terecht bij Helpwanted en het Centrum Seksueel Geweld:

HelpWanted

Om direct in contact te komen met iemand van de HelpWanted hulplijn, kun je met ons chatten of bellen naar 020 – 261 52 75. Wil je anoniem blijven tijdens het bellen? Zet je telefoonnummer op privé. Dat kun je instellen op je eigen telefoon. Vertel alleen je voornaam of gebruik een nepnaam.

Openingstijden

Maandag t/m zaterdag: 07.00 uur tot 23.00 uur.
Zondag: 11.00 uur tot 19.00 uur.

E-mail

info@helpwanted.nl

 

Centrum Seksueel Geweld 

Het Centrum Seksueel Geweld is een plek waar slachtoffers van een nare seksuele ervaring (online of offline) de hulp kunnen krijgen die ze nodig hebben: forensische, medische en psychische hulp.

Contact na seksueel geweld

Heb jij een nare seksuele ervaring meegemaakt – online of offline – en heb je hulp nodig? Dan kun je met ons bellen, chatten of mailen. 24/7 bereikbaar