Pesten is nooit leuk, en het kan je verdrietig, bang of boos maken. Of misschien heb je zelf iemand gepest en wil je daarmee stoppen. Hoe dan ook, het is goed om te weten dat er dingen zijn die je kunt doen om je beter te voelen en het pesten te stoppen. Hieronder vind je tips over wat je kunt doen als je wordt gepest, als je zelf pest, of als je ziet dat iemand anders gepest wordt.
Hoe weet ik of ik gepest word?
Doe de test >> TEST Word ik gepest?
Word jij gepest? Dit kun je doen
Pesten is nooit jouw schuld. Hier zijn stappen die je kunt nemen om je sterker te voelen en het pesten te stoppen.
Stap 1: Zeg dat je wilt dat het stopt
Als iemand iets vervelends tegen je zegt of je pijn doet, is het belangrijk om duidelijk te zeggen dat je wilt dat het ophoudt. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: "Ik vind het niet leuk wat je doet, stop daarmee!" Zeg dit op een rustige, maar duidelijke manier en kijk de pester in de ogen. Daarna loop je weg.
Waarom werkt dit?
Soms weten pesters niet dat ze je echt pijn doen. Door duidelijk te zeggen dat je het niet leuk vindt, weten ze dat ze moeten stoppen.
Stap 2: Zoek een volwassene die je vertrouwt
Het is nooit klikken als je vertelt dat je gepest wordt. Als het pesten doorgaat, of als je het moeilijk vindt om er zelf mee om te gaan, zoek dan een volwassene om mee te praten. Dit kan je vader, moeder, leraar, coach, of een andere volwassene zijn die je vertrouwt. Vertel wat er gebeurt en vraag om hulp.
Waarom werkt dit?
Volwassenen kunnen je helpen om te bedenken wat je kunt doen, en ze kunnen er ook voor zorgen dat het pesten stopt.
Stap 3: Zoek steun bij iemand die je vertrouwt
Het kan soms helpen om bij vrienden of iemand die je vertrouwt te blijven. Dan is het moeilijker voor een pester om gemeen tegen je te doen.
Waarom werkt dit?
Pesters gaan vaak voor kinderen die alleen zijn, dus door bij anderen te blijven, laat je zien dat je niet alleen bent.
Zie jij dat iemand gepest wordt? Zo kun je helpen
Misschien zie je dat een vriend of klasgenoot wordt gepest. Dat is heel vervelend, maar jij kunt helpen om het te stoppen. Hier zijn tips over wat je kunt doen:
Stap 1: Wees een vriend
Als je ziet dat iemand wordt gepest, kun je naar die persoon toe gaan en vragen of hij of zij met je wil spelen of praten. Zeg bijvoorbeeld: "Kom je bij mij staan?" of "Wil je samen spelen?" Zo voelt die persoon zich niet alleen.
Waarom werkt dit?
Als je iemand steunt die gepest wordt, laat je zien dat hij of zij er niet alleen voor staat.
Stap 2: Vertel het aan een volwassene
Vind je het spannend om zelf iets te doen? Vertel het dan aan een volwassene, zoals je juf, meester, of je ouders. Zij kunnen helpen om het pesten te stoppen.
Waarom werkt dit?
Volwassenen kunnen vaak beter met pesters praten en ervoor zorgen dat het pesten niet doorgaat.
Pest jij zelf iemand? Dit kun je doen om te stoppen
Misschien maak je weleens grapjes over iemand, en weet je niet zeker of dat pesten is. Of misschien maak je iemand soms expres verdrietig. Het kan zijn dat je dat doet omdat je boos bent, zelf verdrietig bent, of misschien om stoer te lijken. Als je het pesten wilt stoppen, zijn hier stappen die je kunt nemen:
Stap 1: Denk na over waarom je pest
Waarom zeg je die gemene dingen? Is het om stoer te zijn? Of ben je zelf bang dat iemand jou niet aardig vindt? Probeer erachter te komen waarom je pest, en bedenk wat je anders zou kunnen doen.
Waarom werkt dit?
Als je weet waarom je pest, kun je bedenken wat je nodig hebt om te stoppen, en kun je op een andere manier vrienden maken.
Stap 2: Maak vrienden op een leuke manier
Probeer op een andere manier aardig gevonden te worden. Speel met anderen, deel je speelgoed, of help iemand die hulp nodig heeft. Mensen vinden je leuker als je aardig bent en anderen helpt.
Waarom werkt dit?
Mensen willen graag vrienden zijn met iemand die leuk en aardig is. Als je stopt met pesten en positief bent, krijg je op een betere manier aandacht.
Stap 3: Vraag om hulp
Stoppen met pesten kan moeilijk zijn, maar je hoeft het niet alleen te doen. Praat met je ouders, juf, meester, of coach over hoe je je gedraagt. Zij kunnen je helpen om dingen op een andere manier aan te pakken.
Waarom werkt dit?
Samen kun je oplossingen bedenken om beter met je boosheid of onzekerheid om te gaan, zodat je niet meer hoeft te pesten.
Wat kun je doen als je online gepest wordt?
Misschien word je niet op school, maar online gepest – bijvoorbeeld via WhatsApp, Instagram, of in een spel. Dit noemen we cyberpesten. Hier is wat je kunt doen:
Stap 1: Blokkeer de pester
Als iemand je online lastigvalt, blokkeer die persoon dan meteen. Dit betekent dat hij of zij je geen berichten meer kan sturen.
Waarom werkt dit?
Door te blokkeren, kun je ervoor zorgen dat de pester je niet meer lastig kan vallen.
Stap 2: Praat erover
Vertel het aan je ouders, leerkracht, of iemand anders die je vertrouwt. Zij kunnen je helpen om de situatie op te lossen en om er beter mee om te gaan.
Waarom werkt dit?
Online pesten is net zo erg als gewoon pesten, en een volwassene kan helpen om dit te stoppen.
Als je gepest wordt, twijfel niet om hulp te zoeken. Er zijn verschillende organisaties waar je direct en gratis terecht kunt voor een luisterend oor, advies en ondersteuning. Let op: Stichting Stop Pesten Nu biedt geen directe hulp, maar wij verwijzen je graag door naar mensen die je verder kunnen helpen.
Waar kun je terecht?
De organisaties in onderstaande links hebben getrainde medewerkers die naar je verhaal luisteren, je adviseren en samen met jou een oplossing zoeken. Je kunt anoniem contact met hen opnemen, en alles wat je vertelt blijft vertrouwelijk. Klik op de link die het beste past bij jouw situatie:
Voor vragen over pesten (algemeen):
www.stoppestennu.nl/bellen-chatten-mailen-over-pesten
Voor vragen over online pesten (cyberpesten):
www.stoppestennu.nl/bellen-chatten-mailen-over-online-pesten-cyberpesten
Jij verdient het om je veilig en begrepen te voelen, en er is altijd iemand die naar je wil luisteren. Praten over pesten is de eerste stap naar verandering – je staat er niet alleen voor. Neem vandaag nog contact op via een van de bovenstaande links.